tisdag 22 november 2022

Geograf år 7, Jordens inre och yttre krafter - vulkaner

 

Jordens inre och yttre krafter - vulkaner


Onsdag 23/11
  1. Läs texten
  2. Kolla på Binogifilmer - Vulkaner 4.42, Jordbävningar 4.24 och Tsunamier 5.06

Viktiga ord och begrepp

Jordskorpan, manteln, magma, kärna, lava, aska, Pangea, kontinentalplattor, vulkaner, "Eldringen", jordskalv,  jordbävning, tsunami, vittring, erosion

Vad är en vulkan?

En vulkan ser ut som ett berg med brinnande topp. Det är magma (smält sten) som tränger upp genom jordskorpan. Magman kommer från jordens mantel. Då bildas den heta massa som kallas lava. Tillsammans med lavan kommer ofta heta gaser. Det bildas stora rökmoln blandat med aska. Lavan tränger upp genom ett rör i marken. Röret bildas genom hettan från magman.

På marken kring detta rör bildas en stor hög av stelnad lava. Till slut ser vulkanen ut som ett berg. Vulkanutbrott kan ställa till med stor skada. Hela städer har försvunnit och skogar har brunnit ner. När människor dör under ett vulkanutbrott är det oftast inte av den heta lavan. Lavan rinner långsamt. Det är vulkanens gaser som kan vara mycket giftiga.

Den mest kända staden som gått under är Pompeji i Italien. De flesta vulkaner finns på havets botten. Ett vulkanutbrott under havet kan sluta med att lavan stelnar till en ny ö.













Vulkanutbrott

Jordskorpan på vår planet består av stora plattor. Plattorna sitter ihop som ett pussel. De kallas kontinentalplattor och rör på sig hela tiden. 

Då två plattor glider ifrån varandra kan magma tränga upp. Då bildas ett vulkanutbrott. Alltså är vulkanutbrott vanliga längs plattornas gränser.

I Sverige har vi haft vulkanutbrott. Det var senast för 150 miljoner år sedan. Då låg Sverige där Kanarieöarna ligger nu. Det är för att plattorna hela tiden rör på sig.

Vulkaner hittar man i sprickzonerna där jordskorpans plattor möts. Av jordens flera tusen landvulkaner är
endast 450 aktiva.


Eldringen

De flesta vulkanerna hittar man på havets botten. Stilla havets botten är översållat med ca 10 000 vulkaner. 75 procent av jordklotets aktiva vulkaner ligger i Eldringen. Ringen sträcker sig i en båge i utkanten av Stilla havet längs Asiens, Nordamerikas och Sydamerikas kuster. Här stöter kontinentalplattorna ihop (se karta nedan).

Vulkaner är vår planets säkerhetsventiler. När trycket blir för stort i jordens inre öppnas ”ventilen”, och lava, glödande aska, stenar och gaser kommer ut ur öppningen, som är en spricka i berggrunden. Magman som kommer från jordens mantel har en temperatur på mellan 700 och 1200 grader. När magman kommer ut ur en vulkan kallar man den för lava. Namnet ”vulkan” är taget från romarnas eldgud.

Pompeji

Film: https://sliplay.se/gr/play/products/5693-pompeji-den-sista-dagen 50 min

Mest berömt av alla vulkanutbrott är nog Vesuvius. Vesuvius utbrott förstörde staden Pompeji i Italien år 79 efter Kristus. Också staden Herculaneum gick under. Molnet bestod av aska, stenar och giftiga gaser. Det dödade allt liv som kom i dess väg. Människor och djur verkar ha fallit ihop där de stod. Askan lade sig som ett tjockt lager över städerna. Det dröjde ända tills 1599 innan Pompeji upptäcktes igen. Utgrävningarna i Pompeji pågår fortfarande. Askan har bevarat insidan av stadens hus. Det finns många vackra målningar på väggarna som beskriver livet i Italien under den här tiden. Man hittade avtryck i askan från kropparna av flera människor och djur. Man hällde gips i avtrycken och fick fram hur de sett ut i dödsögonblicket.

Skydd mot vulkanutbrott
Numera bevakas de flesta vulkaner med hjälp av satelliter i rymden. På så sätt kan man få reda på om ett utbrott håller på att hända. Det finns inte mycket att göra för att förhindra utbrottet. På de platser där vulkanutbrott är vanligast har man sprängt upp kanaler i berggrunden. Där kan lavan från utbrottet rinna ner.

Källa: SO-rummet Läs mer på ungafakta.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tala - öva inför NP

            Tala                    Övning 1 " En oväntad vänskap " Del 1 Idag börjar vi arbetet med muntliga övningar inför NP. ...