tisdag 24 januari 2023

Gudar och gudinnor

 

Gudar och gudinnor


Gudar och gudinnor i grekisk mytologi

Religionen var en viktig del i grekernas vardag. I antikens Grekland hade religionen många olika yttringar. Man kunde till exempel söka hjälp i mystiska och halvt magiska kulter. I viktiga frågor kunde man vända sig till orakel för att få råd. Apollos orakel i Delfi var det förnämsta av alla, men folk företog också långa pilgrimsfärder till andra heliga platser i Grekland för att få veta något om sitt kommande öde.

Varje stadsstat hade sina speciella gudar. De ansågs ha sin boning i de tempel som vanligen var uppförda på stadens akropol (som Akropolis i Aten). Till deras ära ordnades stora högtider. Man offrade också till dem i hemmen och på olika altare som var resta längs med de större vägarna.

Slutligen offrade man också åt de gudar och gudinnor som var gemensamma för alla greker. De viktigaste gudarna dyrkades dessutom inom ramen för en statlig officiell kult. Det är dessa gudar som vi möter hos Homeros i hans verk Iliaden och Odysséen.

De främsta gudarna bodde på berget Olympen. Deras namn - Zeus, Ares, Afrodite och så vidare - har blivit en del av det stora europeiska arvet av myter och sagor. Det märkliga med dem är att de är mycket mänskliga. Zeus, den högste guden, känd för sin vana att slunga straffande åskviggar (blixtar), är visserligen skräckinjagande, men ofta uppträder han också som en välmenande och lite klumpig medelålders herre som ägnar sig väl mycket åt att jaga flickor. Afrodite, kärlekens och fruktsamhetens gudinna, är även en fåfäng kvinna (hennes mänskliga gestalt) med både bra och dåliga egenskaper.

De olympiska gudarna är också inblandade i jordiska händelser och affärer - det existerar inte någon oöverstiglig klyfta mellan dem och människorna. Man trodde att gudarna ofta ingrep i människors liv om något hade väckt deras misshag./ SO-rummet


Många likheter mellan mytologier

Grekisk mytologi har många likheter med flera efterkommande mytologier. Den romerska mytologin är t.ex. till stor del ett arv från grekisk mytologi. Även i den nordiska mytologin finns stora likheter med den romerska och grekiska./ SO-rummet


Uppgift:

Denna uppgift går ut på att du får skapa en egen liten del av mytologin. Du ska hitta på en egen gud eller gudinna. I din text ska följande finnas med:


- Hur ser guden/gudinnan ut? (utanpå, inuti, omkring - se bild)

- Vad heter hen?

- Vilka kännetecken har hen?

- Vilka krafter har hen? (Hur fick hon/han dem?)

- Vilken funktion/ansvarsområden/uppgifter har din gud/gudinna?

-Var bor hen? Hur ser där ut?

- Vilka andra figurer/gudar/gudinnor finns runt hen?



Hämta gärna inspiration från https://www.mytologi.nu/


Tips från coachen: 
Försök att väva in hur din gud hör ihop med den grekiska mytologin
  • Är du släkt med någon av de kända gudarna? 
  • Bor du granne med någon av dem? 
  • Umgås du med någon av de kända gudarna?
  • Du kanske har besökt Hades i underjorden? Hur såg det ut där?
  • Har du varit med Poseidon ute på havet och orsakat stormar?
  • Har du tillsammans med Afrodite kanske fått någon att bli kär i någon annan?
  • Är det du som orsakar någon naturkatastrof (jordbävningar, vulkanutbrott, översvämningar mm)?

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Kamratrespons:

1. Läs och ge respons på några av dina kamraters texter (se respons/bedömning nedan).

2. Välj därefter ut den text som du tycker håller högst kvalitet.

4. Gemensam genomgång av de texter som håller hög kvalitet. Vi tittar gemensamt på kvalitet i texterna och försöker lära oss av varandras texter.


Respons/Bedömning: ("two stars and a wish")




Gilgamesh

 

    Gilgamesh, dramatisera





Gilgamesheposet
 

är ett mesopotamiskt antikt epos som har kallats världens äldsta litterära verk. Eposet, vars ursprungliga delar skrevs på lertavlor med kilskrift, behandlar berättelser om kung Gilgamesh av Uruk

Den mest fullständiga versionen av eposet man funnit är skrivet på tolv lertavlor och återfanns i ruinerna av Ashurbanipals bibliotek. Den versionen kallas för standardversionen och skrevs av Sin-leqi-unninni omkring 1800 f.Kr./Wikipedia




1. Se den korta filmen https://www.youtube.com/watch?v=7koNuGvYHCE (10.57) som sammanfattar berättelsen om Gilgamesh.

2. Diskutera handlingen och vilka viktiga delar som måste finnas med i er pjäs.

3. Planera och skriv ett enklare manus.

4. Spela upp er pjäs för klasskamrater.


Gilgamesh - kort sammanfattning

Berättelsen om kung Gilgamesh skrevs ned i kilskrift på lertavlor för nästan 4.000 år sedan. Berättelsen utspelar sig i Mesopotamien, bl.a. i staden i Uruk. Gilgamesh var en en grym kung av Uruk som i sin ungdom sökte berömmelse genom vilda äventyr. 

Gilgamesh var två tredjedelar gud och en tredjedel människa. Efter ett vilt slagsmål med sin fiende Enkidu blir han och Enkido bästa vänner. Tillsammans utför de märkliga och meningslösa stordåd, som exempelvis segern över monstret Humbaba. 

Dessvärre dör Enkidu i en sjukdom som några av gudarna har skickat. Efter bäste vännens död gav Gilgamesh sig ut på en lång vandring för att söka efter meningen med livet. Sorgen skickar ut honom på oändliga strövtåg i vildmarken och ända till gudarnas värld. Det finns exempelvis en berömd episod i Gilgamesheposet som skildrar Gilgamesh besök, såväl i dödsriket som i paradiset.

Han bestämde sig för att försöka leta upp Utnapishtim (den uråldriga) som räddat sig från den stora Floden genom att bygga en ark (en förlaga till Gamla testamentets Noa). Efter Floden hade gudarna gett honom evigt liv som tack för han räddat mänskligheten. Gudarna hade nämligen ångrat att de sänt den stora Floden. Gilgamesh reste över alla hav till världens ände i sökandet efter Utnapishtim. 

Efter många äventyr lyckades Gilgamesh finna Utnapishtim. Utnapishtim berättade då en av gudarnas hemligheter att det fanns ytterligare ett sätt att uppnå odödlighet. På botten av den kosmiska oceanen Apsu växte Livets växt. Om Gilgamesh kunde fånga den och äta upp den skulle han få evigt liv. Gilgamesh lyckades finna Apsu och på dess botten fångade han Livets växt. Han fann växten som kunde ge honom evigt liv, men en orm kom ringlande, åt upp växten och ormen fick evigt liv. 

Gilgamesh blev förfärad och började gråta när han insåg att han inte kan få evigt liv. Han fortsatte på sin resa hem och när han till slut såg sin hemstad Uruk kände han åter glädje. Han hade mognat under sina äventyr och försonats med sitt öde. Han hade funnit visdomens källa och kunde återvända hem med frid i hjärtat. Efter att han dessutom fått höra berättelsen om den stora flodvågen, som nästan utplånade mänskligheten, kommer han till existentiell ro och kan återvända till kungamakten. 

Bakgrund:

Berättelsen om Gilgamesh märkliga liv skrevs ned på kilskriftstavlor för 4000 år sedan och anses vara världens äldsta epos. Det kombinerar en folklig berättartradition med en uråldrig mysterielära och berör en rad tidlösa existentiella frågor: Hur uppnår man visdom? Kan människan få evigt liv? Vad är berömmelse värt? 

Gilgamesheposet utgör en oumbärlig källa för kunskap om det forntida Mesopotamien. Eposet är även viktigt i ett västerländskt litteratur-, religions- och idéhistoriskt perspektiv. Forskningen har visat att eposet haft inflytande på bland annat Homeros diktning, Bibeln, Koranen och Tusen och en natt. 

Källa: https://varldslitteratur.se/bok/gilgamesheposet 2023-01-31


Fritz Gerlich, skriva debattartikel

 


Fritz Gerlich, skriva debattartikel "Vakna Tyskland!"


Fritz Gerlich, född 1883, död 1934, var en tysk journalist känd för att ha skrivit kritiska artiklar om Adolf Hitler och den växande naziströrelsen.

Efter att nazisterna tagit makten i Tyskland, beslöt de att fort flytta honom. Han arresterades den 9 mars 1933 och flyttades till koncentrationslägret Dachau, där han blev mördad den 1 juli 1934 under de Långa knivarnas natt

Efter hans död fick hans fru det bekräftat genom att få hans blodiga glasögon med posten. Han blev porträtterad i filmen Hitler: The Rise of Evil av skådespelaren Matthew Modine. /Wikipedia


Uppgift:
Fritz Gerlich har precis blivit fängslad för sin kritiska inställning till Hitler och hans politik. Efter en kort tid i arresten lyckas han smyga ut en kritisk debattartikel som han döpt till "Vakna Tyskland".

Skriv artikeln två och två. Dela dokument



Ta gärna hjälp av listan över användbara SO-ord och begrepp:

  • Ekonomi (inflation/arbetslöshet/depression)
  • Versaillesfreden
  • Dolkstötslegenden
  • Propaganda
  • Nationalism
  • Judar m.fl. som syndabockar
  • Hitlers person
  • Våld
  • Weimarrepublikens svaghet




Exempeltext debattartikel från Skolverket


Bedömningsmall




onsdag 11 januari 2023

Läslogg år 7 vt 2025

 


Läslogg år 7 vt 2025


Att läsa en god bok är som balsam för själen!

Det finns gott om studier som visar att läsning inte bara gör att du kan ta in mer kunskap, öka
ditt ordförråd och i och med det bli en bättre skribent. Dessutom kan läsning bidraga till:

  • minskad stress
  • att hålla hjärnan skarp
  • att öka koncentration och fokus
  • förbättra minnet
  • att träna ens fantasi
  • att öva förmågan till kritiskt tänkande
  • att öka empati och inkännande
  • att ge bättre sömn

Källor:
https://www.skolverket.se/for-dig-som-ar.../skolbibliotekarie/stark-elevers-sprakliga-formaga
https://battrehalsa.nu/13-anledningar-till-varfor-du-borde-lasa-bocker-oftare/
https://www.femina.se/halsa/10-anledningar-till-att-lasa-bocker-varje-dag/575046

Bedömning

Nivå 0 - Ej underlag för bedömning

Har du glömt att publicera din uppgift, varit ledig eller var du sjuk? Alternativt inte gjort klart. Använd studieverkstad för att ta igen missade delar.

Nivå 1

Du håller en ok nivå på din text, men försök utveckla den. Det kan du göra genom att beskriva utförligare och berätta mer om personer eller händelser. Korrekturläs så att du inte missar exempelvis stor bokstav, punkt och stavning.

Nivå 2

Du håller god nivå på din text, men försök utveckla den vidare. Det kan du göra genom att beskriva utförligare och berätta mer om personer eller händelser. Motivera det du tycker.

Nivå 3

Du håller hög nivå på din text. Bra! Fortsätt så! Du använder ett bra och korrekt språk och du motiverar dina ställningstaganden.


Du ska få läsa och skriva en läslogg vid varje lästillfälle.

Gör så här:

  1. Läs i ca 30 min. 
  2. Gör veckans uppgift.
  3. Berätta för din kamrat vad du skrivit.

Tänk på att dina läsloggar är viktiga! De visar inte bara din läsförståelse, utan även dina åsikter, tankar, reflektioner samt din analysförmåga.


När du skaffat en ny bok:
  1. Presentera din bok: titel, författare och utgivningsår. Berätta om boken ingår i en serie, har blivit filmatiserad eller om den fått något pris. Presentera även författaren.
  2. Vad har du för förväntningar på boken? 

Vecka 3 måndag 13 januari 
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Välj ut fyra substantiv, fyra adjektiv och fyra verb ur din bok. Sätt in orden i meningar, så att man förstår vad de betyder.

Vecka 4 måndag 20 januari 
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Återberätta vad som har hänt i boken hittills… och skriv en egen tanke om det du läst. 

Vecka 5 måndag 27 januari 
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Välj ut en eller ett par meningar ur din bok och citera det. Det betyder att du ordagrant återger det som står. Sätt citattecken runt dina meningar. Berätta om varför du valde just det citatet. 
Att citera innebär att ordagrant återge vad någon har skrivit eller sagt. Citaten bör vara få och väljas med eftertanke. Citat markeras grafiskt. Korta citat sätts inom "citattecken".

Vecka 6 måndag 3 februari 
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Leta upp bilder på nätet eller ta egna bilder som visar vad din bok handlar om. Skriv utförligt i läsloggen som förklarar hur bilderna hänger ihop med bokens innehåll.
Vecka 7 måndag 10 februari 
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Passar omslaget till boken? Motivera varför/varför inte! Hur hade du velat att omslaget skulle se ut?

Vecka 8 SPORTLOV


Vecka 9 måndag 24 februari 
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Läsa och lyssna:
  • Berätta i stora drag vad din bok handlar om för din bänkkamrat. 
  • Läs därefter en sida ur din bok högt för din kompis.
  • Skriv en kort sammanfattning vad du uppfattat från din kompis bok.

Vecka 10 måndag 3 mars 
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Beskriv utförligt vilka likheter och/eller skillnader som finns mellan en av karaktärerna i din bok och dig själv? 

Vecka 11 måndag 10 mars 
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Om du var tvungen att lägga till en karaktär i din bok, hur hade den personen sett ut och vad hade hänt runt den personen? Använd dig av utanpå, inuti, omkring (se bild).



Vecka 12 måndag 17 mars 

1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
2.Tänk dig att du skulle umgås med bokens huvudperson en hel dag. Vad skulle ni göra då? Det kan förstås vara allt från att simma med delfiner till att gräva ett dike. Det viktiga är att du förklarar varför du skulle vilja göra just detta tillsammans med just denna person.


Vecka 13 måndag 24 mars 
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Berätta med inlevelse, spänning och/eller humor om en speciell händelse. Det kan vara något kul, spännande eller något hemskt som har hänt i din bok.

Vecka 14 måndag 31 mars 
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Om du fick möjlighet att förbättra något i din bok, vad skulle du då göra bättre? Förklara hur.

Vecka 15 måndag 7 april 
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Välj någon sorts musik som du tycker har koppling till boken du läser. Presentera musiken och förklara vilken koppling du ser.

Vecka 16 PÅSKLOV

Vecka 17 annandag påsk


Vecka 18 måndag 28 april
      1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
        2. Om en god fe plötsligt hade kommit in i handlingen i din bok, vad hade 
            hon då gjort med sitt magiska spö? Berätta och beskriv!


Vecka 19 måndag 5 maj
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Om du hade varit författare och skrivit den bok du läser, vilken karaktär i boken hade du varit mest stolt över? Varför då?

Vecka 20 måndag 12 maj
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Välj en dikt som passar till din bok. Skriv en egen dikt eller gå in på svenskadikter.com  
    Berätta utförligt om varför dikten passar till din bok.

Vecka 21 måndag 19 maj
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Du är en reporter på en tidning. Gör en intervju med huvudpersonen i din bok.
 Tips på frågor du kan ställa:
  • Vem känner dig bäst? Varför?
  • Vilket ställe på jorden tycker du mest om?
  • Vad är du rädd för?
  • Vilken superkraft skulle du vilja ha?
  • När lärde du dig senast något nytt?
  • Vad står på din bucket list, dvs vad vill du uppleva innan du dör?
  • Vilket ämne skulle du kunna prata om i timmar utan att tröttna?
  • När gapskrattade du senast? Varför?
  • Om du fick träffa vem som helst, död eller levande, vem skulle du välja och varför?
  • Vilket land skulle du flytta till om du var tvungen att flytta idag, och varför just det landet?
  • Vilka smeknamn har du haft genom åren? Varför?
  • Hur hade den här dagen kunnat bli snäppet bättre?
  • Vad får dig att bli ledsen och gråta?
  • Vad är det absolut konstigaste som någonsin har hänt dig?
  • Hur länge har du varit vaken utan att sova som längst?
  • Finns det något som gör dig riktigt, riktigt arg?
  • Har någon lurat dig rejält någon gång? Vad hände?

Vecka 22 måndag 26 maj
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Vilka karaktärer finns med i boken och i vilken miljö utspelar sig handlingen?

Vecka 23 måndag 2 juni

        1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
        2. Rekommenderar du boken du läst? Varför/varför inte? Motivera ditt svar.

Extras 
  1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
  2. Om du fick lägga till eller ta bort en karaktär i din bok, vem hade det varit i så fall? Beskriv personen som du lagt till eller tagit bort och varför?


        1. Mellan vilka sidor har du läst idag? (Exempel: s.38-76)
        2. Om du fick ändra på en sak i boken, vad skulle du då ändra på? Varför?



Om jag läser för mitt barn…  Spelar det någon roll?

  • Nio av tio ord vi använder har vi lärt oss från skriven text.
  • En sjuåring har ett ordförråd på ca 5000 - 7000 ord.
  • En sjuttonåring som läst och/eller lyssnat regelbundet till texter har ca 50 000 - 70 000 ord.
  • En sjuttonåring som inte läst/lyssnat till texter har endast 15 000 - 17 000 ord.
  • Så stor är alltså skillnaden!
  • En vuxen behöver ett ordförråd på minst 50 000 ord för sitt dagliga liv, för att kunna hänga med i nyhetssändningar och för att kunna förstå normal tidningstext, instruktioner och anvisningar o s v.
  • Så visst spelar läsningen roll!
Mats Myrberg, Professor i specialpedagogik, Stockholms Universitet
Ingvar Lundberg, Professor i psykologi, Göteborgs Universitet

Religion, Heliga platser

  Heliga platser -för anhängare i de fem världsreligionerna judendomen, kristendomen, islam, hinduism, och buddism Jerusalem Jerusalem är en...