torsdag 3 februari 2022

Litteraturhistoria, George Orwell, Djurfarmen


George Orwell


Eric Arthur Blair, mer känd genom författarnamnet George Orwell, född 25 juni 1903 i Motihari, Bihar, Brittiska Indien, död 21 januari 1950 i Camden i London, var en brittisk författare och journalist. 

Hans verk kännetecknas av ett skarpt intellekt och en genialisk kvickhet, en djup medvetenhet om social orättvisa och ett starkt motstånd till totalitarism, vilket innebär att en stat endast tillåter ett maktägande parti och att detta parti ser sig självt som staten. George Orwell hade en tro på demokrati och ett socialistiskt samhälle där makten kommer underifrån.

Djurfarmen (i original Animal Farm) är en satirisk roman och fabel av George Orwell från 1945. Boken handlar om händelserna fram till och under Stalin-eran innan andra världskriget. Orwell skrev Djurfarmen 1945 som en motreaktion på Josef Stalins styre i Sovjetunionen. 

Orwell ansåg att kommunismen i Sovjetunionen gått till att bli av motrevolutionär karaktär. Det med särskild tanke på NKVD, Sovjetunionens säkerhetstjänst under 1930 - 1940-talen, och deras metoder som bestod av tortyr och terror.

I Djurfarmen gör djuren på gården Manor Farm uppror mot sin husbonde. Människorna drivs bort från gården och djuren tar över. Ledare för upproret är grisarna Snöboll och Napoleon. Snöbolls karaktär är inspirerad av Trotskij och Lenin medan Napoleon är baserad på Stalin.

Till en början fungerar arbetet på gården bra. Djuren jobbar och får mat som delas lika. Men Napoleon har en hemlig agenda om att ta över styret på gården. Han manipulerar några av djuren så de blir hans undersåtar och ser till att Snöboll körs iväg. Sakta men säkert förvandlas gården till en diktatur där Napoleon regerar med järnklöv. Djuren börjar lida och några av dem funderar över om det verkligen ska vara så här.

George Orwell, som var en demokratisk socialist, var kritisk till Josef Stalin och ogillade stalinismen, framförallt efter hans erfarenheter med NKVD, och vad han såg som resultat av påverkan från kommunistpolicyn.

Allegori 

Allegori är ett konsekvent genomfört utbyte av ett egentligt budskap mot en metafor. En allegori är en berättelse eller bildframställning vars olika detaljer har en dold innebörd, som dock kan tolkas relativt entydigt. En allegori har ofta formen av en berättelse eller saga, där innehållet i berättelsen ska tolkas så att den passar den aktuella frågan. 

Typiska exempel på allegorier är fabler och vissa liknelser som förekommer i Bibeln. I fabeln ställs djur inför situationer som påminner om situationer som människor ser i sina liv. Lyssnaren måste tolka allegorin för att förstå det egentliga budskapet.

Se film Animal Farm 2.08

Läs mer om Djurfarmen på Wikipedia

Uppgift

1. Du har läst Strimmor av hopp. Vilka samband kan du se mellan det George Orwell berättar om i Djurfarmen och det du vet och kan om orättvisorna under kommunismens styre i Sovjetunionen under Stalins styre. Ge några exempel.

2. Hur skulle din allegori se ut om du skriver om Hitlers väg till makten eller varför inte - Putins invasion av Ukraina?






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tala - öva inför NP

            Tala                    Övning 1 " En oväntad vänskap " Del 1 Idag börjar vi arbetet med muntliga övningar inför NP. ...