fredag 26 januari 2024

Grundkurs Egypten

 

Grundkurs Egypten


Det första enade riket

Omkring år 3100 f. Kr bildades landet Egypten med Memphis som huvudstad. Det var det första enade riket i människans historia. Tidigare riken hade bestått av flera  mindre självstyrande städer där olika härskare avlöst varandra. 

Den egyptiska civilisationen - då faraoner härskade - varade i nästan 3 000 år, från omkring 3150 f.Kr fram till 332 f.Kr då landet erövrades av Alexander den store. Därefter blandades den egyptiska kulturen ut med grekisk kultur. Tre hundra år senare, 30 f.Kr, under drottning Kleopatras tid, blev Egypten en viktig provins i romarriket.




Film
Stora Civilisationer Antikens Egypten 16 min
Binogifilmer:
Egypten: Landet vid Nilen 4.52
Egyptisk religion och drömmen om ett evigt liv 4.37
Rosettastenen 5.18


Floden Nilen var rikets pulsåder
Det var floden Nilens regelbundna översvämningar och möjlighet till transporter som utgjorde underlaget för det välstånd som kännetecknar det egyptiska riket. På floden fraktades allt från
 mat till sten för pyramidbyggen. 



Nilen var livsviktig för egyptierna, för det var bara kring Nilen man kunde bo och arbeta, eftersom större delen av landet utgörs av öken. En gång om året svämmade Nilen över och när floden drog sig tillbaka fanns det näringsrika slammet från floden kvar på åkrarna, därför blev åkrarna bördiga och det var lätt att odla. När det var torrtider ledde man vatten till åkrarna med hjälp av dammar och kanaler.




Farao - gudarnas ställföreträdare
Under imperiets storhetstid var de egyptiska faraonerna nästan gudomliga härskare som säkrade sin makt genom inavel.  styrdes av en kung som kallades Farao. Det var farao som ägde all jord i Egypten. Bönderna arbetade på faraos mark och betalade skatt till honom. Farao betraktades som solgudens son. Han var kontakten mellan människorna och gudarna.


Tutankhamon
född cirka 1341 f.Kr. död 1323 f.Kr. var en egyptisk farao. Han tillhörde den artonde dynastin, under det Nya riket. Han är mest känd för sin gravkammare i Konungarnas dal som Howard Carter upptäckte år 1922. 

Mysteriet Tutankhamon 1.09


Pyramider

Pyramiderna i Egypten (det finns 80 stycken) är de största byggnadsverk människan någonsin skapat förutom kinesiska muren. Pyramiderna var gravkamrar för faraonerna. Om faraonernas döda kroppar förstördes skulle solen slockna och jorden gå under, trodde egyptierna. Därför gällde det att bygga säkra gravar för de döda kungarna.

Cheopspyramiden
Cheopspyramiden är den största pyramiden. Den är 137 meter hög (ursprungligen 146 meter). Den består av 2,3 miljoner stenblock som varierar i vikt från 2,5 till 15 ton. Den innehåller så mycket sten att det skulle räcka till att bygga en lång mur runt Frankrikes gränser. Denna pyramid byggdes för farao Cheops som var en grym härskare. Det tog 20 år för 100 000 man att bygga pyramiden.
Man vet inte riktigt hur pyramiderna byggdes. Den vanligaste teorin är dock att de tunga stenblocken släpades upp på pyramiden med hjälp av långa ramper av sten, jord och stockar. Trots att man gömde faraos kropp långt inne i pyramiden så har gravplundrare varit framme och tömt pyramiden på alla dess värdesaker.

Mumier


De gamla egyptierna var övertygade om att deras själ levde vidare efter det att hjärtat hade upphört att slå. Därför var det viktigt att balsamera kroppen när en person hade dött. Det fanns flera olika metoder att balsamera en människa. Den dyraste och bästa metoden var avsedd för farao. Då skar en balsameringsmästare upp faraos kropp på ena sidan och tog ut inälvorna. Därefter tvättades den döda kroppen invändigt med palmvin. Hjärnan drogs ut ur näsan med hjälp av en järnhake. Hjärnans funktion visste egyptierna ingenting om, och den kastades helt enkelt bort. Hjärtat lämnades kvar i kroppen, eftersom egyptierna trodde att detta var nyckeln till livet efter detta.

Balsamering
De inre organen balsamerades och placerades i stenkärl. Därefter sänkte man ner liket i ett saltbad. Det brukade ta ca 40 dagar att torka ut kroppen. Efter uttorkningen stoppades den tomma skallen upp med linnebindor. Så gneds kroppen in med oljor, vars doft fortfarande kan kännas hos många mumier. Inlindningen kunde ta ca 15 dagar och det gick åt 150-500 meter linneremsor. Därmed hade man skapat en mumie av den döde faraons kropp.

Uråldrig stenplatta löste hieroglyfernas mysterium

Egypternas gamla skriftsystem kallas för hieroglyfer. Vid vår tideräknings början
hade de urgamla hieroglyferna ersatts med ett modernare grekiskt alfabet och fallit i glömska.
 
Nästan tvåtusen år senare, i samband med Napoleons fälttåg till Egypten 1798-1801, hittades en stenplatta med en text ingraverad på tre skriftspråk. Endast ett, grekiska, var känt tidigare. De andra språken utgjordes av hieroglyfer och demotiska som är olika varianter av samma fornegyptiska språk. Stenplattan har blivit känd som ”Rosettastenen” efter orten Rosetta, nära Alexandria där den hittades. 

Några språkforskare kunde snart konstatera att språken på stenplattan var snarlika översättningar som gjorts från en och samma ursprungstext. Det dröjde därefter inte länge förrän man, med hjälp av Rosettastenen som språknyckel, också hade listat ut hieroglyfernas betydelse.


Rosettastenen blev nyckeln till att tyda hieroglyfernas betydelse.

Kleopatra
Kleopatra är en av historiens mest mytomspunna personer. Kleopatra (69-30 f.Kr) var en egyptisk drottning som är känd för sina romanser med några av sin tids
mäktigaste män - först Julius Caesar och därefter Marcus Antonius (romersk
 general och imperator). År 48 f.Kr anlände Julius Caesar med trupper till Egypten som skakades av inre stridigheter mellan de tre syskonen Ptolemaios, Kleopatra och Arsinoë. Kleopatra fick nu hjälp av Caesar och hans soldater att komma till makten. Kleopatra tillbringade sedan en tid med Caesar, och födde honom sonen Caesarion.



Arbetsuppgifter
  1. När blev Egypten ett land och hur skilde sig riket från tidigare riken?
  2. Kungen, Farao var mycket mäktig. Beskriv vad det var som gjorde Farao så mäktig.
  3. Varför var Nilen livsviktig för egyptierna?
  4. Hur kom det bördiga slammet ut på åkrarna?
  5. Vad användes pyramiderna till?
  6. Beskriv varför var det viktigt att balsamera en människa och hur egyptierna såg på livet efter döden?
  7. Vilket skriftspråk hade man i Egypten, vad skrev man tecknen på och hur kunde man tyda tecknen?
  8. Vilka spår kan vi se av forntidens Egypten idag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tala - öva inför NP

            Tala                    Övning 1 " En oväntad vänskap " Del 1 Idag börjar vi arbetet med muntliga övningar inför NP. ...