onsdag 14 februari 2024

Franska revolutionen, grundkurs

 


Franska revolutionen, grundkurs



Den 5 oktober 1789 marscherade tusentals parisiska kvinnor till det kungliga slottet i Versailles för att kräva lägre brödpriser. Kvinnorna i tåget var marknadssäljare, sillgummor, tvätterskor och syflickor – fattiga arbetarklasskvinnor vars familjer drabbades hårdast av de skyhöga brödpriserna. Nu ska ni få veta mer om varför de var så arga! Först några grundläggande begrepp, som du behöver kunna.

Monarki: Ett statsskick där en kung eller drottning är statschef.
Republik:Ett statsskick där statschefen väljs, ofta en president.
Ståndssamhälle: Ett samhälle indelat i olika sociala grupper (stånd) med olika rättigheter och skyldigheter. I Frankrike fanns tre stånd: präster, adel och det så kallade tredje ståndet, som utgjorde folkets stora massa. Adeln och prästerna var i stort sett befriade från skatt och de hade många andra rättigheter som de övriga fransmännen saknade.
Privilegier: Särskilda rättigheter eller förmåner som vissa grupper har.
Adel: En samhällsklass med ärftliga titlar och privilegier.
Präster: Religiösa ledare inom kyrkan.
Tredje ståndet: Den del av befolkningen som inte tillhör adeln eller prästerskapet, främst borgare och bönder.
Världshandel: Handel mellan olika länder och kontinenter.
Ekonomi: Hur resurser och rikedomar fördelas och används i ett samhälle.
Politik: Processen att fatta beslut som gäller ett samhälle.
Demokrati: Ett styrelseskick där folket har makten att välja sina ledare.
Diktatur: Ett styrelseskick där en person eller en liten grupp har all makt.
Missnöje: Känsla av otillfredsställelse eller frustration.
Orättvisor: Ojämlik behandling eller fördelning av resurser.
Missväxt: Dåliga skördar som leder till brist på mat.
Eden i bollhuset: när medlemmar av det tredje ståndet,den 20 juni 1789, samlades i en inomhustennisbana (bollhus) i Versailles. Där svor de en ed att inte skiljas förrän de hade utarbetat en ny grundlag för Frankrike. Denna händelse markerade början på Nationalförsamlingen och var ett viktigt steg mot att avskaffa det gamla ståndssamhället och skapa en mer demokratisk stat.
Grundlag: De viktigaste lagarna som styr ett land.
Riksdag: Den lagstiftande församlingen i ett land.
Parlament: En församling som representerar folket och fattar beslut.
Ståndsriksdagen: En riksdag där representanter för de olika stånden möts.
Nationalförsamlingen: En församling som representerar hela folket, bildad av tredje ståndet.
Uppror: En våldsam protest eller revolt mot myndigheterna.
Bastiljen: En fästning i Paris som stormades den 14 juli 1789, vilket markerade starten på revolutionen.
Skatt: Pengar som betalas till staten eller kungen för att finansiera dess verksamhet.
Skräckväldet: En period under franska revolutionen då många avrättades för att vara fiender till revolutionen.

ska%cc%88rmavbild-2017-03-03-kl-09-55-40

Bakgrund
Frankrike
Under 1700-talet var Frankrike Europas största land med sina 26 miljoner invånare. Det var också det rikaste landet och de franska kungarna var Europas mäktigaste härskare. Alla beundrade den franska konsten och litteraturen. Alla förnäma och rika människor ute i Europa, även i Sverige, talade franska.

Kungen och drottningen
Ludvig XVI var Frankrikes kung 1789. Ludvig var en liten, närsynt och fumlig man. Hans främsta intressen var mat och jakt. Drottningen, Marie-Antoinette, var främst intresserad av kläder, smycken, fester och kortspel. Hon kom från Österrike och gifte sig vid 16 års ålder med Ludvig som då var 19 år. Kungaparet bodde i det vackra slottet Versailles utanför Paris. Där bodde kungaparet tillsammans med 1 000 hovmän och 4 000 tjänare. Versailles var det vackraste slottet i Europa.

Kort film om Versailles


Orsaker till revolutionen
Ett orättvist samhälle
Det franska folket var indelat i tre grupper (stånd): adel, präster och resten av folket eller "det tredje ståndet". Adeln och prästerna, som bara utgjorde en halv miljon av Frankrikes 26 miljoner invånare, ägde hela 35 procent av den odlade jorden. Adeln och prästerna hade förmåner (privilegier) som inte bönderna hade, de behövde inte betala skatt och bara adelsmän kunde bli ämbetsmän eller officerare. Under 1700-talet hade handeln ökat och många företagare blev förmögna. De kunde inte inse varför adeln skulle ha sina privilegier.

Mot slutet av 1700-talet växte missnöjet i Frankrike. Det var främst det tredje ståndet som protesterade mot adelns privilegier. 1789 befann sig den franska staten i en ekonomisk kris. Frankrike hade krigat mot England när Frankrike hjälpte de nordamerikanska kolonierna att bli fria. Detta krig var dyrbart för Frankrike. Dessutom drabbades Frankrike av missväxt, och priset på bröd fördubblades. Nu började allt fler och fler människor tycka att ståndsindelningen var föråldrad och dålig, och att det kungliga enväldet byggde på tankar som stred mot förnuftet.

Upplysningen
Kritiken kom främst från författare som Voltaire och Rousseau. Dessa författare var representanter för den s.k. Upplysningen som innebar att om människorna skaffar sig kunskaper blir de upplysta och förnuftiga och då kan man fatta kloka beslut. Nu försökte kungen förbättra Frankrikes ekonomi genom att lägga fram ett förslag att alla skulle betala skatt. Det protesterade naturligtvis prästerna och adelsmännen emot. Då valde kungen att kalla representanter för de tre stånden till en riksdag. Det var den första riksdagen på 175 år i de enväldiga kungarnas Frankrike.

Revolutionens händelseförlopp


Riksdagen samlas maj 1789
I maj 1789 samlades den franska riksdagen i Versailles. Den bestod av 300 adelsmän, 300 präster samt 600 personer från det tredje ståndet. De flesta i det tredje var jurister, journalister, köpmän och lärare. Inte en enda bonde eller arbetare hade valts. Tidigare hade varje stånd haft en röst vardera. Därmed räknade adelsmän och präster att de skulle få igenom sin vilja. Nu krävde det tredje ståndet att alla riksdagsmän skulle sammanträda och rösta gemensamt. Det ville inte kungen gå med på. 

På morgonen den 20 juni lät kungen låsa tredje ståndets mötessal. När det tredje ståndet inte kunde komma in gick de till ett bollhus (ungefär tennishall) i närheten. Där lovade de varandra att inte skiljas åt förrän de hade gett Frankrike en författning, som var mer rättvis för alla i landet. Detta kallas Eden i Bollhuset. Efter ett par dagar gav kungen efter och han uppmanade prästerna och adelsmännen att förena sig med det tredje ståndet. Därmed hade den gamla ståndsriksdagen blivit en enkammarriksdag, och den kom att kallas nationalförsamling.















Stormningen av Bastiljen 14 juli 1789
Tredje ståndets aktioner skrämde nu kungen. Därför lät han samla 30 000 soldater kring Versailles och Paris. I Paris steg priset på bröd ytterligare och rykten surrade i luften. Många var rädda att kungen skulle upplösa den nya nationalförsamlingen. På morgonen den 14 juli 1789 gick det rykten om att trupper närmade sig Paris. Folkmassorna trodde att det fanns vapen i den medeltida fästningen Bastiljen, som då användes till fängelse. Nu började folk angripa Bastiljen för att få tag på vapen, men efter ett tag kom förhandlingar igång med Bastiljens chef.  Då hade endast en person bland försvararna dödats, medan minst 98 dödades och 73 skadades bland angriparna. Chefen fick i löfte att ingen skulle dödas om han öppnade Bastiljen.

När fästningen öppnades dödades tre av soldaterna i fästningen och en full kock sprang fram och dödade chefen, och på natten fördes hans avhuggna huvud uppsatt på en stång i triumf genom Paris gator. Den 14 juli var en av de avgörande dagarna under franska revolutionen. Kungen tvingades dra tillbaka sina trupper och nationalförsamlingen var räddad och folket hade segrat över förtryckarna. Därför har den 14 juli blivit Frankrikes nationaldag.

Lyssna på den franska nationalsången Marseljäsen.

Frihet, jämlikhet och broderskap
Nu spred sig oron ut i landet och även bönderna gjorde uppror. På flera ställen stormades adelsmännens slott av rasande bönder. De förstörde förteckningarna över alla de avgifter som de hade betalat till godsägarna. Alla dessa oroligheter påverkade nationalförsamlingen. Den 4 augusti 1789 beslöt nationalförsamlingen att alla adelns och prästernas privilegier skulle avskaffas. Lagen skulle hädanefter gälla lika för alla. Alla skulle betala skatt och alla privilegier skulle försvinna. ”Frihet, jämlikhet och broderskap”, blev revolutionens slagord.

Kvinnotåget till Versailles oktober 1789
Kvinnotåget till Versailles, även känt som kvinnomarschen till Versailles, är en av de mest dramatiska och betydelsefulla händelserna under den franska revolutionen. Den 5 oktober 1789 samlades tusentals kvinnor i Paris, drivna av hunger och ilska över de höga brödpriserna och den ekonomiska krisen. Med en beslutsamhet som bara kan komma från desperation, marscherade de mot Versailles, där kung Louis XVI och hans hov bodde.

Kvinnorna, beväpnade med allt från knivar till gevär, krävde bröd och rättvisa. Deras marsch var inte bara en protest mot de svåra levnadsförhållandena, utan också en symbol för folkets makt och viljan att förändra samhället. När de anlände till Versailles, konfronterade de kungens vakter, men kvinnorna släpptes in och efter en del bråk tvingades kungafamiljen att flytta in i slottet Tuilerierna i Paris. Denna händelse visar på kvinnornas centrala roll i revolutionen och deras mod att stå upp mot orättvisor. Det är en berättelse om styrka, solidaritet och förändring, och den fortsätter att inspirera människor än idag. 

Nya reformer
Under åren 1789-1791 genomförde nationalförsamlingen många reformer. Det innebar att kungen miste all politisk makt. Men någon jämlikhet infördes inte. Endast vuxna män med en viss inkomst fick rösträtt till nationalförsamlingen. Det var de rika borgarna som hade fått makten efter revolutionen. De stora förlorarna var bönderna och kvinnorna (som inte hade någon rösträtt).

Kungafamiljen flyr juni 1791
Kungafamiljen bodde nu i Paris där de bevakades av Nationalförsamlingens trupper. Nu hade kungen bestämt sig för att fly från Frankrike. Det var den svenske greven Axel von Fersen som planerade flykten. Fersen var förmodligen älskare till drottning Marie-Antoinette. Hela kungafamiljen var förklädd när de reste med häst och vagn mot gränsen i norr den 20 juni 1791. Nästan framme stoppades vagnen eftersom kungen var igenkänd. Bevakad av soldater fördes kungafamiljen åter till Paris.

Krig
Under våren 1792 beslutade nationalförsamlingen att Frankrike skulle anfalla Österrike för att sprida revolutionens idéer. Snart var man även i krig med Storbritannien och Preussen (nutida Tyskland). För att klara av kriget infördes allmän värnplikt. Den nya värnpliktsarmén gav snart Frankrike övertag i krigen. Kungen anklagades för förräderi mot fosterlandet, dömdes och avrättades. Även drottningen Marie-Antoinette avrättades. Nu blev Frankrike en republik. Snart utbröt det strider inom de grupper som startat revolutionen. Många bönder stödde sina bypräster, och ute på landsbygden flammade motrevolutioner upp.
















Skräckväldet 1793-1794
Nu inrättade nationalförsamlingen ett välfärdsutskott som skulle göra så att det blev lugnt i landet. Ledare för utskottet blev advokaten Robespierre.  Under åren 1793-1794 styrde Robespierre landet som diktator. Robespierre blev med tiden allt mer maktgalen och Frankrike var nu inne i den bloddrypande period som kallas skräckväldet. Vem som helst kunde misstänkas vara motståndare till revolutionen och avrättas i giljotinen. Men till sist gjorde en del medlemmar i nationalförsamlingen uppror mot Robespierre. De lyckades fängsla Robespierre och så miste han själv huvudet i giljotinen. Därmed var skräckväldet slut.



















Napoleon 1799
Efter Robespierres död avskaffades den allmänna rösträtten. Fem år senare, 1799, tog generalen Napoleon Bonaparte makten genom en statskupp. För att göra sig populär bland fransmännen lovade han dem fred. Den slöts 1802 efter tio år av krig i Europa. År 1804 utropade han sig till kejsare. Den första franska republiken fanns inte längre. Napoleon kom från ön Korsika och släkten var italiensk och levde på att odla vin. När revolutionen bröt ut gjorde Napoleon en snabb militär karriär. 1799 utnämndes han till general, bara 24 år gammal. Vid 30 års ålder, var han Frankrikes envåldshärskare.  1804 kröntes han till kejsare. Det var påven som krönte Napoleon, men han själv satte kronan på sitt huvud.

Strider
Under Napoleons tid erövrade de franska arméerna nästan hela Europa.  Napoleon kunde dock inte komma över till England men 1812 hade Napoleon bestämt sig för att erövra det väldiga Ryssland. Med 500.000 soldater gick han in i Ryssland, där de ryska soldaterna drog sig undan och brände byar.  När den stora armén tågade in i Moskva, var staden utrymd. Nästa dag började den brinna och den brann i sex dagar. Det var ryssarna som förstörde staden. Soldaterna var inte rustade för den ryska vintern och den ryska armén anföll hela tiden. En halv miljon soldater hade tågat in i Ryssland. Fem månader senare kom mindre än 30 000 av dem tillbaka. Nu bildades ett förbund mellan de europeiska staterna och Napoleon besegrades. Napoleon avsattes 1814 och fördes till den lilla ön Elba utanför Italiens kust.

Ett år efter deporteringen till Elba återvände Napoleon till Paris där han tog makten. Men den 18 juni 1815 möttes Napoleons armé en brittisk och preussisk armé vid den lilla byn Waterloo i Belgien. Det blev kejsarens sista strid. Hans armé besegrades och hundra dagar efter sin återkomst till Frankrike tvingades han än en gång lämna sin tron. Napoleon förvisades till ön S: t Helena i södra Atlanten. Där bodde han strängt bevakad av brittiska soldater. Napoleon dog 1821, troligen av sviterna av ett magsår, men det finns forskare som anser att Napoleon blev förgiftad av arsenik av britterna.

Konsekvenser av franska revolutionen

  • Frankrike fick en ny författning (grundlag)
  • Adelns makt och privilegier avskaffades
  • Den franska kungamakten störtades
  • Kyrkans makt minskade
  • Skräckväldet under Maximilien de Robespierre
  • Kvinnorna fick ökade rättigheter
  • Borgarna kunde stärka sin makt
  • Press- och yttrandefrihet infördes
  • Napoleon tog makten i Frankrike
  • Medborgarna blev lika inför lagen
  • Frankrikes nationaldag 14 juli (1789)
  • Marseljäsen 1792 = nationalsången
  • Tricoloren 1794 = flaggan


Frankrike fick en ny författning

Efter att den uppretade folkmassan stormat fästningen Bastiljen i Paris den 14 juli 1789, spred sig oroligheterna runt om i landet. Adeln flydde från Frankrike då hungriga och uppretade bönder brände ner deras gods. I oktober 1789 tågade 6 000 kvinnor från Paris till Versailles där kungen Ludvig XVI och drottningen Marie Antoinette levde i ofattbar lyx. Kvinnorna som protesterade mot de höga brödpriserna krävde att kungen skulle flytta in till Paris, vilket han också gjorde då nationalgardet ställde sig på kvinnornas sida. Sommaren 1791 gjorde kungen och drottningen ett misslyckat flyktförsök men greps och fördes tillbaka till Paris. Samma höst fick Frankrike en ny författning enligt vilken kungens makt blev mycket begränsad.


Adelns makt och privilegier avskaffades

I samband med Frankrikes nya författning upplöstes det gamla ståndssamhället som varit rådande i nästan tusen år. Därmed avskaffades adelns makt och privilegier. Skattefriheten för adel och präster togs bort redan i augusti 1789.


Den franska kungamakten störtades

Trots att kungens makt efter revolutionen var nästan obefintlig, ansågs kungahuset ändå som ett hot mot revolutionen. I januari 1793 avrättades Ludvig XVI genom giljotinering. Drottningen följde hans öde i oktober samma år. Även kyrkans makt minskade drastiskt efter revolutionen. Kyrkans inflytande skulle minska ännu mer efter att advokaten Maximilien de Robespierre (1758-1794) fick makten över Pariskommunen. I samband med detta gick den franska revolutionen in i en ny och blodigare fas som inom historieskrivningen ofta benämns som skräckväldet.


Kyrkans makt minskade

Robespierre och välfärdsutskottet som han representerade förbjöd kristendomen och manade i stället till fosterlandsdyrkan. Kyrkorna rensades på alla religiösa utsmyckningar och prästerna antingen mördades eller fördrevs då de sågs som motståndare till revolutionen.


Skräckväldet under Maximilien de Robespierre

Skräckväldet innebar att Robespierre allt mer framstod som en diktator. Alla som uppfattades som motståndare förlorade sina huvuden i giljotinen. Tiotusentals människor mördades under skräckväldet, vilket avslutades först i slutet av juli 1794 då Robespierre själv hamnade under giljotinen efter order av sin närmaste krets av medarbetare.


Kvinnorna fick ökade rättigheter

Men var det s.k. "skräckväldet" enbart dåligt? Faktum är att det under perioden i fråga genomdrevs flera viktiga reformer i revolutionens anda. Ett obligatoriskt skolväsende infördes i Frankrike. Även kvinnornas rättigheter stärktes i och med att lika arvsrätt infördes. Tidigare hade de franska kvinnorna saknat arvsrätt. Och för första gången i fransk historia kunde kvinnor ansöka om skilsmässa från sina män utan att ange ett skäl. Dessutom var kvinnorna för första gången tillåtna att ingå äktenskap utan sin faders samtycke. Jämställdhet mellan män och kvinnor var dock långt borta och det skulle dröja fram till 1944 innan de franska kvinnorna fick allmän rösträtt.


Borgarna kunde stärka sin makt

Franska revolutionen innebar att borgarna, den mest pådrivande gruppen bakom revolutionen, kunde öka sin makt. Borgerliga ideal och levnadsmönster skulle därefter komma att prägla utvecklingen i Europa under hela 1800-talet.


Press- och yttrandefrihet infördes

Efter skräckväldets slut genomfördes reformer för en ökad yttrande- och tryckfrihet. Detta var ett steg närmare det vi idag ser som de viktigaste hörnstenarna i ett demokratiskt samhälle.


Napoleon tog makten i Frankrike

Generalen och överbefälhavaren i den franska armén, Napoleon Bonaparte (1769-1821), tog makten i Frankrike genom den så kallade Brumairekuppen i november 1799. Han blev först vad vi skulle kunna definiera som diktator, och senare kejsare (1804). Napoleons väg mot makten hade möjliggjorts av franska revolutionen och det värnpliktssystem som infördes i samband med de efterföljande franska revolutionskrigen. I enlighet med detta system var det lämplighet och personlig skicklighet som var avgörande för avancemang (tidigare hade börd varit viktigare). Under revolutionskrigen steg Napoleon snabbt i graderna och blev general redan vid 24 års ålder.


Medborgarna blev lika inför lagen

Napoleon kom att inskränka yttrande- och tryckfriheten i Frankrike, vilket kan ses som ett steg i fel riktning. Däremot var Napoleons politik starkt präglad av de revolutionära tankegångarna, vilket märktes i de lagar (Code Napoléon) som infördes 1804. Enligt Napoleons lag - som bland annat byggde på deklarationen om människans och medborgarens rättigheter som antagits redan i augusti 1789 av den franska nationalförsamlingen - var alla människor lika inför lagen, inga privilegier fick användas inför domstol och alla människor skulle fritt få välja religionstillhörighet.


Fler begrepp som är bra att ha koll på
Feodalt samhälle/feodalism: Ett samhällssystem där marken ägs av adeln och brukas av bönder som betalar avgifter och gör dagsverken.
Avgift: En betalning som bönderna var tvungna att ge till sina herrar.
Dagsverke: Arbete som bönderna utförde åt sina herrar som en del av deras skyldigheter.
Aristokrati: Den högsta samhällsklassen, ofta bestående av adeln.
Upplysningen: En intellektuell rörelse på 1700-talet som betonade förnuft, vetenskap och individens rättigheter.
Filosof: En tänkare som studerar grundläggande frågor om existens, kunskap och moral.
Tionde: En skatt som utgjorde en tiondel av böndernas inkomster och betalades till kyrkan.
Lån: Pengar som lånas ut med förväntan om återbetalning.
Bankrutt: När en person eller stat inte kan betala sina skulder.
Stormakt: En nation med stor politisk och militär makt.
Författning: En samling grundläggande lagar som styr ett land.
Revolution: En snabb och genomgripande förändring av ett samhälles politiska och sociala struktur.
Reform: Förändringar som syftar till att förbättra ett samhälle.
Maktdelning: Principen att makten i ett samhälle ska delas mellan olika organ för att förhindra maktmissbruk. - Den lagstiftande makten. Den verkställande makten. Den dömande makten 
Allmän värnplikt: Obligatorisk militärtjänst för alla medborgare.
"Frihet, jämlikhet och broderskap": Revolutionens motto som betonade dessa tre ideal.
Jakobiner: En radikal politisk grupp under franska revolutionen.
Rösträtt: Rätten att delta i politiska val.
"Vänster-höger-politik": Politiska spektrumet där vänster står för radikala och liberala idéer och höger för konservativa.
Marseljäsen: Frankrikes nationalsång, skapad under revolutionen.
Tricoloren: Den franska flaggan med tre färger: blå, vit och röd.
Skräckväldet: En period under revolutionen präglad av massavrättningar och politiskt förtryck.
Giljotin: Ett avrättningsredskap som användes flitigt under revolutionen.
Mänskliga rättigheter: Grundläggande rättigheter som alla människor, i bästa fall, har.
Slaget vid Valmy: Ett viktigt slag där franska revolutionära styrkor besegrade preussiska och österrikiska arméer.
Statskupp: En plötslig och olaglig maktövertagande.
Kejsare: En monark med högsta makt, som Napoleon blev.
Napoleon: En fransk militär och politisk ledare som blev kejsare.
Code Napoleon: En lagbok som infördes av Napoleon och påverkade många länders rättssystem.
Kontinenten: Europa, särskilt under Napoleons tid.
Kontinentalblockad: Napoleons försök att stoppa handel mellan Storbritannien och resten av Europa.
Trafalgar: Ett sjöslag där den brittiska flottan besegrade Napoleons styrkor.
Waterloo: Slaget där Napoleon slutligen besegrades.
Wienkongressen: En konferens där Europas stormakter omorganiserade kontinenten efter Napoleons fall.
Maktbalans: Jämvikt i styrkeförhållandena (mellan stormakter).

Frågor
1. Beskriv det franska ståndssamhället och hur befolkningen var indelad.
2. Vilka var orsakerna bakom revolutionen(ekonomi, politik, tankar och idéer om samhället, upplysningen)
3. Beskriv begreppet "Skräckväldet" och varför denna situation uppstod.
4. Redogör kortfattat för stormningen av Bastiljen och varför det ses som en så viktig händelse.
5. Berätta om revolutionens konsekvenser på lång och kort sikt, positivt och negativt.

Kluringar

Vem var Axel von Fersen och vad hade han med Sverige att göra? Berätta.

Vilken tycker du är den viktigaste orsaken till den franska revolutionen? Motivera varför.

Välj ut fem viktiga händelser under revolutionen och ordna dem i tidsföljd.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer...

Napoleontiden
Napoleon Bonaparte, född på Korsika 1769, steg snabbt i graderna inom den franska armén tack vare sin exceptionella militärstrategi och ledarskapsförmåga. Under den franska revolutionen visade han prov på sin skicklighet, särskilt i slaget vid Toulon 1793, vilket ledde till hans befordran till brigadgeneral vid endast 24 års ålder. Hans framgångar i Italien och Egypten gjorde honom till en nationell hjälte och banade väg för hans politiska karriär.

Som kejsare av Frankrike genomförde Napoleon omfattande reformer, varav den mest betydelsefulla var införandet av Code Napoléon 1804. Denna civillag kodifierade och moderniserade det franska rättssystemet, vilket skapade en enhetlig lagstiftning som ersatte de tidigare splittrade och ofta motsägelsefulla lokala lagarna. Code Napoléon blev en modell för många andra länders rättssystem och lade grunden för moderna civillagar världen över.

Under Napoleonkrigen (1803-1815) utkämpade Napoleon flera betydelsefulla slag som formade Europas politiska landskap. Slaget vid Austerlitz 1805, även känt som "De tre kejsarnas slag", var en av Napoleons största segrar och visade hans taktiska briljans. Slaget vid Waterloo 1815, däremot, markerade hans slutliga nederlag. Detta slag, där Napoleon mötte en koalition av brittiska och preussiska styrkor, ledde till hans abdikation och exil till ön Saint Helena.

Napoleons ambitioner sträckte sig även till ekonomiska strategier, såsom Kontinentalsystemet, en blockad mot Storbritannien som syftade till att försvaga dess ekonomi genom att förbjuda europeiska länder att handla med britterna. Trots att systemet orsakade ekonomiska svårigheter i Europa, misslyckades det med att krossa Storbritanniens ekonomi och bidrog istället till ökade spänningar och motstånd mot Napoleon.

Napoleons nederlag vid Waterloo berodde på en kombination av strategiska misstag, starkt motstånd från de allierade styrkorna och brist på stöd från sina egna trupper. Efter nederlaget skickades han i exil till Saint Helena, där han tillbringade sina sista år och dog 1821. Hans fall markerade slutet på en era av stora förändringar och konflikter som hade en långvarig inverkan på Europa och världen. Napoleontiden, även känd som Napoleons era, sträcker sig från slutet av 1700-talet till början av 1800-talet och är uppkallad efter Napoleon Bonaparte, en av historiens mest kända militärledare och kejsare av Frankrike. 


Frågor till "Napoleontiden"
  1. Vad var de främsta orsakerna till Napoleons snabba uppgång inom den franska armén?
  2. Hur påverkade Code Napoléon det franska rättssystemet och andra länders lagstiftning?
  3. Vilka var de mest betydelsefulla slagen under Napoleonkrigen och varför?
  4. Hur påverkade Kontinentalsystemet Europas ekonomi och handel?
  5. Vad ledde till Napoleons nederlag vid Waterloo och hans slutliga exil till Saint Helena?




söndag 4 februari 2024

Hur skriver man ett reportage?

 



Att skriva reportage




Vad är ett reportage?

Formen:

  • ämnet behandlas mer ingående (än i t ex en nyhetsartikel)
  • bakgrundsfakta
  • inledande miljöbeskrivning
  • sinnesintryck - hur luktar det, hur smakar det, vad ser du och hur låter det?
  • personbeskrivning
  • intervju, pratminus
  • fördjupning av ämnet
  • mellanrubriker
  • bilder, illustrationer
  • bildtext
  • personliga kommentarer, iakttagelser
  • presens (nutid)
  • detaljrik text


Se reportage ur HN om golfspelaren Lynn

Se film om hur man skriver ett reportage 2.55


Att skriva en inledning till ett reportage

Reportaget:

– en personlig inledning

– gärna en miljöbeskrivning

– som leder fram till varför du vill intervjua personen


Du ska välja en upplysningsförfattare att skriva ett reportage om

Upplysningsförfattare som vi läst eller hört om

  • Voltaire - Candide. Kritisk mot kyrkan
  • Diderot - uppslagsverk, Encyklopedien
  • Montesquieu - maktdelningsprincipen
  • Jean-Jacques Rousseau - Émile, barnuppfostran
  • John Locke - “tabula rasa” inspirerade USA:s "The Declaration of independence"
  • Daniel Defoe - Robinson Crusoe
  • Jonathan Swift - Gullivers resor, "Ett anspråkslöst förslag", satir
  • Olof von Dalin - Sagan om hästen, allegori
  • Anna Maria Lenngren - "Till min kära dotter, om jag hade någon"
  • Carl Michael Bellman - Fredmans Epistlar och Fredmans sånger


Exempel 1 - hur ett reportage kan se ut

Per-Albin Hansson – statsminister i kristid

Det har inte varit enkelt att få en intervju med, Per-Albin Hansson, Sveriges statsminister. Nu i april 1940, när Tyskland precis har ockuperat Norge och Danmark, är Sveriges statsminister fullt upptagen med att försöka hålla Sverige utanför kriget.

Att jag har lyckats få en tid för en intervju med förmodligen en av Sveriges mest upptagna personer just nu känns mycket bra i min “journalistsjäl”. Äntligen ska jag få svar på alla mina frågor.

Från Stockholms centralstation tar jag mig nu genom en huvudstad som tycks som förlamad av skräck. Människorna i vår stolta stad försöker leva sina liv som vanligt men under ytan finns en skräck för kriget, ett fruktansvärt krig som tycks komma närmare för var dag som går.

Efter några kvarter, när jag närmar mig Per- Albin Hanssons kontor, så ser jag två gengasdrivna bilar, vi lever i ransoneringstider och kriget är kanske snart en verklighet.Väl framme vid statsministerns kontor, andas jag ut, promenaden har gjort mig andfådd. Per-Albin Hanssons kontor fungerar nästan som en sambandscentral i krig. Många ministrar springer ut och in. Plötsligt får Per-Albin Hansson syn på mig…

fortsättning................................

                                                                                                                      Arne Vallerius, Dagens Nyheter

Exempel 2 - hur ett reportage kan se ut

Nicolaus Copernicus - med solen i centrum

Det ska erkännas att jag är lite nervös över besöket på universitetet. Jag ska nämligen träffa den berömde Nicolaus Copernicus. Copernicus är inte bara astronom och matematiker utan även jurist, ekonom, militärstrateg, tolk, ambassadör, läkare och astrolog. Mest känd är han dock för...........

Året är 1503 och jag är 27 år. Efter min utbildning till tidningsreporter har jag hankat mig fram genom att skriva artiklar i mindre dagstidningar. Äntligen har jag fått det eftertraktade jobbet på en av Italiens största tidningar, Gazzetta di Caserta.

Med mitt anteckningsblock och pennan i högsta hugg är jag nu på väg till universitetet i Padua. Det är ett av de mest välkända universiteten i Italien. Det grundades redan 1222 och hör faktiskt till de äldsta universiteten i världen. 

Jag går med raska steg uppför den välkrattade grusgången i den breda allén fram till universitetets stora entré. Ett hästekipage passerar förbi och dammet yr runt hästhovarna. Jag ler åt de vita schersminbuskarna som breder ut sig på var sida om gången med dess smultronliknande doft av sommar. Väl framme vid huvudentrén möts jag av Katerina di Trevis vänliga leende. Signora di Trevis är ansvarig för receptionen på universitetet och ser till att besökare hittar rätt och känner sig väl mottagna.

– Goddag signorita Canelli, säger signora di Trevis. Trevligt att träffa dig, fortsätter hon samtidigt som hon rättar till skärpet på den välsittande klänningen. 

– Goddag, svarar jag, niger och tar hennes hand.

–Sitt ner i fåtöljen, så ska jag meddela signor Copernicus att signorita har anlänt. 

Jag hann inte mer än att slå mig ner i den röda sammetsfåtöljen innan en glad och pigg ung herre kommer springande. Det svarta tjocka, yviga, håret böljar ner över hans axlar. 

–Signorita Canelli! Så trevligt att ni ville komma hit! Kom med till mitt observatorium, så ska jag berätta om mina upptäckter. Kom! Han fortsätter in mot universitetets atrium, förbi vackra väggmålningar och stora gedigna utsnidade dörrar av cederträ. Copernicus kan knappt bärga sig. Han vill verkligen förklara allt för mig...

fortsättning................................

                                                                                                            Claudia Canelli, Gazzetta di Caserta


Litteraturhistoria, Presentera en upplysningsförfattare år 8

 


 

Presentera en upplysningsförfattare


Uppgift

Jobba två och två. Dela dokument. 

Detta är en relativt fri uppgift, men syftet är att "lära känna "de olika upplysningsförfattarna. 

Hur resonerade de? Vad var viktigt för dem? Hur hade de det? Hur påverkades de av sin samtid och det som hände runtom i världen? Vilka frågor diskuterades?

Max 1,5 sida eller 4 minuter film.



Välj det sätt ni vill presentera er upplysningsförfattare på

  • Jag-form
  • Reportage
  • “hemma hos”
  • TV-soffan
  • Vem bor här?
  • Text eller film?
  • Egen idé? Checka av med din lärare


Innehåll (dessa punkter måste vara med i er presentation)

-inledande miljöbeskrivning från 1700-talet

-personbeskrivning (inuti/utanpå/omkring)

-intervju

-fördjupning av ämnet

-varför är författaren känd?

-citera din författares kloka ord/texter

-personliga kommentarer, iakttagelser

-tidsmarkörer

-Källa


      Ta hjälp av tabellen när du gör personbeskrivning


Upplysningsförfattare

Läs om upplysningsförfattarna här

  • Voltaire - Candide. Kritisk mot kyrkan 
  • Diderot - uppslagsverk, Encyklopedien
  • Montesquieu - maktdelningsprincipen
  • Jean-Jacques Rousseau - Émile, barnuppfostran
  • John Locke - “tabula rasa”, ett oskrivet blad.
  • Daniel Defoe - Robinson Crusoe 
  • Jonathan Swift - Gullivers resor, Ett anspråkslöst förslag
  • Olof von Dalin - Sagan om hästen, tidskriften "Then Swänska Argus".
  • Anna Maria Lenngren - Till min kära dotter, om jag hade någon
  • Carl Michael Bellman - Fredmans Epistlar och Fredmans sånger


 
















Buddhism, grundkurs

  Buddhism, grundkurs Ord och begrepp Reinkarnation:  Själavandring. Själen dör inte utan återföds istället i nya gestalter. Karma:  Gärning...