onsdag 3 mars 2021

Modernt slaveri



Idag är slaveri förbjudet i hela världen. Det är olagligt att göra någon till slav. Ändå tvingas miljontals barn, kvinnor och män till slavarbete varje dag. 

Under de transatlantiska slaveriets dagar var människohandeln fullt laglig. Idag är det enligt internationella överenskommelser förbjudet att hålla någon i slaveri eller slaveriliknande förhållanden. Men FN beräknar att minst tolv miljoner människor trots det lever under slavliknande förhållanden världen över, medan många organisationer anser att det handlar om 27 miljoner... Fortsätt läsa på SO-rummet: "Slaveri idag".


Bildkälla: etc.se

Bildkälla: kingmagazine.se


Bildkälla: Svt.se

"Ingen får hållas i slaveri eller träldom; slaveri och slavhandel i alla dess former ska vara förbjudna."
Artikel 4, FN:s Allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.


Kolla kartan på var modernt slaveri finns idag. Fundera på varför det är så utbrett i Indien.
Läs artikeln "10 länder som använder slavar i sin produktion" i OmVärlden 2019-08-19
Läs artikeln "Modernt slaveri bekämpas från rymden" Svt Nyheter 2018-10-19
Läs artikeln nedan: "Victoria såld som sexslav i Sverige", SvD 2014-01-26

Uppgift: Resonera om hur modernt slaveri kan hänga ihop med, eller inte hänga ihop med:


kolonialism, fattigdom, orättvisor, grundlagar, kapitalism, tradition, demokrati, människosyn, frihet, diktatur, analfabetism, kultur, yttrandefrihet, våld, samhällsstrukturer, mänskliga rättigheter, rasism, kvinnosynutbildning, patriarkala strukturer, politik, regering, rösträtt, ekonomi, missnöje, triangelhandel, marknad, socialt liv, värdegrund...


Du ska använda minst fem av dessa begrepp i ditt resonemang.



SVENSKA DAGBLADET
Victoria såld som sexslav till Sverige

I Sverige talar vi om ”trafficking” när vi menar människohandel för sexuella ändamål. Det är en förenkling av den engelska benämningen ”human trafficking” eller ”sex trafficking”. Det ensamma ordet ”trafficking” betyder på engelska smuggling. [...] Människohandelns offer finns överallt - även i Sverige. Victoria var ett av dem.



Foto: CHRISTIAN DITSCH/VERSION-FOTO.DE

”För mig var det som om Europa var gjort av guld”
Vissa saker förändras aldrig: få har utnyttjats så brutalt i den moderna slavhandeln som afrikanska kvinnor. I unga år lockas de till Europa av vänner, grannar eller släktingar, med förhoppning om att en dag kunna köpa sig ett eget hem och, i slutänden, uppnå en högre status. Men det som möter de flickor som lyckas ta sig över de livsfarliga vattnen är långt värre än vad som hade väntat dem på hemmaplan.

Det här är Victorias berättelse. När en kristen välgörenhetsorganisation fann henne på en Stockholmsgata för några år sedan hade hon sålts kors och tvärs över kontinenten via Italien och Tyskland. Till Sverige kom hon med hjälp av en främling som hon lärt känna i Sydeuropa. Victoria var svag, men inte nedbruten. Hon var också gravid i femte månaden.

Det första kapitlet i Victorias historia innehåller samma huvudingredienser som för miljoner andra migranter. Efter en intensiv romans hade hon förlovat sig med sin pojkvän Tom och höll nu på att lära känna hans familj. En dag lade Tom fram en idé: de skulle flytta till Europa. Hans syster Theresa var redan bosatt i Italien, så Victoria skulle kunna dra in lite pengar på att passa hennes barn och hjälpa till i hennes hårsalong. Tom var ambitiös och hade större chans att finna ett jobb långt där borta, där möjligheterna tycktes oändliga. Victoria var alldeles till sig av förväntan.

– För mig var det som om Europa var gjort av guld, säger hon.
Men resan som Victoria såg som sitt livs chans skulle ta en grym vändning. Krångel kring visum och färdhandlingar ledde till att hon tvingades bo i en trång lägenhet i storstaden Lagos, väntandes flera månader i sträck. Avresedatumet ändrades konstant. En natt blev hon utsatt för en brutal våldtäkt av en av Toms vänner. Hon skämdes och vågade inte berätta om det för någon. Då kunde hon inte ana att våldtäkt är människohandlarnas standardmetod för att bryta ned nya flickor och göra dem mer fogliga.

När Victoria äntligen kom fram till Italien rasade allt.
– Det fanns ingen hårsalong. Det fanns inget barn att ta hand om. ”Imorgon kväll”, sa Toms syster, ”börjar du arbeta på gatorna som prostituerad”. Jag kunde inte tro det. Vilken slags svägerska vill att hennes brors framtida hustru ska ligga med massor av män?
Det var bara för absurt. Men Theresa reagerade med ilska på Victorias chock. Situationen var inte det minsta konstig, hävdade hon: ”Män säljer sina fruar, föräldrar prostituerar sina barn. Än sen då?”
– Sedan klippte hon av mitt hår, slet av mig kläderna och fotade mig naken, och började låsa in mig om dagarna. Jag fick bara komma ut på natten, för att betjäna män i lägenheter, på gatan, på hotell, nere i tunnelbanan. För att bli fri var jag tvungen att betala tillbaka en skuld som de påstod att jag var skyldig dem för resan från Nigeria – en skuld på 50 000 euro. Och om jag försökte fly eller söka hjälp skulle de skada min familj.
Victoria hade just fyllt 17 år.

Theresa hade spioner överallt. Systemet är detsamma över hela Europa. Hallickarna eller deras assistenter kör regelbundet förbi för att kontrollera att flickorna står kvar på gatan. De spelar ut dem mot varandra och belönar tjallare. Vissa offer ber sina kunder om hjälp, men det är en riskfylld strategi. Hos ett fåtal män väcks empati och de börjar konstruera avancerade flyktplaner. Andra nöjer sig med att köpa dem ett mål mat och ge dem lite extrapengar. Men många passar på att utnyttja kvinnornas desperation:
– En gång försökte jag fly, berättar Victoria. Jag träffade en kille och sa till honom att jag ville ta mig ut till flygplatsen. Han gick med på att hjälpa mig, men i stället körde han till sitt hus och krävde att jag skulle ligga med honom. När hon vägrade kastade han ut henne på gatan i gryningen.
– Sent på eftermiddagen hade jag fortfarande inte ätit eller druckit något och inte kunnat byta om. Jag var så hungrig. Jag kunde inte kommunicera med någon. Jag tog tunnelbanan från station till station men lyckades inte hitta kvarteren där jag bodde. När jag äntligen kom hem var Toms syster rasande över att jag inte hade ringt henne – men hon hade lagt beslag på min mobil, och jag hade ingen aning om hur man använde offentliga telefoner.

Victoria glömde snart den misslyckade flyktepisoden. Theresa gjorde det inte.
Människohandlarna tillskansar sig snabbt en stor psykologisk makt över sina offer. I västafrikanska fall handlar det om naturreligioner och andar som sägs kunna göra kvinnorna vansinniga, och i värsta fall förinta dem och deras familjer.
– Innan du reser från Nigeria tar de dig någonstans för voodoo, berättar Victoria. Du svär en ed och lovar att aldrig göra någonting mot deras vilja. Det ger dem makten över dig. Sedan för de dig till olika platser för att utföra offerritualer. Där gör de sina mörka, onda ting. De ger dig ett kycklinghjärta, ett levande djurhjärta, fortfarande pulserande, och tvingar dig att äta det. Sedan svär du att alltid lyda dem.


"Kvinnorna å andra sidan, är de starkaste personer jag mött. De har sett helvetet på jorden och lyckats slå sig tillbaka. Socialarbetare som jobbar med offer för människohandel."
 
Från och med då krävs inga fysiska bojor. Kvinnorna är ständigt medvetna om hotet mot sina egna och sina närståendes liv – även om hotet i realiteten bara är uppfunnet för att hålla dem i ett tillstånd av skräckfylld underkastelse. Så kunde det ha varit även för Victoria, som nu fann sig isolerad på en främmande kontinent, omgiven av landsmän som planerade att sälja henne så många gånger som möjligt innan hennes oundvikliga fysiska eller psykiska förfall. Men en dag fick hon ett samtal från Nigeria.
– ”Victoria, din far är död”, sa de. Ingenting mer.

Den dag då Victoria irrat runt i tunnelbanan och försökt finna vägen hem, hade Theresa ring till hennes föräldrar och sagt att deras dotter flytt. Därmed utfärdades en order om att hennes far skulle dödas som hämnd. Den svenska organisation som hjälpt Victoria att återfå sitt liv bekräftar mordet.

 
  Foto: CHRISTIAN DITSCH/VERSION-FOTO.DE

Människohandlarna och de som utnyttjar deras offer är de svagaste av människor, säger en erfaren socialarbetare:
– Kvinnorna, å andra sidan, är de starkaste personer jag mött. De har sett helvetet på jorden och lyckats slå sig tillbaka. Victoria framstår också som en kämpe. Hon skulle vilja se dem som köpte och sålde henne få hårdast möjliga straff. Tom har hon aldrig hört från igen. I dag arbetar hon och försöker fokusera på sina studier, trots att hon plågas av dagliga flashbacks. Av den första våldtäkten i Lagos. Av slag och sparkar från hallickarna. Minnen av hårdhänta kunder skymtar till. Ibland betalar svenska män bara för att prata, säger hon. I Italien är de… mer våldsamma.
När vi talar om hennes framtid i Skandinavien och graviditeten som var för långt gången för att avslutas, sänker Victoria garden lite grann. Hennes ögon lyser av värme.
– Mitt barn, sammanfattar hon, är den enda som någonsin har älskat mig utan att kräva någonting tillbaka.
Lisa Bjurwald
Publicerad 2014-01-26







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tala - öva inför NP

            Tala                    Övning 1 " En oväntad vänskap " Del 1 Idag börjar vi arbetet med muntliga övningar inför NP. ...