fredag 30 april 2021

Litteraturhistoria, Realismen Dickens

 


Charles Dickens 

historiesajten.se

Charles Dickens (1812-1870) var en brittisk författare som blev känd för sina humoristiska skildringar och sitt sociala patos. Dickens blev otroligt populär och respekterad redan under sin livstid. Charles Dickens föddes i Portsmouth men levde större delen av sitt liv i London. 

Dickens skrev många romaner om fattiga barn och elaka förmyndare. Fattiga barn var något Dickens kämpade för och han lyckades faktiskt få igenom en del förändringar på barnhem i England under den viktorianska epoken.

Flera av hans mest kända böcker handlar om pojkar som måste kämpa med stora svårigheter som barn, men som det går bra för till slut. Dickens skrev för en stor publik och blev mycket populär. Många av hans böcker går bra att läsa även i dag. 


Några av Charles Dickens verk

David Copperfield

Klassisk berättelse som utspelar sig i 1800-talets England. David Copperfields far dör kort tid före sonens födelse. Han styvfar, Mr Murdstone, är en grym man. Copperfield skickas till en internatskola där tillvaron är outhärdlig. Modern dör och han sänds till London för att arbeta. Härifrån rymmer han till sin tant Betsy Trotwood i Dover.

En julsaga

Charles Dickens klassiska julsaga om enstöringen Scrooge som är elak och snål men som då han får besök av julens tre andar: den förflutna, nuvarande och den kommande, blir snäll och generös. 

Pickwickklubben

Pickwickklubben skrevs från början som en följetong. Den handlar om fyra farbröder som ska resa runt och skriva om det de ser. Alla fyra har en otrolig förmåga att trassla till det för sig och missuppfattar precis allting.

Nicholas Nickleby 

Nicholas Nicklebys pappa dör, och Nickleby, hans mamma och hans syster måste flytta till London där de bor hos farbror Ralph, som är väldigt otrevlig. Ralph skaffar ett jobb åt Nicholas Nickleby på en skola, där barnen blir illa behandlade. Där blir han osams både med sin farbror och sin arbetsgivare, och får kämpa hårt för sin existens.


Uppgift - Läs Oliver Twist tillsammans

Oliver Twist är föräldralös och bor på barnhem. Han blir lärling hos en begravningsentreprenör, men blir osams med en annan lärling. Twist rymmer till London och träffar Fagin, som lär upp honom till ficktjuv. Oliver Twist råkar ut för mycket otäckt i den undre världen, där han är tvungen att verka som kriminell för att överleva.

Oliver Twist 1948 ca 36 min in i filmen

KAP. 10. "Dyrköpt erfarenhet"

I flera dagar satt Oliver i judens rum sysselsatt med att ta bort namnen på näsdukar (hvaraf det kom hem en hel mängd). Ibland deltog han också i den ofvan omtalade leken, som juden och de bägge ynglingarne lekte hvarje förmiddag. Men slutligen började han längta efter frisk luft, och upprepade gånger bad han juden om lof att få gå ut på arbete tillsammans med sina bägge kamrater. Han hade blifvit litet ängslig öfver sin overksamhet, sedan han lärt känna den gamle herrns strängt moraliska karaktär. Hvarje gång Charley eller Räfven kommo hem tomhändta, for juden häftigt ut mot lättjans och dagdrifveriets fördärfliga last och inpräntade hos dem [ 49 ]nödvändigheten af ett arbetsamt lif genom att skicka dem till sängs utan kvällsmat. Ja, en gång hade han till och med sparkat dem utför trappan.

Ändtligen fick Oliver en morgon den begärda tillåtelsen. Det hade på ett par dagar ej varit några näsdukar att göra i ordning, och middagarna hade varit tämligen magra. Det var kanske anledningen till, att den gamle herrn nu gaf sitt samtycke. Han sade till Oliver, att han kunde få gå, och ställde honom under Räfvens och Charleys uppsikt.

De tre gossarne begåfvo sig alltså ut, Räfven som vanligt med ärmarna uppkaflade och hatten på tre kvart, unge herr Bates med händerna djupt nedstuckna i fickorna och Oliver midt emellan dem, ytterst nyfiken på att få se, hvart man skulle ta vägen och hvad för slags arbete han först skulle bli satt till att lära.

De drefvo sin väg fram så lättjefullt och liknöjdt, att Oliver nästan började tro, att kamraterna ämnade dra den gamle herrn vid näsan och ej alls gå på något arbete. Räfven visade en skamlig benägenhet att rycka mössan af hufvudet på små gossar och kasta den innanför gårdsstaket, och Charley ådagalade högst outvecklade begrepp om äganderätten genom att snatta äpplen och lök från korgarna på trottoarerna och låta dem försvinna i sina fickor, som tycktes vara till den grad rymliga, att de visst liksom mingångar sträckte sig under hela hans dräkt åt alla riktningar. Allt detta artade sig ganska illa, och Oliver funderade just på att säga ifrån, att nu skulle han försöka leta sig hem ensam så godt han kunde. Men så blefvo hans tankar afledda därigenom att Räfven plötsligt ändrade beteende på ett högst besynnerligt sätt.

Då de från en smal gränd kommo ut på ett torg, stannade Räfven, lade fingret på munnen och drog sina kamrater afsides ofantligt hemlighetsfullt och försiktigt.

»Hvad är det?» frågade Oliver.

»Tyst!» sade Räfven. »Ser du den gamla perukstocken där borta vid bokståndet? Han är bussig.»

»Prima vara», instämde Charley.

Oliver såg förvånad från den ene till den andre. Men han fick ej tid till några frågor, ty bägge gossarne smögo sig redan öfver gatan bort till den omtalade gamle herrn. Oliver följde med ett par steg, men visste sedan icke, om han skulle gå fram eller tillbaka, hvarför han stannade i stum förvåning.

Den gamle herrn såg mycket fin ut, med pudradt hår och glasögon med guldbågar; han var klädd i buteljgrön rock med svart sammetskrage och hvita byxor och hade en liten spatserkäpp under armen. Han hade tagit en bok från disken och stod nu och bläddrade och läste i den så ifrigt, som om han suttit hemma i en länstol i sitt arbetsrum. Han tänkte ej på något annat än boken, han såg tydligen hvarken bokståndet eller torget eller gossarne. Huru stor blef icke Olivers förskräckelse och fasa, då han plötsligt såg Räfven [ 50 ]sticka ner handen i den gamle herrns ficka, dra upp näsduken och lämna den till Charley, hvarefter bägge gossarne kilade sin väg och försvunno om gathörnet.

I ett enda ögonblick förstod Oliver, huru allt hängde samman: näsdukarna, uren, juvelerna, juden! Blodet forsade så hett upp till hans kinder, att det kändes, som om han befunnit sig i en glödande ugn; förvirrad och uppskrämd tog han till flykten och sprang allt hvad han förmådde. Allt detta hade knappast tagit en minut. I samma ögonblick stack den gamle herrn handen i fickan, märkte, att näsduken var borta och vände sig hastigt om. Då han såg Oliver rusa bort med sådan fart, trodde han naturligtvis, att han var tjufven. »Tag fast tjufven!» skrek han, och med boken i handen satte han efter honom.

»Tag fast tjufven!»

»Tag fast tjufven!»

Men han var icke den ende, som skrek. Räfven och Charley hade ej velat utsätta sig för misstanke genom att springa utför gatan, utan hade smugit sig in i den första portgång de träffade på om hörnet. Då de nu hörde ropet och sågo Oliver springa, kommo de framstörtande och skreko: »Tag fast tjufven!» och deltogo som goda medborgare i förföljelsen. Själfuppehållelsedriften lär ju vara naturens första lag. Om Oliver hade vetat det, skulle han kanske inte ha tappat hufvudet. Men nu blef han blott dubbelt bestört och flög i väg som en hvirfvelvind nedåt gatan med den gamle herrn och gossarne skrikande och hojtande i hack och häl.

»Tag fast tjufven! Tag fast tjufven!» Det är något magiskt i det ropet. Hundratals människor stämma småningom in, och hopen af förföljare växte. Den störtar fram, plaskar genom vattenpussar och klampar öfver stenläggningen; upp slås fönstren, ut rusar folk. »Tag fast tjufven! Tag fast tjufven!» Hos oss alla slumrar en passion för att hålla jakt på något. Ett stackars andfådt barn, flämtande af utmattning och med ansiktet förvridet af skräck, spänner hvarje muskel för att undkomma sina förföljare; de vinna allt mera på honom, de njuta af att se, att hans krafter aftaga, de skrika och skråla dubbelt ifrigt: »Tag fast tjufven!» Ja, tag fast honom för Guds skull, om det också endast vore af barmhärtighet.

Ändtligen fast! Ett väl riktadt slag! Där ligger han på gatan, medan folket tränges omkring honom ; hvarje ny person, som kommer, knuffar sig fram, för att få se en skymt af honom. »Ur vägen!» — »Låt honom få litet luft!» — »Å prat, det är ingen synd om honom.» — »Hvart tog herrn vägen?» — »Där kommer han.» — »Ur vägen för herrn!» — »Var det den här pojken?» — »Ja.»

Dammig, nedsmutsad och med blödande mun låg Oliver och stirrade förvildad upp på den mängd ansikten, som omgåfvo honom.

»Ja», upprepade den gamle herrn, »jag är rädd för, att det är han. Stackars gosse! Han har stött sig.»

»Det var jag, som gjorde det», sade en lång drummel och knuffade sig fram, »jag gaf honom på käften med min knytnäfve. Det var jag, som häjdade honom.»

Den slyngeln lyfte på mössan med ett grin, som om han väntade sig drickspengar för besväret. Men den gamle herrn gaf honom en blick full af ovilja och såg sig tveksamt omkring, som om han själf hade i sinnet att löpa sin väg, hvilket han kanske också skulle ha gjort, om ej i detsamma polisen (som ju vid sådana tillfällen alltid brukar komma sist) hade blandat sig i spelet. En konstapel trängde sig fram genom hopen och grep Oliver i kragen. »Upp med dig!» sade han bistert.

»Det var inte jag, det var två andra gossar!» försäkrade Oliver, i det han vred sina händer och såg sig omkring bland folket. »De ä’ visst här i närheten.»

»Nej, det ä’ de visst inte,i» sade konstapeln i ironisk ton, men det var för öfrigt rena sanningen, ty Räfven och Charley hade smugit sig in i första bästa portgång. »Seså, upp med dig nu!»

»Gör honom ingen skada», sade den gamle herrn medlidsamt.

»Nej, jag skall visst inte göra honom någon skada», svarade konstapeln och till bevis därpå ryckte han så hårdt i Oliver, att halfva jackan följde med. »Seså, jag känner dig... det där duger inte! Upp med dig, din satunge!»

Oliver, som knappt kunde stå på benen, slängdes nu genom gatorna vid kragen. Den gamle herrn gick bredvid poliskonstapeln, och framför strömmade en hel mängd människor, som då och då vände sig om och sågo på Oliver. Gatpojkarne hurrade.

Frågor

  1. Vad i Charles Dickens verk speglar den litterära epoken realismen/naturalismen?
  2. På vilket sätt uppfattar du att Charles Dickens är samhällskritisk? Vad är det Dickens skildrar som kan få läsaren att se saker från olika perspektiv?
  3. Vilka aktörer i samhället i dagens samhälle både i Sverige och övriga världen tar parti för de svagare grupperna i samhället? (På individ, samhälle och global nivå.)

Binogifilm

torsdag 29 april 2021

Religion, Hinduism och Buddhism, jämför

 

Jämför hinduism och buddhism




Se filmen tillsammans


Jobba i mindre grupp med venndiagrammet. 

Vilka likheter och skillnader kan ni se mellan hinduism och buddhism?





måndag 26 april 2021

Litteraturhistoria Realismen Diskussionsfrågor

 


Diskussionsuppgifter till Realismen/naturalismen

Diskutera i par. Skriv era namn i dokumentet.
Skriv ner era diskussionssvar. Det går bra att skriva punktvis om det är enklare.
  1. Skönlitteraturen skulle under realismen /naturalismen inte främst vara skön (vacker) utan sann. Vad tror du gjorde att man efterlyste detta just under 1800-talet? Vad säger du, är skönlitteraturens främsta roll att skildra verkligheten eller ska den framför allt ta oss med på en verklighetsflykt? Diskutera!
  2. Vilka skäl fanns till att många kvinnor under 1800-talet skrev under pseudonym. Vilka var det? Vad kan det finnas för olika skäl till att inte använda sitt riktiga namn i dagens Sverige? Diskutera!
  3. Vad skulle vara förbjudet att skriva om idag? Även om vi både har tryck- och yttrandefrihet i Sverige idag; tror ni att det finns något ämne som vore så känsligt att det skulle kunna få en författare att känna sig tvingad att skriva under pseudonym? Diskutera!

Litteraturhistoria, Realismen

 

Realismen

Denna period inom litteraturen varar mellan ca 1830 och 1910.

Realismen betecknas av en strävan efter att skildra omvärlden så realistiskt som möjligt, det vill säga ur ett objektivt och vetenskapligt perspektiv.


Realismen uppkom som en direkt reaktion mot romantiken och dess fantasi och naturmystik. Verklighet och fokus på fakta ligger alltså till grund för realismen (liksom det gjort under Upplysningen). Författarna och konstnärerna sökte sig till miljöer där vanliga människor vistades.

En annan orsak till att realismen uppkom var att det skedde en hastig samhällsutveckling, där en stor del av befolkningen flyttade in till storstäderna i samband med att jordbruket omvandlades och industrier växte fram. Med urbaniseringen och det nya arbetslivet kom också nya problem i den stora staden. Fattigdom hade alltid funnits men i staden blev människor även mer anonyma och utsatta.

I fabrikerna rådde mycket dåliga arbetsvillkor och de långa arbetstiderna styrde människors liv. Extrem fattigdom och barnarbete var vanligt. Det var ofta denna verklighet som de realistiska författarna skrev om, den vanliga människans problem

Det blev vanligt att man riktade kritik mot samhället och att man skildrade samhället exakt som man såg det, utan att få det att låta bättre på något sätt. Realistisk litteratur fokuserar på vanliga personer istället för att som romantisk litteratur handla om ädla hjältar och fantasifulla sagomiljöer. Läskunnigheten ökade i samhället och därmed fick författare även möjlighet att skriva för vanliga människor.

Binogifilm om realism och naturalism 5.30

Naturalismen var en litterär rörelse under 1800-talets senare halva, och kan beskrivas som en radikal form av realism inom litteraturen, som påverkad av tidens naturvetenskapliga strömningar tog fram manifest för hur litteratur skulle skrivas. /Wikipedia

Typiska drag hos realismens litteratur

  • En reaktion mot Romantiken. ”Industri, vetenskap och framtidstro, samt problemen detta medför”.
  • Författarna ville skildra verkligheten som den var: exakt återgivna detaljer.
  • Konkretion (talgoxe i stället för fågel).
  • Läsning av skönlitteratur blev ett folknöje.
  • Debatterar aktuella samhällsfrågor.
  • Skrev om vanliga människor och miljöer, vardagens problem.
  • Skildrar städernas baksidor: fattigdom och tristess.

---------------------------------------------------

Det finns frågor om varje författare i länken "Läs om..."

Svara på dem i dokumentet "Realismen".

---------------------------------------------------

Gustav Fröding (1860-1911)

Läs om Gustav Fröding


Gustav Frödings texter har blivit tonsatta och framförs av t.ex.

Mando Diao  med Strövtåg i hembygden 

Det är skimmer I molnen och glitter I sjön
Det är ljus över stränder och näs
Och omkring mig står den härliga skogen så grön
Bakom ängarnas gungande gräs

och Sven-Ingvars med Det var dans bort i vägen

Det var dans bort i vägen på lördagsnatten
Över nejden gick låten av spelet och skratten
Det var tjo, det var hopp, det var hej
Nils Utterman, token och spelmansfante
Han satt med sitt bälgspel vid landsvägskanten
För dudeli dudelidej
1. Varför såg Frödings framtid mörk ut när han kom tillbaka från studierna i Uppsala?
2. Vilka teman är vanligast i Frödings dikter?

August Strindberg (1849-1912)
3. Vad gjorde Strindberg som retade upp många?
4. Var hämtade Strindberg sin inspiration ifrån?
5. Hur förändrades Strindbergs syn på kvinnor av att han gifte sig?


Selma Lagerlöf (1858-1940)
Selma Lagerlöf - Filmen Film 36 minuter

Ord - och begrepp i filmen

Hemgift - Gåva till dottern vid giftemål
Intäkt - Inkomst
Exekutiv auktion - Offentlig auktion
Sägen - Sannolika och verklighetsförankrade berättelser med pedagogisk funktion
Prosa - Till skillnad från vers och poesi, en vardaglig och o-utsmyckad text.
Tbc - Tuberkulos, infektionssjukdom orsakad av bakterier. Idag finns det vaccin, men
förr var dödligheten i sjukdomen hög.
Karolinsk stil - Stil från den karolinska tiden från mitten av 1600-talet till början av 1700-talet.

Frågor till filmen

6. Berätta kort om Selma Lagerlöfs barndom: familj, viktiga personer och viktiga händelser.

7. Hur kom det sig att Selma Lagerlöf blev författare? Vilka händelser var avgörande för
henne? 

8. Stockholm, Landskrona, Falun och Jerusalem nämns i filmen. Vad betydde dessa orter för Selma Lagerlöf?

9. Flera böcker av Lagerlöf nämns i filmen. Berätta kort om minst två.

Läs om Selma Lagerlöf
Frågor till texten
10. Varför, tror du att Lagerlöf valde att bli författare?
11. Var fick Lagerlöf sin inspiration från?

Kluring: Vad innebar det att vara (ogift) kvinna vid den här tiden, från mitten av 1800-talet fram till 1940? Hur försörjde sig kvinnor? Vilka skillnader fanns det mellan kvinnor ur olika samhällsklasser? Om du inte hade familj, hur försörjde du dig då? Fick du rösta? Ärva pengar? Arbeta med vad du ville? Gå i skola? Hur hade Selma Lagerlöfs liv kunnat gestalta sig om hon inte blivit berömd författare? Vilka utmärkelser var Selma Lagerlöf först med som kvinna? Vad betyder Selma Lagerlöf i dag?


Hjalmar Söderberg


12. Söderberg var väldigt kritisk i sitt skrivande. Vad var han kritisk mot?
13. Söderbergs karaktär Thomas Weber fick mycket kritik. Varför?
14. Varför orsakade Doktor Glas stor upprördhet?

Kvinnliga författare med pseudonymer

På 1800-talet var bruket av pseudonym vanligt. Att skriva under pseudonym eller signatur var modernt bland författare. För kvinnan fyllde pseudonymen en annan funktion. Det var nämligen lättare att få sitt ord publicerat om du var man. Att publicera sig och träda ut i offentligheten var ett stort steg för kvinnor på slutet på 1880-talet. Det stred mot den kvinnliga normen att verka i det tysta, i bakgrunden, att inte ta plats.

Victoria Benedictsson (1850-1888)

Viktoria Benedictsson

Viktoria Benedictsson var en svensk författare och dramatiker. Hon skrev sina romaner under pseudonymen Ernst Ahlgren. Victoria Benedictsson gick inte i skolan. Hon fick en sträng kristen undervisning i hemmet av modern, som bland annat lärde henne sömnad, teckning, litteratur och språk, medan fadern uppfostrade henne som en pojke och lärde henne att skjuta, brottas och rida. Hur hänger namnen Ernst Ahlgren och Victoria Benedictsson ihop?


15. Förklara ordet pseudonym. 
16. Framtidens samhälle föreställde sig Victoria Benedictsson hur?
17. Varför anses hon vara en av realismens viktigaste författare?

Fjodor Dostojevskij (1821-1881)

Läs om Fjodor Dostojevskij

Fjodor Dostojevskij var en rysk författare. Bland hans mest berömda verk finns Brott och straff, Idioten och Bröderna Karamazov. 

Brott och straff fokuserar på det mentala lidandet och det moraliska dilemmat som Rodion Romanovitj Raskolnikov utsätts för. Raskolnikov är en fattig före detta student boende i Sankt Petersburg som formulerar och genomför en plan för att mörda en hatad pantlånerska, enligt egen utsago för pengarna, och därigenom inte bara lösa sina egna finansiella problem utan också befria världen från en ond och värdelös parasit. 


18. Varför hamnade Dostojevskij i fängelse?

19. Hur påverkade fängelsevistelsen honom?

20. Vad var det som var så speciellt med Dostojevskijs romaner?

Avstämning litteraturhistoria 2/12 2022


Några fler av realismens författare om du vill veta mer

Carl Jonas Love Almqvist var en mångsidig författare som skrev bland annat lyriska och dramatiska dikter, romaner, sagor, noveller, moraliska, politiska och pedagogiska avhandlingar, historieforskning och läroböcker. År 1839 gav han ut 'Det går an', där han ansågs angripa äktenskapets helgd eftersom han försvarade fri kärlek mellan ogifta. Binogifilm om Almqvist 5 min

Fredrika Bremer anses vara den som introducerade den realistiska romanen i Sverige och hon ses som en pionjär för den svenska kvinnorörelsen. I sina romaner belyser hon den borgerliga kvinnans ofrihet och instängdhet i hemmet och i "Hertha" propagerar hon för kvinnors rätt till myndighet. Fredrika Bremer växte upp i ett borgerligt hem och upplevde tidigt kontrasten mellan mannens möjligheter och kvinnans instängdhet. För att finansiera sin sociala hjälpverksamhet skrev hon reportage och gav även ut berättelser, och därmed inleddes hennes framgångsrika karriär. 
Viktor Rydberg (1828-1895) Åren 1847–1851 var Rydberg journalist på Jönköpingsbladet (JB) och Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning (GHT). I JB publicerades Rydbergs första romaner som följetonger: Vampyren (1848), Ett äventyr i Finska Skärgården (1850) och Positivspelarne (1850–1851).  
Rydberg kom dock att bli mest känd för den berömda juldikten 'Tomten' som Jenny Nyström gjorde illustrationen till och som börjar så här:

Midvinternattens köld är hård, 
stjärnorna gnistra och glimma
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma…

Månen vandrar sin tysta ban, 
snön lyser vit på fur och gran, 
snön lyser vit på taken. 
Endast tomten är vaken.




torsdag 22 april 2021

Svenska/SO Nyhet år 5


Nyhet år 5


Din uppgift är att skriva om en nyhet eller en aktuell händelse.

Exempel på källor som du kan använda är:

svt.se

aftonbladet.se

expressen.se

https://sverigesradio.se/

Lilla Aktuellt

Nyheter på lätt svenska


Vad ska finnas med i din text? 

Här nedanför finns en matris där du kan se vilka delar som ska finnas med i din text. Använd den som stöd när du skriver.







Svenska Romantikens och Realismens Stilgrepp

 

Romantiken- och Realismens stilgrepp

a) Se på studi.se Romantiken och studi.se Realismen och naturalismen

b) Titta på bilden här nedanför och beskriv sedan trädet på bilden på två olika sätt. Den första beskrivningen ska präglas av Romantikens ideal (sagornas, mystikens och de individuella känslornas värld, medan den andra ska präglas av Realismens ideal (objektivitet och fakta).

c) Beskriv sedan hur du tänkt när du beskrev trädet ur de båda perspektiven. Vilka stilgrepp/drag du, som författare, använt för att få rätt känsla i texten.




Svenska Läsa Recension år 5

 


Bokrecension


Din recension ska vara skriven i löptext, det vill säga, som en berättelse. Texten ska ”löpa” och du ska alltså inte skriva i punktform eller som frågor och svar. Din recension ska innehålla:


Bokens titel, författare och utgivningsår (inte ”tryckår”).

En kort beskrivning av vad boken handlar om. Tänk på att någon annan kanske vill läsa boken, så avslöja inte allt!

Beskriv minst två av karaktärerna (personerna) i boken. Handlar boken om Bert, kan du beskriva hur Bert är som person, vilken stil han har och vad han gillar att göra. 

Berätta om var och när handlingen utspelar sig. Är man i storstadsmiljö, på landet eller vid havet? Är det sommar? Är det en annan tid eller utspelar sig handlingen i nutid?

Var boken lätt eller svår att läsa? Varför då? Hur är språket? 

Vad tycker du om boken? Vill du rekommendera den till någon annan? Var den bra eller dålig? Varför tycker du det? Motivera din åsikt.




tisdag 20 april 2021

Litteraturhistoria Diktare Stagnelius

 


Romantikens diktare

Erik Johan Stagnelius (1793-1823) är en av Sveriges mest kända diktare från tiden under romantiken. Stagnelius hann under sitt korta liv skriva några djupsinniga dikter. Diktsamlingen Liljor av Saron gavs ut 1821 och många av dikterna blev populära hos ungdomar. 

I hans dikter beskrivs livet som en lång kamp mot begäret. Stagnelius menade att människan blir lycklig först när man kan stå emot alla begär. Han levde ett intensivt och ganska hårt liv och i hans dikter finns mycket djupa funderingear om olika dilemman och inte minst meningen med livet. Stagnelius dog endast 29 år gammal efter ett långvarigt opiummissbruk. Efter hans död hittade man dikter skrivna på lösa lappar och i skrivböcker. Två av dessa dikter var Vän, i förödelsens stund och Till Föruttnelsen.


Vän! i förödelsens stund

Ur: Samlade skrifter II (1913) 

Vän! i förödelsens stund, när ditt inre av mörker betäckes,
När i ett avgrundsdjup minne och aning förgå,
Tanken famlar försagd bland skuggestalter och irrbloss,
Hjärtat ej sucka kan, ögat ej gråta förmår;
När från din nattomtöcknade själ eldvingarna falla.
Och du till Intet, med skräck, känner dig sjunka på nytt,
Säg, vem räddar dig då? – Vem är den vänliga ängel,
Som åt ditt inre ger ordning och skönhet igen,
Bygger på nytt din störtade värld, uppreser det fallna
Altaret, tändande där flamman med prästerlig hand? –
Endast det mäktiga Väsen, som först ur den eviga natten
Kysste Serafen till liv, solarna väckte till dans.
Endast det heliga Ord, som ropte åt världarna: ”Bliven!” 
Och i vars levande kraft världarna röras ännu.
Därföre gläds, o vän! och sjung i bedrövelsens mörker:
Natten är dagens mor, Chaos är granne med Gud. 

Lyssna på Vän! i förödelsens stund:


Uppgift:

"Natten är dagens mor, Kaos är granne med Gud."

a) Vad tror du detta kan betyda? Vad säger meningen om hur Stagnelius tänkte eller kände?

b) Vad kan vara positivt med att hamna i kaos? Kan det göra att man stannar upp och tänker efter?

Diskutera med varandra!


Till Föruttnelsen

Ur: Samlade skrifter II (1913)  

Förruttnelse! hasta, o älskade Brud!
Att bädda vårt ensliga läger!
Förskjuten av världen, förskjuten av Gud
Blott dig till förhoppning jag äger.
Fort, smycka vår kammar – På svartklädda båren
Den suckande älskarn din boning skall nå.
Fort, tillred vår brudsäng – med nejlikor våren
Skall henne beså.
Slut ömt i ditt sköte min smäktande kropp!
Förkväv i ditt famntag min smärta.
I maskar lös tanken och känslorna opp,
I aska mitt brinnande hjärta.
Rik är Du, o Flicka! – i hemgift du giver
Den stora, den grönskande jorden åt mig.
Jag plågas häruppe, men lycklig jag bliver
Därnere hos dig.
Till vällustens ljuva, förtrollande kvalm
Oss svartklädda brudsvenner följa.
Vår bröllopssång ringes av klockornas malm
Och gröna gardiner oss dölja.
När stormarna ute på världshavet råda,
När fasor den blodade jorden bebo,
När fejderna rasa, vi slumra dock båda
I gyllene ro.

Lyssna på Till Föruttnelsen:



Enkel modell för diktanalys

  1. Läs dikten några gånger, gärna högt. Förstår du alla ord?
  2. Vad verkar dikten handla om? Vem gör/upplever/känner vad?
  3. Har författaren använt sig av någon metod för att skapa en viss rytm i dikten?
  4. Vilken stämning eller känsla uttrycker dikten? Vilka är orden eller uttrycken som skapar denna känsla?
  5. Har författaren använt sig av bilder och symboler i dikten? Hittar du liknelser och metaforer?
  6. Vad vill dikten säga? Har dikten något tydligt budskap?
  7. Jämför dikterna - hittar du romantikens stildrag? Ge exempel

Jobba i era grupper - diskutera!
Skriv enskilt i Showbie



måndag 19 april 2021

Läslogg år 8 vt 2025



Läslogg år 8 vt 2025


När hundarna kommer

Varför blir en vanlig tonårskille en mördare? Hur kan en ung person bli så påverkad av våld, hat och nazism att han brutalt slår ihjäl en annan skolkompis? Hur går föräldrar, syskon och kompisar vidare efter en sådan tragisk händelse? Några av dessa oerhört svåra frågor får delvis svar i ungdomsboken "När hundarna kommer" av Jessica Schiefauer.

Det är en annorlunda bok som ger upphov till många tankar och funderingar. Boken är delvis baserad på en verklig händelse och ger många möjligheter till tolkning och reflektion både inom texten men även ur ett samhällsperspektiv.

Se klipp om mordet på John Hron



Bedömning

Nivå 0 - Ej underlag för bedömning

Har du glömt att publicera din uppgift, varit ledig eller var du sjuk? Alternativt inte gjort klart. Använd studieverkstad för att ta igen missade delar.

Nivå 1

Du håller en ok nivå på din text, men försök utveckla den. Det kan du göra genom att beskriva utförligare och berätta mer om personer eller händelser. Korrekturläs så att du inte missar exempelvis stor bokstav, punkt och stavning.

Nivå 2

Du håller god nivå på din text, men försök utveckla den vidare. Det kan du göra genom att beskriva utförligare och berätta mer om personer eller händelser. Motivera det du tycker.

Nivå 3

Du håller hög nivå på din text. Bra! Fortsätt så! Du använder ett bra och korrekt språk och du motiverar dina ställningstaganden.



Du ska få läsa och skriva en läslogg vid varje lästillfälle.

Gör så här:

  1. Läs i ca 30 min. 
  2. Gör veckans uppgift.
  3. Berätta för din kamrat vad du skrivit.

Tänk på att dina läsloggar är viktiga! De visar inte bara din läsförståelse, utan även dina åsikter, tankar, reflektioner samt din analysförmåga.


När du skaffat en ny bok:
  1. Presentera din bok: titel, författare och utgivningsår. Berätta om boken ingår i en serie, har blivit filmatiserad eller om den fått något pris. Presentera även författaren.
  2. Vad har du för förväntningar på boken?


Vecka 3 onsdag 15 januari 
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Vad har du för förväntningar på boken?


Vecka 4 PRAO



Vecka 5 onsdag 29 januari 
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Beskriv en speciell händelse från boken och skriv en egen tanke om händelsen.
Vecka 6 onsdag 5 februari 
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Bok och bild - Välj ett citat (mening) ur den bok du läser och välj en bild som passar till. Leta på nätet. Presentera bild och citat och förklara den koppling du ser.
Vecka 7 onsdag 5 februari 
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Om du hade haft möjlighet att ändra på något i din bok, vad hade du i så fall ändrat, gjort annorlunda? Vad hade du önskat istället för att exempelvis få mer spänning, annat händelseförlopp eller skapat en annan känsla. Hur hade du gjort och varför? Beskriv noggrant-vad, hur och varför!


Vecka 8 - SPORTLOV


Vecka 9 onsdag 26 februari 
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Finns det någon orättvisa i din bok? Berätta. (Om inte, berätta om något rättvist - något som du tycker är schysst och bra.) Motivera varför du tycker så.
Vecka 10 onsdag 5 mars
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Text och tanke. Välj en text (ca fem-tio meningar) ur din bok och skriv din tanke om just den texten.
Vecka 11 onsdag 12 mars
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Du är en reporter på en tidning. Gör en intervju med huvudpersonen i din bok.
 Tips på frågor du kan ställa:
  • Vem känner dig bäst? Varför?
  • Vilket ställe på jorden tycker du mest om?
  • Vad är du rädd för?
  • Vilken superkraft skulle du vilja ha?
  • När lärde du dig senast något nytt?
  • Vad står på din bucket list, dvs vad vill du uppleva innan du dör?
  • Vilket ämne skulle du kunna prata om i timmar utan att tröttna?
  • När gapskrattade du senast? Varför?
  • Om du fick träffa vem som helst, död eller levande, vem skulle du välja och varför?
  • Vilket land skulle du flytta till om du var tvungen att flytta idag, och varför just det landet?
  • Vilka smeknamn har du haft genom åren? Varför?
  • Hur hade den här dagen kunnat bli snäppet bättre?
  • Vad får dig att bli ledsen och gråta?
  • Vad är det absolut konstigaste som någonsin har hänt dig?
  • Hur länge har du varit vaken utan att sova som längst?
  • Finns det något som gör dig riktigt, riktigt arg?
  • Har någon lurat dig rejält någon gång? Vad hände?

Vecka 12 onsdag 19 mars
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Känner du igen dig i boken? Varför? Varför inte? Eller finns det situationer/händelser som du skulle kunna vara involverad i, likaväl som karaktärerna i boken? Beskriv!
Vecka 13 onsdag 26 mars (Helén 27 år)
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Skriv en kort text om vad du tror kommer att hända huvudpersonen/erna den närmaste tiden i din bok.
Vecka 14 onsdag 2 april
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. I de flesta berättelser kan man finna "det goda och det onda". Hur kan du beskriva det utifrån din text? Är det goda/onda personer, grupper eller handlingar eller både och? Beskriv!
Vecka 15 onsdag 9 april
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Bok och musik - Välj en låt som du tycker har koppling till boken du läser. Presentera din låt och förklara vilken koppling du ser.

Vecka 16 onsdag 16 april
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Finns det framtidstro hos era karaktärer i boken eller är allt bara hopplöst? Eller både och? Hur märker man det? Citera in någon/några mening/ar som beskriver hopplöshet och/eller framtidstro.

Vecka 17 onsdag 23 april
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Nämn tre känslor som kan kopplas till din bok och berätta varför du valt just dessa tre.


Vecka 18 onsdag 30 april
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Bok och film  - Välj en film som du sett som du tycker har koppling till boken du läser. Presentera din film och förklara vilken koppling du ser.
Vecka 19 onsdag 7 maj
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Återge det du läst idag i en kort sammanfattning. Beskriv vad du fick för känsla av det du läst.
Vecka 20 onsdag 14 maj
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Beskriv utförligt minst en god och minst en dålig egenskap hos någon av karaktärerna i boken.

Vecka 21 onsdag 21 maj
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Vilka karaktärer finns med i boken och i vilken miljö utspelar sig handlingen?

Vecka 22 onsdag 28 maj
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Om du fick lägga till eller ta bort en karaktär i din bok, vem hade det varit i så fall? Beskriv personen som du lagt till eller tagit bort och varför?
Vecka 23 onsdag 4 juni

        1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
        2. Rekommenderar du boken du läst? Varför/varför inte? Motivera ditt svar.

Extras 


        1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
        2. Om du fick ändra på en sak i boken, vad skulle du då ändra på? Varför?

  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Återberätta vad som har hänt i boken hittills och skriv en egen tanke om det du läst. 

Om jag läser för mitt barn…  Spelar det någon roll?

  • Nio av tio ord vi använder har vi lärt oss från skriven text.
  • En sjuåring har ett ordförråd på ca 5000 - 7000 ord.
  • En sjuttonåring som läst och/eller lyssnat regelbundet till texter har ca 50 000 - 70 000 ord.
  • En sjuttonåring som inte läst/lyssnat till texter har endast 15 000 - 17 000 ord.
  • Så stor är alltså skillnaden!
  • En vuxen behöver ett ordförråd på minst 50 000 ord för sitt dagliga liv, för att kunna hänga med i nyhetssändningar och för att kunna förstå normal tidningstext, instruktioner och anvisningar o s v.
  • Så visst spelar läsningen roll!
Mats Myrberg, Professor i specialpedagogik, Stockholms Universitet
Ingvar Lundberg, Professor i psykologi, Göteborgs Universitet


Buddhism, grundkurs

  Buddhism, grundkurs Ord och begrepp Reinkarnation  Själavandring. Själen dör inte utan återföds istället i nya gestalter. Karma  Gärningar...