onsdag 15 februari 2023

Antiken, källövning

 


Hur kan vi veta något om antikens händelser?

                    Uppgift:

  • Se en sekvens ur Världens historia (Athen/Persien  22:20 - till 30:00)
  • Diskutera om vilka svårigheter det finns när man idag vill ta reda på vad som hände under perserkrigen.
  • Läs texten.
  • Svara enskilt på frågorna i slutet.


Herodotos - den förste historikern
Den grekiske författaren Herodotos skrev på 400-talet f.Kr. den berömda bok som kommit att kallas Historia. Historia betyder ungefär undersökning eller forskning om händelser. Själv säger Herodotos att han skrivit sin bok för att: 

"...bevara minnet av det förgångna och beundransvärda som utförts av både vårt eget folk och andra, och särskilt för att visa hur de kom i krig med varandra."


Du har säkert hört om slaget vid Marathon, Thermopyle eller Salamis som utspelade sig under perserkrigen . Perserkrigen pågick under 400-talet f.Kr. och nästan allt du läst och hört om dessa krig bygger på en enda källa, Herodotos bok Historia - världens första historiebok. 

Minnet efter antikens krig lever kvar i många olika former av historieanvändning. Maratonlopp och spännande krigsfilmer om slaget vi Thermopyle är två exempel på det. Men vad kan man egentligen veta om det som skedde under dessa krig för snart 2500 år sedan?
Herodotos bok

Herodotos levde i Aten under 400-talet, men var bara ett barn då krigen  utspelade sig. Det mesta i hans bok bygger därför på sådant som han hört andra människor berätta. Men Herodotos trodde inte på allt han hörde, utan tvivlade ofta på det folk berättade. Han trodde snarare på att krigen orsakades av att gudarna utsatte människor för olika prövningar.

Från persiskt håll finns nästan inga källor som beskriver dessa krig. Det finns heller inga längre bevarade redogörelser från greker som levde under samma tid, förutom den atenske författaren Aischylos. Aischcylos var själv med som soldat i striderna, både vid Marathon och vid Salamis. Han skrev ett drama om slaget vid Salamis som heter Perserna och som spelades på teatern i Aten bara åtta år efter striderna. Aischcylos verkade kunna uppfatta sina fiender som människor som också kunde lida av krigets våld. Slaget vid Salamis skildras exempelvis helt ur en persisk soldats synvinkel. 

Man såg ej havet mer,ty det var täckt av fartygsspillror och av döda män, och liken hopades på skär och stränder. Och vad av skepp ännu fanns kvar i flottan,de roddes undan i förvirrad flykt. Och liksom tonfisk,fångad i ett nät,så klubbades vårt skeppsfolk nu ihjäl,med brustna åror och med allsköns splitter [...] 

Ur Aischcylos, Perserna, 472 f.Kr.



Hur vet vi något om antikens händelser?

Vilken källa tycker du verkar vara mest trovärdig om du skulle vilja ta reda på vad som hände under slaget vid Salamis - Herodotos bok eller Aischylos drama? Motivera ditt svar.
  • trovärdig - den källa som man kan tro mest på
Kluring:
A. Leta upp tre filmer som handlar om antikens Grekland. Vilka tre hittade du?

B. Varför tror du att berättelser om dessa händelser fortfarande används, exempelvis i filmer, trots att det är svårt att veta vad som hände?






















































































































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tala - öva inför NP

            Tala                    Övning 1 " En oväntad vänskap " Del 1 Idag börjar vi arbetet med muntliga övningar inför NP. ...