Romantiken – en flykt in i en annan värld
Grundkurs
Romantiken 1700-talets slut – början av 1800-talet
Under 1800-talet sker en reaktion mot upplysningen. Istället för att hylla förnuftet riktas fokus mot känslor, individen och den otämjbara naturen. Vurmen för det inre livet syns i böcker som Goethes Den unge Werthers lidande och Mary Shelleys skräckromantiska klassiker Frankenstein. Och i Sverige skriver Viktor Rydberg Singoalla, om en ung riddare, vilket är typiskt för den senare delen av epoken. För nu blir den tidigare så föraktade medeltiden högsta mode.
Romantikerna i början av 1800-talet tog avstånd från upplysningstidens rationalitet och de politiska rörelserna i franska revolutionens spår. Man flydde in i sagornas, mystikens och de individuella känslornas värld. Romantiken uppstod som reaktion mot den förnuftstro som rådde inom kulturen under upplysningen. Till skillnad från upplysningen, som betonade förnuftet, hävdade romantikerna att det var känslan som var kärnan i tillvaron. Ordet romantik kommer från engelskans romantic som bland annat betyder fantasifull, och fantasifullt var det under romantiken. I det fantasifulla, det romantiska finns självklart den rosenröda kärleken och mycket känsla, men också skräck. Otäcka kyrkogårdar, hemliga borgar, höga berg och mörka skogar får stort utrymme i romantikens berättelser.
Människan såg skönheten i naturen och naturen var besjälad. I naturen fanns både det vackra, sköna och skira, men också det skrämmande, farliga och mörka. Romantikerna kallade den mörka sidan för nattsida. Även människan hade en ljus och en mörk sida. Andra idéer som växte fram under romantiken var intresset för det exotiska. Främmande kulturer och vild natur var spännande för romantiker. I konst och litteratur framställdes inte bara främmande, exotiska miljöer utan även kungar som hjältar och känslan för den egna nationen (nationalism) började spira.
Om förnuft och nytta var centrala under upplysningen, så var känslan central under romantiken. Människor var trötta på all förnuftig och nyttig upplysning och ville ha mera känsla. Känslan är grunden om kunskapen till livet. ”Det jag känner är rätt”. Litteraturen skulle alltså vara känslofull och sentimental, inte bara upplysa och utveckla människors intellektuella sidor. Romantiken kom som en motreaktion på upplysningens idéer.
Genidyrkan och kärlek till naturen, tillsammans med stormande kärlek var också grunden för den tyska romantiska rörelsen Sturm und Drang. Storm och Längtan. De var unga författare som skrev om starka känslor. En av dem var Johan Wolfgang von Goethe. Han skrev Den Unge Werthers lidanden.
Och den stackars Werther lider verkligen. Han blir förälskad i Lotte men eftersom hon redan är förlovad väljer han att ta sitt liv. Poesi blev mer populärt, och man skrev och läste dikter under romantiken. I dikterna beskrivs hur naturen var besjälad och i högsta grad levande. Det blev också populärt att skriva skräckberättelser, och en känd sån, är berättelsen om Frankensteins monster, av Mary Shelley.
Den handlar om en vetenskapsman, dr Frankenstein, som vill skapa liv, i form av en människa som han bygger ihop av likdelar. Människan som dr Frankenstein skapar blir stor, ful och skräckinjagande. Folk som ser honom blir rädda och behandlar honom som ett monster. Övergiven, jagad och villrådig ger sig monstret till slut ut för att hämnas på sin skapare, dr Frankenstein. Mary Shelleys historia är en slags kritik av upplysningstankarna.
Vetenskapsmannen vill skapa en människa men det blir ett monster som hämnas på sin skapare. Sättet att se människan som en maskin leder alltså till något skadligt. Romantikerna var övertygade om att samhället skulle bli bättre genom att alla vågade använda sina känslor, och då bli bättre medmänniskor. De menade helt enkelt att samhället skulle utvecklas med hjälp av känslornas kraft.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Några författare under Romantiken
Johann Wolfgang von Goethe
Den tyske författaren Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) gav ut sin roman Den unge Werthers lidanden 1774, då Goethe var 24 år. Romanen handlar om den unge Werther som är olyckligt kär i Lotte, som redan är förlovad med Albert. Werther blir alltmer deprimerad av att han inte kan få sin kärlek, så det slutar med att han tar sitt liv. Det sägs att många unga tyska män begick självmord efter att de läst om den unge Werther. Den så kallade ”Werther-effekten” är dock inget det finns vetenskapliga belägg för.
Mary Shelley
Mary Wollstonecraft Godwin (gift Shelley) föddes den 30 augusti 1797 i London, som
dotter till den politiske filosofen William Godwin och den lika kände filosofen och feministen Mary Wollstonecraft Modern dog av blodförgiftning knappt två veckor efter Marys födelse.
Vid sjutton års ålder inledde Mary en romans med sin fars politiska följare Percy Bysshe Shelley som dock redan var gift. Tillsammans med sin styvsyster Claire Clairmont rymde Mary och Percy till Frankrike och vidare till Italien och Schweiz.
I Schweiz besökte de den brittiske poeten Lord Byron och författaren John Polidori. En regnig dag roade sig gruppen med att läsa en bok om spökhistorier. Lord Byron föreslog att de skulle skriva sina egna skräckhistorier. Det var vid den här tiden som Mary började skriva 'Frankenstein; or, The Modern Prometheus'.
År 1818 gav Mary ut Frankenstein anonymt. Många trodde att det var hennes man Percy som skrivit den eftersom han skrivit förordet. När boken kom ut blev den en omedelbar succé. Den har filmats i otaliga versioner men en av de mest minnesvärda är nog ändå Frankenstein från 1931 med Boris Karloff i huvudrollen.
Edgar Allan Poe
Edgar Allan Poe, född 19 januari 1809 i Boston, Massachusetts, död 7 oktober 1849 i Baltimore, Maryland, var en amerikansk poet, novellist, redaktör och litteraturkritiker. Han var en förgrundsgestalt inom den senromantiska litteraturen i USA. Poe är mest känd för sina berättelser om skräck, mystik och sällsamma äventyr. Han var en av de tidiga amerikanska novellförfattarna och räknas som skapare av detektivgenren. Han anses även ha bidragit till den framväxande science fiction-genren.
Edgar Allan Poe är inte bara den moderna detektivromanens fader, med berättelser som »Morden på rue Morgue« och »Det försnillade brevet«, där Auguste Dupin med sin logiska slutledningsförmåga löser mysterier – även hans gotiska skräckberättelser har blivit stilbildande. Till hans mest berömda historier hör »Den svarta katten«, »Huset Ushers undergång« och inte minst den ödesmättade dikten »Korpen«. Poes noveller är lika originella som bisarra och trollbinder läsare än i dag med sin förening av skönhet, fasa och förundran. Begravda hemligheter kommer till ytan medan själens malströmmar drar ner annat – och andra.
Bröderna Grimm
Jacob och Wilhelm Grimm, mest kända som Bröderna Grimm, var två tyska språkforskare som ägnade sig åt att samla in och bearbeta gamla folksagor. Några av Grimms sagor är Snövit och de sju dvärgarna, Askungen, Rödluvan och Hans och Greta. De gemensamma folksagorna bidrog också till en känsla av tillhörighet till det egna språket och den egna nationen.
Uppgift
Läs texten om Romantiken
Diskutera:
Upplysningens förnuft och forskning räckte inte för att beskriva verkligheten och människan, enligt romantikerna. Hur argumenterade romantikerna för den ståndpunkten (åsikten)?
Binogifilm "Romantiken" 4.27
Film "Tänkvärt Romantiken " 10 min
Film "Litteraturepoken romantiken" 18 min
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar