onsdag 29 januari 2025

Mellankrigstiden, grundkurs

 


Mellankrigstiden, grundkurs

När man jämför det glada 1920-talet med det omvälvande 1930-talet, framträder två starkt kontrasterande perioder i världshistorien. 1920-talet, ofta kallat det "brusande" eller "glada" 1920-talet, kännetecknades av ekonomisk blomstring, kulturell vitalitet och sociala framsteg. 

Det var en tid av optimism, innovation och förnyelse efter det destruktiva första världskriget. 1930-talet däremot markerades av den stora depressionen, ekonomisk nöd, politisk instabilitet och till slut utbrottet av andra världskriget. Genom att utforska dessa två decennier kan vi bättre förstå hur snabbt och dramatiskt världsförhållandena kan förändras.


Det glada 20-talet 
Det glada 20-talet var en period av ekonomisk och kulturell blomstring som följde efter första världskriget och den spanska sjukan. Många länder, särskilt i västvärlden, upplevde en snabb ekonomisk tillväxt och ökande välstånd. Industrialiseringen och nya teknologier, såsom bilar och elektriska apparater, blev allt vanligare. 

Samtidigt blomstrade kulturlivet med jazzmusik, nya danser som charleston, och en stark utveckling inom filmindustrin, där ljudfilmen gjorde sitt inträde. Modet genomgick dramatiska förändringar. Kvinnor började bära kortare kjolar och klänningar, och frisyrer som boben blev populära. Modet blev mer avslappnat och praktiskt för både män och kvinnor.

Denna period präglades också av sociala förändringar, där kvinnor kämpade för och började få mer jämlika rättigheter. Det var en tid av optimism och framsteg, och samhället genomgick stora förändringar både ekonomiskt och kulturellt. 





Det gjordes många tekniska framsteg, inklusive spridningen av bilar, telefoner och radio. Flyget tog stora steg framåt, och Charles Lindbergh genomförde den första soloflygningen över Atlanten 1927. Det var verkligen en tid av förändring, innovation och optimism.





Till skillnad från det glada 20-talet var en tid av ekonomisk och kulturell blomstring, var 1930-talet präglat av ekonomisk kris, politisk instabilitet och krig.


1930-talet
1930-talet var en omvälvande period präglad av stora ekonomiska och politiska förändringar. Den mest framträdande händelsen var den stora depressionen, som började med börskraschen i USA 1929 och 
spred sig globalt. Den ekonomiska krisen ledde till massarbetslöshet, fattigdom och social oro i många länder. 

Samtidigt såg världen en ökning av totalitära regimer, där Adolf Hitler kom till makten i Tyskland och Josef Stalin stärkte sitt grepp om Sovjetunionen. Den politiska instabiliteten och de ekonomiska svårigheterna skapade en grogrund för konflikter, och 1939 började andra världskriget, vilket markerade slutet på decenniet. Sammanfattningsvis var 1930-talet en tid av ekonomisk nöd, politisk oro och krigshot.




Spanska sjukan drabbar världen




Perioden inleddes lika illa som den slutade, 1918-1919 drabbades nämligen Europa och världen av den s.k. spanska sjukan. Farsoten som var en ovanligt dödlig form av influensa, är en av de värsta pandemier som drabbat mänskligheten och krävde mer än 20 miljoner dödsoffer.







Mellan två världskrig 1918-1939
Perioden mellan första världskrigets slut 1918 och andra världskrigets början 1939 brukar kallas för mellankrigstiden. Det var en tid då masskulturen uppstod i USA och började spridas över världen. Men mest kännetecknande var den ekonomiska nedgången som drabbade västvärlden och banade väg för fascismen och nazismen i Europa.

Under 1900-talet spelade Benito Mussolini och Francisco Franco avgörande roller i Europas politiska landskap genom sina auktoritära regimer i Italien och Spanien.

Benito Mussolini i Italien
Benito Mussolini, som ledde Italien från 1922 till 1943, grundade den fascistiska ideologin
som betonade nationalism, auktoritärism och statens överhöghet över individen. 

Mussolini etablerade en totalitär stat där han kontrollerade alla aspekter av samhället, inklusive ekonomi, utbildning och media. Hans ambitioner att återupprätta Italiens storhet och skapa ett nytt romerskt imperium ledde till militära expansioner, såsom invasionerna av Etiopien och Albanien. 

Mussolinis allians med Adolf Hitler och Tyskland bidrog till bildandet av Axelmakterna under andra världskriget, vilket förvärrade konflikten och ledde till omfattande förstörelse i Europa.


Francisco Franco i Spanien
Francisco Franco styrde Spanien från 1939 till 1975 efter att ha segrat i det spanska inbördeskriget. Hans regim, präglad av falangism, en spansk variant av fascism, kombinerade nationalism, katolicism och auktoritärism. Franco förbjöd politiska partier, censurerade media och använde säkerhetsstyrkor för att upprätthålla ordningen. 

Trots att Spanien förblev neutralt under andra världskriget, vilket undvek direkt militär inblandning, blev landet isolerat från många europeiska nationer efter kriget på grund av Francos diktatur. Under kalla kriget blev Spanien dock en strategisk allierad för USA och NATO, vilket hjälpte till att bryta isoleringen och integrera Spanien i den västerländska försvarsalliansen.

Både Mussolinis och Francos styren hade långvariga effekter på Europas politiska och sociala utveckling, och deras arv fortsätter att påverka historiska och politiska diskussioner än idag.






Tyskland  efter  första världskriget


 

Tänkbara orsaker till nazisternas maktövertagande i Tyskland under Mellankrigstiden

  • Ekonomi (inflation,arbetslöshet, depression)
  • Versaillesfreden
  • Dolkstötslegenden
  • Propaganda
  • Nationalism
  • Judar m.fl. utses som syndabockar
  • Hitlers person
  • Våld
  • Weimarrepublikens svaghet


Politisk oro

Det var politisk oro i många europeiska länder under 1920- och 30-talen (mellankrigstiden). I Tyskland var det kaos. I november 1918 avgick kejsaren Wilhelm II, vilket markerade slutet på det tyska kejsardömet och början på Weimarrepubliken. Weimarrepubliken präglades av en mängd olika politiska partier, vilket gjorde det svårt att bilda stabila regeringar. 

Många tyskar var besvikna på Versaillesfördraget. Den franska regeringen krävde att tyskarna skulle betala sitt krigsskadestånd efter första världskriget, men det hade man svårt med. Versaillesfreden innebar inte bara ekonomiska förluster för Tyskland, utan de förlorade även betydande landområden, inklusive Alsace-Lorraine till Frankrike, och alla sina kolonier. Tysklands armé begränsades till 100 000 man, och landet fick inte ha varken flygvapen eller ubåtar. Tyskland tvingades erkänna sitt ansvar för att ha orsakat kriget, vilket var en stor förödmjukelse och bidrog till politisk instabilitet i landet.


Hyperinflation 

Den tyska regeringen försökte komma undan genom att trycka mer pengar, men det innebar att inflationen blev enorm i Tyskland. I slutet av år 1923 kostade ett frimärke hundratals miljoner mark. Personer som hade pengar på banken blev ruinerade, oftast tillhörde de medelklassen.

Hyperinflationen medförde att folk krävde en stark politisk ledare som kunde skapa ordning i Tyskland, vilket senare skulle gynna Hitler. Under andra hälften av 1920-talet steg levnadsstandarden i Tyskland. Då
hade USA gett stora lån till Tyskland för att få igång landets ekonomi. Men år 1929 drabbades hela den industrialiserade världen av en ekonomisk kris. 


Börskrasch och depression 1929

Den stora depressionen är en benämning för den ekonomiska kris som drabbade USA efter börskraschen
1929
och som sedan spred sig till många andra länder runt om i världen under 1930-talet. Torsdagen den 24 oktober 1929 kom börskraschen i USA. 

Plötsligt vräktes aktier ut på marknaden, kurserna sjönk blixtsnabbt. Panikslagna folkmassor samlades utanför börsen medan deras investeringar och besparingar smälte samman. Luften surrade av rykten om kredittyngda spekulanter som gjort konkurs och i många fall tagit livet av sig. Nu blev det återigen sämre tider i Tyskland, vilket skulle gynna Hitler. 


New Deal 

Börskraschen 1929 ledde till en djup ekonomisk nedgång med massarbetslöshet, bankkollapser och fattigdom. Miljontals amerikaner förlorade sina jobb och sina besparingar. USA:s president Franklin D. Roosevelt valdes till president 1932 med löftet att ta itu med den ekonomiska krisen. Han lovade att genomföra omfattande reformer för att återuppliva ekonomin och hjälpa de drabbade, ett ekonomiskt statligt stöd - New Deal. New Deal var en omfattande och ambitiös satsning som syftade till att återuppliva den amerikanska ekonomin och förbättra levnadsvillkoren för miljontals människor. Det lade också grunden för många av de sociala och ekonomiska skyddsnät som finns idag. 

Adolf Hitler

Adolf Hitler föddes 1889 i staden Braunau i Österrike. År 1908 reste han till Wien för att söka in på konstakademien. Han ville utbilda sig till målare och konstnär, men lyckades inte. Nu försörjde han sig på olika tillfällighetsjobb, bland annat att måla vykort.

När första världskriget bröt ut 1914 anmälde sig Hitler som frivillig till den tyska armén. Hitler trivdes med soldatlivet och befordrades till korpral och fick medalj, men han var inte omtyckt av sina kamrater. De ansåg att Hitler inte tog hänsyn till sina kamrater och att han tog alltför stora risker i kriget. Därför kallade man Hitler för ”Der Spinner”, som betyder: tokdåren.


Dolkstötslegenden

Under kriget skadades Hitler av nervgas som gjorde honom tillfälligt blind. Han upplevde Tysklands sammanbrott 1918 som en katastrof. Han var övertygad om att Tyskland skulle ha vunnit kriget om inte politikerna och judarna hade förrått fosterlandet. Denna uppfattning kom att bli en konspirationsteori som innebär att Tyskland inte förlorade kriget på slagfältet, utan på grund av förräderi och svek från civila ledare, politiker och andra grupper inom landet. Det var en vanlig uppfattning bland många tyskar som kallas för dolkstötslegenden eller "Stab-in-the-back myth" på engelska.

År 1919 anslöt han sig till ett politiskt parti som 1920 döptes till Nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet. Nazistpartiet brukar det oftast kallas. Nazisternas ledare eller Führer blev Adolf Hitler. År 1923 ledde han ett misslyckat kuppförsök i München, för det dömdes han till fem års fängelse (han släpptes efter ett år) för högförräderi. I fängelset skrev han boken Mein Kamph (Min Kamp). I boken skyller Hitler allt negativt i världen på ”den internationella judendomen”.  Under 1930-talets ekonomiska kris framstod Hitler som den man som kunde lösa Tysklands ekonomiska problem. Hitler använde våld, list och bedrägeri för att nå makten.


Nazisterna tar makten

År 1932 befann sig hela Europa i en svår ekonomisk kris. Omkring 40 miljoner människor var arbetslösa. Enbart i Tyskland gick 6 miljoner utan arbete. Hitler hade ett enkelt budskap till alla arbetslösa: ”Det är de judiska kapitalisterna som rår för att så många hederliga tyskar måste gå arbetslösa. Om ni röstar på oss kommer alla att få arbete” sade Hitler. Det var många som ville hitta en syndabock och allt fler trodde på Hitlers enkla förklaringar.

Vid valet till riksdagen 1930 fick nazistpartiet nästan sex och en halv miljon röster, och två år senare röstade mer än tretton miljoner tyskar på nazisterna. På bara några få år hade nazistpartiet blivit det största partiet i Tyskland.  

Trots att Hitler öppet förklarade att han ville avskaffa demokratin fick han många anhängare. Många tyskar var trötta på de andra politikerna som bara bråkade med varandra. Nu ville många ha en stark ledare som kunde ta sig an den ekonomiska krisen och arbetslösheten. Dessutom ansåg många tyskar att Versaillesfreden    var orättvis. Hitler sade att Tyskland måste ta revansch och skapa ett mäktigt Stortyskland med alla tyskar samlade i samma stat. Den 30 januari 1933 utnämndes Hitler till rikskansler, chef för den tyska regeringen

 Bild: Nazistisk valaffisch från 1932. Text: ”Vi bygger upp! Våra byggstenar: arbete, frihet, bröd. De andras byggstenar: sociala nedskärningar, korruption, terror, hat, lögner.”. 


Demokratin avskaffades

I mars 1933 fick Hitler rätt att själv stifta nya lagar utan att de behövde godkännas. Trots att Hitler skrämde politikerna i riksdagen röstade socialdemokraterna nej till förslaget. För att få igenom förslaget måste minst två tredjedelar av riksdagsmännen rösta för förslaget.

Under hot om våld röstade då de borgerliga partierna för Hitlers förslag som innebar att Hitler hade fått total makt. Riksdagen hade själv avskaffat demokratin. 94 röstade mot förslaget, en kort tid därefter hade 24 av dem mördats. Nu när Hitler hade all makt förbjöd han alla fackföreningar och alla politiska partier utom nazistpartiet. Inom några månader hade han infört diktatur i Tyskland.

Nu började nazisternas terror på allvar. De första koncentrationslägren byggdes och judeförföljelserna ökade i Tyskland. När Hitler fick makten startade han stora projekt inom krigsindustrin, jordbruket och byggindustrin. Det resulterade i att arbetslösheten sjönk från 6 miljoner människor till 1,7 miljoner 1935. Hitler lät nästan alla pengar gå till armén, flottan och flygvapnet. Hitlers mål var att göra Tyskland stort och mäktigt igen.

När Hitler kom till makten började han bygga upp den tyska armén, trots att det var ett brott mot Versaillesfreden. Vid slutet av 1930-talet var Tyskland åter Europas starkaste militärstat. Hitler hade en dröm om: ”Det tusenåriga riket”. Tyskland skulle omfatta hela Europa från Atlanten till bergskedjan Ural. I det riket skulle de långa, ljusa och blåögda arierna styra. De var herrefolket. Tyskland behövde ”livsrum” för att kunna utvecklas, ansåg Hitler.

Och hans första mål blev Österrike. I mars 1938 gick hans trupper in i sitt gamla hemland Österrike och förklarade att Österrike nu var en del av Tyskland (Anschluss). De flesta av österrikarna ville gärna ansluta sig till Tyskland. England och Frankrike protesterade, men gjorde inget annat.


Peace in our time

Samma år (1938) krävde Hitler att få de delar av Tjeckoslovakien där huvuddelen av befolkningen var
tyskar. Tjeckerna protesterade mot detta förslag.  Nu träffade den brittiske premiärministern Neville Chamberlain ledarna för Frankrike, Tyskland och Italien i München för att medla i konflikten. (Munchenöverrenskommelsen)

Där bestämdes det att en del Tjeckoslovakien skulle lämnas till Tyskland. Ingen frågade vad tjeckerna tyckte. Hitler lovade att detta var det sista krav Tyskland skulle kräva. Och så skrev han på ett papper som Chamberlain visade upp när han kom till London. ”Peace in our time (fred i vår tid)" förklarade Chamberlain när han kom till London. Men det papperet var värdelöst. I mars 1939 tog tyska trupper resten av Tjeckoslovakien. Hitler hade lurat hela världen, västländerna protesterade, men ingrep inte militärt.


Frågor

1. Beskriv 1920-talet och 1930-talet i korta drag.

2. Vad orsakade fler dödsfall än första världskriget?

3. Flera diktaturer växte fram under mellankrigstiden bl.a. i Italien och Spanien. Berätta kort om dessa.

4. Förklara "Nazisternas väg till makten" genom att använda begreppen nedan. Ge exempel på hur de påverkade samhället. Rangordna dem med det du tycker är viktigast först.

  • Ekonomiska problem
  • Propaganda
  • Versaillesfreden
  • Dolkstötslegenden
  • Fördomar i samhället
  • Hitlers retoriska förmågor
  • Politisk kaos/svag demokrati
  • Andra länders passivitet, Arbetslöshet


5. På vilket sätt skulle inflationen gynna Hitler?

6. Beskriv några händelser i Hitlers liv utifrån åren: 1908, 1914, 1919 1923.

7. Berätta om den ekonomiska krisen i Europa.

8. Vad var Hitlers budskap och varför röstade folk på Hitler?

9. Vad hände 1933?

10. Hur försvann demokratin i Tyskland?

11. Vad gjorde Hitler när han fick den totala makten?

12. Vad gjorde Hitler med Österrike?

13. Vad bestämdes i München? 

14. Vad hände i mars 1939?


Reflektionsuppgift/Kluring

Skulle en person som Hitler kunna ta makten i Sverige idag? Motivera ditt svar.

Skulle en demokrati kunna vändas till en diktatur? Hur skulle det kunna gå till i så fall?


Begreppafilmer

Mellankrigstiden - Börskrasch och depression 4.23

Mellankrigstiden - Uppkomst av diktaturer 4.20



torsdag 16 januari 2025

Le Brun - brev - olika texttyper

 

Le Brun - brev - olika texttyper

Uppgift:

Skriv ett brev från skyttegravarna...

1. Läs om "Le Brun" och hans kanadensiska vapenbröder och om "Livet i skyttegravarna"

2. Skriv ett brev hem till Le Bruns mor (skriv två och två)


Tid:

Några lektioner för att läsa och skriva

En lektion till efterarbetet (kvalitet i text och bedömning)


Filmklipp: Vad ska man tänka på när man skriver brev?


Efterarbete:


Ge respons enligt mallen på en annan text: Mall "Ge respons -Läsa och skriva"


onsdag 15 januari 2025

Första världskriget, grundkurs

 


Första världskriget, grundkurs

Det var många som jublade när första världskriget bröt ut. Äntligen skulle man få besegra gamla fiender. Dessutom trodde många att det skulle bli ett kort krig. Men kriget skulle vara i fyra år och i genomsnitt stupade fyra soldater i minuten under dessa år.

 


Krigets orsaker  (se även ne.se)

År 1914 hade det varit fred i Europa i mer än 40 år och fredsrörelsen hade vuxit sig stark. Socialistpartier i hela Europa arbetade för varaktig fred och Alfred Nobel hade instiftat ett fredspris. Framtiden såg ljus ut för Europa.

-Fransk revansch (revanschlust)

Trots att framtiden tycktes ljus i Europa så fanns det många motsättningar i Europa som skulle leda fram till ett storkrig. Frankrike hade förlorat Elsass och Lothringen i ett krig 1870 -1871 mot Tyskland. Frankrike ville ha revansch.

-Storbritannien känner sig hotat

Storbritannien började känna sig hotat av Tyskland. Tyskland hade byggt upp en armé som var tolv gånger större än Storbritannien.  Dessutom hade Tyskland byggt upp en stor flotta med slagskepp och u-båtar. Den tyske kejsaren Wilhelm den II sa ”Vi vill ha en plats i solen” Vår framtid ligger på haven”. Storbritannien kände att deras kolonier runtom i världen var hotade.

-Kolonialism och imperialism

Kolonisation är när en stat tar ett område utanför sitt eget land i besittning. Kolonialism är strävan efter att erövra, kontrollera och exploatera andra områden utanför den egna statens territorier. Kolonisation har funnits i alla tider ända sedan stora riken började ta form under forntiden och antiken. Men det var i samband med de europeiska upptäcktsresorna på 1400- och 1500-talen som staters kolonisering av främmande territorier började bli vanligt. Det var också nu som den moderna kolonialismen föddes.

Att öka den ekonomiska makten anses ha varit den viktigaste drivkraften bakom kolonialismen och imperialism. Pengar som tjänades i kolonierna stannade inte kvar där utan gick till Europa eller Nordamerika. Handeln med slavar var länge ett särskilt otäckt exempel, liksom den engelska och amerikanska opiumhandeln till Kina.Råvaror från kolonierna skeppades iväg billigt, medan fartygen som återvände var lastade med betydligt dyrare förädlade europeiska och amerikanska industrivaror. Billig bomull från Indien kom till exempel tillbaka som tyger och kläder.


Afrika vid tiden för utbrottet av första världskriget (1914)


-Ekonomisk konkurrens

Ekonomisk konkurrens mellan Tyskland och Storbritannien var också en orsak till konflikt mellan länderna. Tysklands industri utvecklades kraftigt fram till 1900-talets början och när Tyskland ville börja exportera sina varor kände sig Storbritannien hotat.

-Nationalism

De nationalistiska idéerna i östra Europa hotade också freden. Söder om det stora riket Österrike-Ungern fanns landet Serbien. Serberna ansåg att provinsen Bosnien  som nu tillhörde Österrike-Ungern skulle förenas med staten Serbien. I Bosnien fanns många serber men även andra folkslag.

-Stormaktsblock/allianser

Nu hade stormakterna delat upp sig i två block som stod emot varandra i utrikespolitiken.

  • Centralmakterna (eller Trippelalliansen) bestod av Tyskland, Österrike-Ungern och Italien.
  • Trippelententen bestod av Frankrike, Storbritannien och Ryssland.

Alla förstod att det snart skulle bli krig. Nu kunde ingen av dessa länder starta ett krig utan att övriga länder drogs med. Även en mindre konflikt kunde enkelt leda till att alla länder drogs med i ett storkrig.


-Skotten i Sarajevo


Den 28 juni 1914 mördades den österrikiske tronföljaren Frans Ferdinand och hans hustru när de besökte staden Sarajevo i provinsen Bosnien. Skotten avlossades av studenten Gavrilo Princip från Serbien. Han tillhörde organisationen ”Svarta handen” som ville frigöra Bosnien från Österrike-Ungern. När Serbiens regering vägrade att låta österrikare komma in i landet och ordna rättegång mot dem som låg bakom mordet svarade Österrike med att förklara krig mot Serbien.



Ryssland mobiliserar

Eftersom Ryssland lovat att hjälpa Serbien mot Österrike-Ungern så började ryssarna mobilisera sina arméer. Krigets maskineri hade startat. De stater som var med i de två stormaktsblocken var nu tvungna att hjälpa sina allierade.

”Den svarta veckan” var ett faktum. Veckan mellan den  28 juli till den 3 augusti förklarade alla stormakterna krig med varandra. ”Nu släcks ljusen i Europa” sa den brittiske utrikesministern när ett storkrig var ett faktum.

Västfronten

Tyskarnas plan var att snabbt slå till mot Frankrike i väst för att sedan angripa Ryssland i öster. (Schlieffenplanen) Den franska armen skulle krossas på sex veckor. Tysklands kejsare sa till sina soldater; ”Ni kommer att vara hemma innan löven fallit av träden”.

Planen misslyckades när ett ryskt angrepp kom fortare än väntat. Tyskarna blev tvungna att flytta över en del trupper till östfronten och fransmännen kunde då stoppa tyskarna vid floden Marne utanför Paris.


Skyttegravskrig


Fronten låstes fast i ett nästan stillastående skyttegravskrig. Från engelska kanalen till schweiziska gränsen gick en obruten linje av två parallella skyttegravar. Mellan skyttegravarna låg en sönder skjuten öde landremsa som kallades för ”ingen mans land” Ibland var den kilometerbred ibland inte mer än 50 meter. Franska och engelska soldater låg i skyttegravarna på den ena sidan och tyska soldater på den andra.

Stora slag

I inget senare krig har har det förekommit så stora slag som under första världskriget. Vid slaget i Somme 1916 omkom 600 000 allierade soldater och 500 000 tyska soldater. Väst fronten var som ett blödande sår dit allt fler soldater skickades  för att möta en alltför tidig död. Medellivslängden för en underofficer var bara 4 månader vid västfronten.

Nya vapen

Kulsprutan var ett nytt och effektivt vapen under kriget. Senapsgas användes också under kriget. Flygplan användes också men de var dåligt utvecklade. När kriget började fanns det ca 2000 flygplan i Europa, vid krigsslutet 1918 hade de krigförande länderna tillsammans 50 000 flygplan.

Metoder och strategier för krigföring hade inte gått framåt på samma sätt som den tekniska utvecklingen, vilket bidrog till de enormt stora förlusterna av människoliv, exempelvis när man tvingades att till fots storma fram mot kulsprutor. Militärerna var inte beredda på hur effektiva de nya vapnen hade blivit och förde krig på ett traditionellt sätt, vilket ledde till enormt stort antal döda.

Östfronten

På östfronten hade tyskarna stora framgångar och snart hade man kommit långt in i Ryssland. Nederlagen mot tyskarna bidrog till att det utbröt revolution i Ryssland. Tsaren fick avgå och de nya ledarna slöt fred med Tyskland 1918. Freden blev hård för Ryssland; Finland Estland Lettland Litauen och Polen som tidigare varit under ryskt välde blev nu egna stater.

Kriget till havs

Under kriget stoppade britterna alla fartyg som var på väg till Tyskland. Detta medförde att det blev svält i vissa delar av Tyskland. Tyskarna svarade med att torpedera alla fartyg som fraktade förnödenheter till fienden.

USA går in i kriget

I början av kriget hade USA förklarat sig neutralt i kriget. Men tyskarnas ubåtskrig var en av orsakerna till att USA gick in i kriget på Storbritannien och Frankrike sida 1917. Dessutom hade USA gett dessa stater stora lån. Skulle Tyskland segra skulle man aldrig få tillbaka pengarna. Nästan 2 miljoner amerikanska soldater skickades till Europa. Den tyska krigsmakten förstod att  läget var hopplöst. Den 11 november 1918 slöts ett avtal om vapenstillestånd. Då hade kriget krävt mer än 20 miljoner människors liv, hälften civila.

Versaillesfreden


1919 slöts det fred i Versailles utanför Paris. Det blev en mycket hård fred för Tyskland. Tyskarna fick lämna tillbaka Elsass och Lothringen till Frankrike och avstå från sina kolonier. Man fick endast ha en mycket liten armé.

Tyskarna fick betala ett krigsskadestånd på 138 miljarder guldmark för att de startat kriget vilket ledde till ett svårt ekonomiskt läge i landet efter fyra år av krig. Detta var orättvist tyckte många tyskar. De menade att orsaken till kriget inte bara var Tysklands.


Tidslinje, första världskriget

Dokumentär om kriget, del 1

Dokumentär om kriget, del 2


Användbara begrepp

FÖRSTA VÄRLDSKRIGET

Orsaker

demokrati, diktatur, nationalism, imperialism, kolonialism, handel, revanschlust, kapprustning, bundsförvanter, allianser, skottet i Sarajevo, Gavrillo Princip, svarta veckan, svarta handen, maktblock, centralmakterna, ententen, mobilisera, pacifist

Krigets kännetecken

tekniska framsteg, kulspruta, kanoner, giftgas, skyttegravar, ingenmansland, västfronten, östfronten


Följder/konsekvenser

Versaillesfreden, Weimarrepubliken, nya länder, NF , Ryska revolutionen


Frågor till grundkursen

1 Vilka stormaktsblock fanns vid innan krigsutbrottet och vilka länder tillhörde respektive block?

2 Vilka motsättningar fanns mellan blocken och hur bidrog dessa till att kriget bröt ut?

3 Förklara vad “Skottet i Sarajevo” innebar.

4 Förklara begreppet ”Den svarta veckan”.

5 Beskriv tyskarnas plan (Schliffenplanen) och varför den misslyckades.

6 Varför gick USA in i kriget?


Kluringar

a) Man kan säga att militären överraskades av den tekniska som hade ägt rum. Förklara

b) Vad innebar Versaillesfreden och hur kan man säga att den gjorde det enklare för nazisterna 

   att ta makten på 30-talet.


Ytterligare material

Material på begreppa


Buddhism, grundkurs

  Buddhism, grundkurs Ord och begrepp Reinkarnation:  Själavandring. Själen dör inte utan återföds istället i nya gestalter. Karma:  Gärning...