måndag 25 april 2022

Bildserie, Vasatiden


Gör en bildserie

Gör en bildserie där ni beskriver de viktigaste händelserna med teckningar och pratbubblor, samt informerande text.

Utgå från filmerna:

Gustav Vasa - del 1 Kalmarunionen utmanas - Stens Stures kamp - Gustavs uppväxt

Gustav Vasa del 2 Stockholms blodbad och flykten till Dalarna

Gustav Vasa - del 3 Kung, reformator, familjefar


Gustav Vasa - del 1 Kalmarunionen utmanas. Sten Stues kamp. Gustavs uppväxt

I slutet av 1300-talet hade den danska drottningen Margareta lyckats ta kontroll över hela Norden med en union-Kalmarunionen. 

Men drygt 120 år senare så vill allt fler adelssläkter bryta sig ur unionen. Det är riddaren, Sten Sture den yngre, som tar upp kampen mot den danska kungen, Kristian den II – också kallad Kristian Tyrann. 

Sten Sture blir riksföreståndare i Sverige och skaffar sig en farlig fiende i ärkebiskopen Trolle som är anhängare av unionen. 

Danske Kung Kristian är fast besluten att återupprätta unionen i Norden och anfaller Sverige. 

Gustav Vasa blir i samband med fredsförhandlingar gisslan i Köpenhamn. 

En stor drabbning äger rum den 19 januari 1520 på sjön Åsundens is i Västergötland, där Sten Sture såras och dör av sina skador. 

Stockholm belägras och den danske kungen lovar alla sina motståndare amnesti om de öppnar portarna till huvudstaden. 

Kristian kröns till svensk kung och detta firas med en stor fest. En fest man fortfarande pratar om – Stockholms blodbad. 82 personer avrättades på Stortorget i Stockholm.


Gustav Vasa - del 2 Stockholms blodbad och flykten till Dalarna

…fortsättning: Sten Sture är död och Kristian har blivit krönt till kung över Sverige. Han bjuder in alla till en fest och säger att allt är förlåtet. Motståndet mot honom är glömt. Men det blir en fest – som man 500 år senare, fortfarande talar om. Sten Stures fiende, biskop Trolle har inte förlåtit (och det har inte Kristian heller gjort). 

Tre dagar in i kröningsfesten låter han gripa och avrätta 82 stycken av Sten Stures anhängare. De avrättas för kätteri, alltså brott mot kyrkan. 

Nu stiger Gustav Vasa fram, han har rymt från sin danska fångenskap och tar upp kampen mot Kristian och unionen. 

Gustav Vasa flyr till Dalarna och övertalar dalkarlarna att ansluta sig till honom – och göra ett uppror mot Kristian. Med Hansans hjälp lyckas de driva ut Kristian ur landet.


Gustav Vasa - del 3 Kung, reformator, familjefar

Den sjätte juni 1523 så blir Gustav Vasa utsedd till kung över Sverige. 

Men han är kung över ett fattigt land som har skulder till den tyska Hansan. Gustav Vasa är också ogift och vill ha arvingar. Han har infört en kungamakt som ärvs, ett arvrike. 

Gustav Vasa genomför reformationen och bryter med den katolska kyrkan, stänger klostren. 

Han tar kyrkans rikedomar och kan då betala Hansan. 

Han gifter sig med en tysk prinsessa och får sonen Erik. Men lyckan vänder och snart är Gustav Vasa änkling. 

Han tar sig hustrun Margareta och de får tio barn. 

Men han blir åter änkling och gifter sig med den 26 år yngre Katarina Stenbock. 

Gustav Vasa är en hård kung och styr landet med en järnhand. Han beskattar bönder och rikets finanser är som hans privata tillgångar. 

Men alla tycker inte om det – speciellt inte Nils Dacke. Upproret kommer att kallas Dackefejden. Det slutar med att Nils Dacke mördas av Gustav Vasas soldater.





fredag 22 april 2022

Religion, Islam

    

     

Islam (grundkurs)


Ord och begrepp

Mecka, minaret, moské, Muhammed, muslim, profet, Koranen, Allah, Kaba, Khadidja, sura, sharia, (sunna), sunni, shia, imam, Bokens folk, domens dag, hidjra,  Ramadan, hadith, haram, halal, id al-fitr, rit, kalif, kalifat, martyr, Medina, Jerusalem, jihad, böneriktning (qibla), islamofobi, islamism, Fatima, Fatimas hand, Ali

De fem pelarna:

trosbekännelsen (shahada), bönen (salat),  allmosan (zakat), fastan (sawn), vallfärden (hajj), 


Islam

Islam är en monoteistisk religion som grundades på 600-talet e.Kr av profeten Muhammed som levde på den Arabiska halvön. Det finns idag ca 2 miljarder muslimer runt om i världen. Islam räknas därför som världens näst största religion. Bara kristendomen är större med omkring 2,5 miljarder anhängare. Majoriteten av världens muslimer bor i Asien, i länder som Pakistan, Bangladesh och Indonesien.

Muhammed

islamguiden.com
År 570 föddes en liten pojke i staden Mecka på Arabiska halvön. Han fick namnet Muhammed. Under denna tid var Mecka ett viktigt centrum för handeln på Arabiska halvön. Kamelkaravaner från Syrien, Egypten och Kina passerade Mecka som blev en rik stad. Mecka var också ett religiöst centrum dit arabiska beduinstammar vallfärdade för att besöka helgedomen Kaba


islam.se





           









Kaba
Kaba är en fyrkantig byggnad. I byggnaden finns en  svart helig sten inmurad. Enligt legenden                skulle den ha fallit från himlen, då var den vit. Människornas synder ska sedan ha gjort att stenen blev svart. Forskare tror att stenen är en bit av en meteor. Kaba och den heliga stenen finns kvar ännu idag. Under Muhammeds tid dyrkade de arabiska folken en rad olika gudar och inom Meckas tempelområde fanns många gudabilder. 


Muhammed och Khadidja

Som vuxen fick Muhammed arbete hos Khadidja, en rik änka som ägde många kameler. Så småningom gifte sig Muhammed med Khadidja. Då var han 25 år och hon var 40 år. Muhammed och Khadidja levde tillsammans i tjugofem år. Hon fick sex barn, fyra döttrar och två söner. En av döttrarna var Fatima. Fatima var Muhammed och Khadidjas yngsta dotter. 

Fatimas hand
Fatima ses bland muslimer som ett föredöme i sin gudfruktighet och ödmjukhet och jämförs ibland lika "ren" som Jesus mor Maria. Fatimas hand kallas den muslimska symbolen med en hand med två symmetriskt ordnade tummar. Symbolen avbildas på exempelvis medaljonger och dörrar som skydd mot demoner och onda ögat, men det har med vidskepelse och inte med religionen islam att göra.


Muhammed gifter sig med flera fruar

SO-rummet
Muhammed hade ett lyckligt äktenskap med Khadidja, men när Muhammed var 51 år dog hon. Det var nu som Muhammeds polygami (månggifte) började. Efter hennes död hade han totalt 10 hustrur, de flesta var äldre änkor. Muhammed ingick äktenskap med dessa kvinnor för att olika beduinhövdingar ville få fred med honom. Som bevis för denna fred måste Muhammed gifta sig med beduinhövdingarnas döttrar. Den yngsta bruden var Aisha, hon var bara 10 år då äktenskapet ingicks, men äktenskapet fullbordades dock först när hon fyllde 16 år. Aisha blev Muhammeds favorithustru.

Muhammed drabbades ofta av religiösa grubblerier. Så småningom blev han övertygad monoteist, dvs han var säker på att det bara fanns en Gud. Förmodligen fick han den övertygelsen genom samtal med judar och kristna, som han mötte i Mecka.


Ängeln Gabriel ger Muhammed Koranen

När Muhammed var i 40-årsåldern hade hans oro blivit så stor att han i perioder drog sig tillbaka till en grotta i berget Hira några kilometer utanför Mecka. I grottan mötte han ängeln Gabriel (Jibril) som var omgiven av ett klart ljus. Gabriel sade att Muhammed var utsedd till att bli Guds profet. Nu fick Muhammed höra olika berättelser av Gabriel, om himlen och om meningen med livet. Senare skrevs dessa budskap ned och de finns i dag i Koranen, Islams heliga bok. Under de återstående åren av sitt liv skulle Muhammed komma att motta omkring 78 000 ord i sina uppenbarelser. Han var tvungen att lära sig dem utantill därför att han varken kunde läsa eller skriva. De kom att bli kända som “läsningarna“ och de heter på arabiska “al-Kuran“, Koranen.


Islam-muslimer

Nu började Muhammed predika sitt budskap för Meckas invånare. Muhammed predikade att det bara fanns en Gud, Allah på arabiska. Han sade också att alla människor skulle komma till himlen eller helvetet efter döden. Himmelriket beskrivs som en praktfull oas, där vackra unga tjänarinnor förser människorna med alla njutningar. I helvetet förekommer ingen nåd. Där brinner syndarens hud, så får han en ny, så att bestraffningen kan fortsätta. Samtidigt ville han rensa bort gudabilderna från Meckas helgedom.

Muhammeds anhängare kallas för muslimer. Det är ett arabiskt ord som betyder underkastelse. Islam är ett arabiskt ord som betyder underkastelse. Ordet muslim betyder “den som underkastar sig“. En muslim är alltså en person som underkastar sig och lyder Allahs vilja. 

Muhammeds predikningar gjorde att handelsmännen i Mecka blev ilskna. De var rädda att Muhammed skulle kasta ut gudabilderna, för då skulle det bli slut på vallfärderna och handelsmännen skulle förlora inkomsterna från pilgrimerna. Därför förföljdes Muhammed och hans anhängare. Till sist måste Muhammed och hans trogna fly år 622 till staden Jatrib som låg 30 mil norr om Mecka. Senare fick staden namnet Medina som betyder profetens stad.


Viktiga årtal

År 622 är ett mycket viktigt år för muslimerna. Med utvandringen till Medina, hidjra, börjar islams tideräkning. Det räknas som år 1. Det är månens rörelser som är grunden till muslimernas kalender. Därför är ett muslimskt år inte lika långt som ett vanligt år. I vanliga fall är deras år 354 dagar. Därför befinner vi oss i början av 1400-talet enligt den muslimska tideräkningen. I Medina fick Muhammed och hans anhängare stor framgång. Här grundade Muhammed den första muslimska församlingen.

År 630 drog Muhammed i spetsen för en stor här mot Mecka, som erövrades nästan utan strid. När Muhammed kom till Mecka rensade han tempelområdet från gudabilder. Kaba och tempelområdet förvandlades till muslimernas främsta vallfärdsmål. År 632 genomförde Muhammed en noga planerad vallfärd till Mecka. De riter han genomförde ligger till grund för de moderna riter som pilgrimerna utför idag.

Kort efteråt, år 632, dog Muhammed liggande i favorithustrun Aishas famn. Enligt traditionen steg Muhammed upp till himlen på en häst från en klippa i Jerusalem. Där ligger nu Klippmoskén.


Koranen

Koranen är muslimernas heliga bok. Jämförd med Bibelns roll i kristendomen har Koranen en betydligt
starkare ställning inom Islam. Koranen är Allahs ord, lag och vilja i bokstavlig mening. Den innehåller uteslutande uppenbarelser som Muhammed fått. Det var inte Muhammed som skrev boken, han tog bara emot texterna som gavs honom ord för ord av ängeln Gabriel.

Koranen ses som en kopia av den himmelska Koranen, därför kan man egentligen inte översätta Koranen, för då förändras innehållet. Koranen är skriven på klassisk arabiska, det språk som ängeln Gabriel talade till Muhammed på. Koranen ska alltid behandlas med stor vördnad.

Koranen är indelad i 114 kapitel (suror) och visar tydliga likheter med Gamla testamentet. Nästan alla de historiska berättelserna, t.ex. om skapelsen och syndafloden har biblisk förankring.


Regler i Koranen

Förutom fakta om liv, död, himmel och helvete ger Koranen en mängd regler och lagar om hur människorna ska vara mot varandra. Koranen har detaljerade bestämmelser om äktenskap, skilsmässa, och hur olika tvister ska lösas. I Koranen kan man läsa att det är förbjudet för en troende att äta blodmat, svinkött och att dricka vin. Jesus förekommer en hel del i Koranen. Koranen ger ett bestämt besked om att Jesus inte var Guds son och frälsare, men Jesus var en betydelsefull profet även om Muhammed var en större profet. I första hand är Koranen en andaktsbok, men den är också en lagbok för många muslimer och i den finns en rad regler om t.ex. hygien.

Ibrahim (Abraham) är en av de viktigaste profeterna inom islam. Han är densamme som den bibliska patriarken Abraham och var far till Isak och Ismael, hans förstfödde son, som anses vara arabernas stamfader. Ibrahim kallas inom islam ”Guds vän”, en beteckning som tidigare även använts i judisk och kristen tradition. (wikipedia) Den fjortonde suran i Koranen är uppkallad efter Ibrahim (Abraham).

På grund av arvet från Abraham går religionerna islam, kristendom och judendom under beteckningen "de abrahamitiska religionerna".


Moskén


Moskén är muslimernas gudstjänstlokal. Moskén är också en samlingslokal för folk som bor runt omkring
Ordet moské betyder ordagrant “plats där man faller ner“. Den har vanligen en kupol och en eller flera smala höga torn, s.k. minareter. Från dessa ropas bönestunderna ut.



De fem pelarna

Trosbekännelsen

Alla muslimer följer de fem plikterna. Muhammed kallade dem för pelare som bär upp Islam. Den första är den absolut viktigaste. Den består i att man erkänner sin tro på Allah som den ende guden. Den som ska övergå till islam ska säga följande ord i närvaro av minst två muslimska vittnen. “Det finns ingen Gud utom Allah och Muhammed är hans profet“. Trosbekännelsen innebär en förpliktelse att lyda Gud och att följa profeten. Trosbekännelsen följer muslimen livet igenom, den viskas i de nyföddas öron och upprepas på dödsbädden.


Bönen

Den näst viktigaste plikten för en troende muslim är att be fem gånger om dagen, på morgonen före soluppgången, mitt på dagen, på eftermiddagen, på kvällen och efter solnedgången. I bönen upplever muslimen en stark känsla av samhörighet med andra troende. Med ansiktet vänt mot Mecka upprepar man trosbekännelsen och bönerna.




Allmosor

Att ge gåvor till de fattiga är Islams tredje pelare. Koranen betonar att alla muslimer ska ge delar av det de äger till “föräldralösa, behövande, resenärer och till dem som ber om hjälp“ (sura 9). En muslim bör ge en del (ca 2,5 procent) av sin inkomst till de behövande.


Fastan

Islams fjärde pelare är fastan och den infaller alltid under månaden ramadan, den månad då Muhammed mottog Koranen. Under fastemånaden får man varken äta, dricka, röka eller ha sexuella förbindelser från soluppgång till solnedgång.


Vallfärden

Pilgrimsfärden till Mecka är Islams femte grundpelare. Man bör vallfärda till Mecka en gång i livet, men bara om det inte kostar familjen för mycket. Detta är den enda pelare som inte är obligatorisk. Mer än två miljoner muslimer gör vallfärden till Mecka varje år. Man vallfärdar för att visa sin lydnad inför Allah och för att känna samhörighet med andra muslimer. Innan pilgrimerna gör sitt intåg i Mecka måste de lägga av sina kläder och införa sig i en enkel vit dräkt som består av två skynken, som bärs så att ena skuldran lämnas bar. Likformigheten syftar till att utplåna skillnaden mellan folk. En av orsakerna till att vallfärden går till Mecka är att Muhammed föddes där. Det var också på berget Hira utanför Mecka som han fick sin kallelse av Allah.


Islams två huvudriktningar - Sunni och shia 

Sunni

Sunni är den största grenen inom islam. De flesta muslimerna i världen är därför sunniter. De följer bestämmelserna i Koranen och Muhammeds sätt att leva och handla som finns beskrivet i sunna (seden).

Inom sunni betonas Muhammeds seder och bruk, det vill säga hans lära och hur han levde. Om detta går att läsa i haditherna. Haditherna är de nedskrivna delarna av den större traditionssamlingen sunna, vilken också innehåller allmänt kända men inte nedskrivna förbud och plikter inom islam. 

Sunniter anser inte att det kan komma några fler profeter eller andra religiösa ledare som har rätt att omtolka Koranen eftersom det var Muhammed som mottog Koranen som är Guds sista budskap till människorna.

Shia

Shiamuslimerna anser att Muhammed utsåg sin kusin och svärson Ali till sin efterträdare, och att Ali inklusive de religiösa ledare av hans släkt som efterträdde honom (imamerna) har rätt att omtolka Koranen. De är därför de rätta ledarna för muslimerna. Shiamuslimerna hävdar att en ättling till Ali en dag ska återvända som ledare och frälsare (jämför med judarnas tro på Messias).

Shiamuslimerna finns framförallt i Iran och delar av Irak. Mellan 10-13 procent av alla muslimer är shiiter, vilket gör shiiterna till den näst största gruppen inom islam efter sunniterna.

10 skillnader mellan sunni och shia


Frågor:

1. Berätta kort om Muhammed och Koranen.

2. Vem var Kadidja

3. Nämn några viktiga regler som står i Koranen. 

4.Varför ska man fasta? 

5. Vad innebär vallfärden och vad är Kaba?

6. Nämn tre likheter mellan Koranen och Bibeln.

7. Vad är skillnaden mellan sunni och shia?

Kluringar

  • Ta reda på hur man kan åka till Mecka för att göra en hajj. 

Hur tar man sig dit? Var ligger det? När åker man dit? Vad kostar det? Vem får komma dit? Hur gör man där? Varför ska en muslim åka dit? Hur ser det ut där? Vad tycker du om hajj? Berätta utförligt. Du kan infoga bilder. 

  • Ta reda på allt om sawn?
Varför fastar man? När är fastan? När äter man eller när äter man inte? Vad äter man när man äter? Hur går det till? Vem gör detta? Hur funkar det i ett ickemuslimskt samhälle? Vad tycker du om sawn? Berätta utförligt. Du kan infoga bilder. 

Eget ansvar:
  • Läs igenom grundkursen och checka av att du kan svara på frågorna 1-7
  • Se till att ha koll på ord och begrepp
  • Ta hjälp av filmer:

"Människosynen enligt islam" 5.16

"Muhammeds liv: Från den nattliga resan till Muhammads död i Medina5.14

"Islams fem pelare" 4.36

"Högtider inom islam" 3 min

"Koranen" 2.24

"Sunni och shia: Islams första delning" 5.05

"Sunni och shia: Religiösa skillnader" 4.35





torsdag 21 april 2022

Religion, Kristendomen

 


Kristendomen (grundkurs)


Vad vet vi om Kristendomen? Vi diskuterar tillsammans och skriver på tavlan.



Läs grundkursen och svara på frågorna.
 

Ord och begrepp - kristendomen

Monoteistisk, polyteistisk, katolska kyrkan, protestantiska kyrkan, ortodoxa kyrkan, Messias, Petrus, Martin Luther, reformation, Påven, Johannes Döparen, apostoliska trosbekännelsen,  frälsning, dop, bikt, Konstantin, bannlysning, bergspredikan, biskop, evangelium, helgon, krucifix, nattvard, advent, konfirmation, välsignelse, kyrka, Bibeln, kloster, ikon, martyr, patriark, sakrament, treenighet, celibat, reformerta kyrkor, anglikanska kyrkan, mysterier, baptism, missionär, väckelserörelse, Kristi Himmelsfärdsdag, Pingst, Påsk, Jul


Bakgrund

Kristendomen är världens största religion med fler än 2 miljarder anhängare källa. De tre huvudgrupperna inom kristendomen är de ortodoxa kyrkorna, den katolska kyrkan och de protestantiska kyrkorna.

Lista på antal anhängare olika religioner

Uppkomst

Kristendomen uppstod i det lilla landet Israel för cirka 2000 år sedan. Då var landet Israel ockuperat av romarna. Det judiska folket i Israel väntade då på att Messias skulle komma. Judarna ansåg att Messias skulle vara en god härskare som skulle vara sänd av Gud. Men Messias skulle inte vara någon Gud utan en människa liksom andra. Denna Messias skulle befria Israel från det förtryck som romarna orsakade i landet.



Jesus

Vid den här tiden vandrade Jesus omkring och predikade om Gudsriket. Ett av hans viktigaste budskap var att även fattiga och förtryckta fick tillhöra detta rike. Det fanns judar som trodde att han var den Messias som man väntade på. Men de flesta blev besvikna på Jesus när han inte ville göra uppror mot romarna. När Jesus var drygt 30 år greps han av romerska soldater och dömdes som en upprorsman till döden och blev korsfäst, som var en vanlig avrättningsmetod i romarriket.


Den första församlingen

SO-rummet
De flesta judarna glömde snart bort Jesus, men en del av Jesu anhängare fortsatte att tro att han var Guds utsände Messias. De var övertygade om att Jesus hade uppstått från döden och tagits upp till Gud i himlen. Snart skulle han komma tillbaka till jorden och bli världens frälsare. 

De första anhängarna i den första församlingen i Jerusalem var judar (som Jesus) och de ansåg inte alls att de hade skapat en ny religion. De levde som judar och följde de judiska lagarna och reglerna.


De första kristna

Runt om i Romarriket levde grupper av judar. Till dem reste Jesu efterföljare, exempelvis Petrus och Paulus, och på vissa ställen lyckades de övertyga människor om att Jesus var Messias, och det bildades olika kristna församlingar. De som ansåg att Jesus var Messias började säga Jesus Messias.

I Romarriket var grekiskan det befintliga språket och ordet Messias heter Christos på grekiska. Snart började man säga Jesus Christos (Jesus Kristus) i stället och nu började församlingsmedlemmarna kalla sig för kristna.


Kristendomen segrar

I början av 300-talet var ungefär 15 procent kristna av invånarna i Romarrikets historia. Till en början förföljdes de kristna i det romerska riket. Men år 380 blev kristendomen statsreligion i hela det romerska riket. Nu behövde de kristna inte samlas i hemlighet och man kunde bygga kyrkor. Så småningom blev biskopen i Rom kyrkans ledare. Han kom senare att kallas för påve.

År 395 delades det romerska riket i det Västromerska och det Östromerska riket. Den östliga delen bildade en särskild kyrka som senare har kallats den grekisk ortodoxa, den andra delen blev katolska kyrkan.

En orsak till splittringen var att de kristna i öst inte ville erkänna biskopen i Rom som påve och som ledare för alla kristna.


Ortodoxa kyrkan

Ortodoxa kyrkan har ingen gemensam ledare eller organisation. Därför har varje ortodoxt land
sin egen kyrka. Tillsammans har de ortodoxa kyrkorna mellan 150 och 200 miljoner anhängare. De största ortodoxa kyrkorna finns i östra Europa, exempelvis Grekland. Den största kyrkan är den rysk-ortodoxa. Varje kyrka är självständig, men patriarken i Konstantinopel (Istanbul) är den främste av de olika kyrkornas ledare. I Sverige finns det cirka 100 000 medlemmar i den ortodoxa kyrkan.


Katolska kyrkan

Det finns drygt 1000 miljoner katoliker runt om i världen. Det innebär att den är världens största kyrka. Mer än hälften av alla katoliker lever i Latinamerika. Mindre än en tredjedel finns i Europa. I Sverige finns det cirka 200 000 katoliker.Ordet katolsk betyder allomfattande. Det innebär att kyrkan står öppen för alla människor. I andra kyrkor säger man oftast den romersk-katolska kyrkan, eftersom den styrs från Rom.

Påven är biskop av Rom och samtidigt kyrkans överhuvud. Enligt katolsk uppfattning går påvens ämbete tillbaka till aposteln Petrus som Jesus utsåg till de första kristnas ledare. Påven betraktas som Jesu ställföreträdare på jorden.


Kristna huvudinriktningar




Protestantiska kyrkor

Under 1500-talet protesterade den tyske munken Martin Luther mot vad han ansåg vara fel inom den katolska kyrkan. Luther ansåg att man borde lyda Bibeln och inte det som påven sade. Påven blev rasande på Luther och försökte utestänga honom från kyrkan (bannlysa honom). Men det lyckades inte. Många slutade att lyda påven och på det sättet bildades en ny kyrka, den evangelisk-lutherska. Luthers anhängare kallades också för protestanter. Luthers kyrka finns nu bland annat i Tyskland och i Norden.

I Schweiz protesterade den stränge fransmannen Calvin på liknande sätt som Luther hade gjort. Det ledde till att kalvinska eller reformerta kyrkor bildades. De finns bland annat i Schweiz, Skottland, Holland och USA. I England uppstod den anglikanska kyrkan som är en blandning av protestantiskt och katolskt.


Bibeln

kyrkanstidning.se
Att Bibeln är den viktigaste kristna boken är alla kristna eniga om. Bibeln består av Gamla
testamentet och Nya testamentet. Gamla Testamentets texter fanns redan på Jesu tid. Det är judarnas Bibel. När Jesus talade om skrifterna menade han den judiska Bibeln som han lärde sig läsa och älska. Gamla testamentet beskriver de förbund (avtal) som judarna slöt med Gud i forntiden. Gamla testamentet handlar om skapelsen, judisk historia och religion. Därför är dessa böcker judendomens heliga skrifter.

Nya testamentets 27 böcker innehåller skrifter om Jesu liv, berättelser om hur kyrkan började samt brev från Paulus och andra. Nya testamentet är kristendomens viktigaste skrift. Det som skrivs i Nya testamentet handlar om hur Gud har räddat alla människor och gett dem möjlighet till ett evigt liv. Det har han gjort genom att sända Jesus till jorden där han med sitt liv, sin död och sin uppståndelse har besegrat döden.

I Nya testamentet beskrivs Jesus som den Messias som Gamla testamentet talar om. Alla kristna anser att Bibeln är Guds ord. En del tror att allt som står i Bibeln är sant, till exempel att världen skapades på sex dagar.

Människor som tror på detta sätt brukar kallas för bokstavstroende. Andra kristna tror inte att varje händelse nödvändigtvis är helt sann. I stället försöker de tolka det budskap som texten har.


Den kristna läran

De kristna kyrkorna skiljer sig åt på många sätt. Det som är gemensamt i den kristna tron är en
berömd sammanfattning av vad Bibeln säger, nämligen den apostoliska trosbekännelsen. Den texten läses varje söndag av präster i tusentals kyrkor världen över.


Gud Fader

Den första delen av trosbekännelsen säger att vi tror på Gud som har skapat världen. Även om ingen vet hur Gud ser ut så finns hans kraft överallt. Han har en speciell mening med människorna och han bryr sig om varje människa.


Jesus-Frälsaren

Andra delen av trosbekännelsen tar upp om gudamänniskan Jesus Kristus som i Bibeln kallas för Guds son. Jesus dog på ett kors för att människorna skulle få förlåtelse för sina synder. Genom sin död frälste (räddade) han oss alla från synd och evigt straff. En dag ska han komina tillbaka, och då ska alla döda uppstå.


Heliga Anden

Den tredje delen av trosbekännelsen berättar om den heliga Anden. Genom den heliga Anden
är Gud närvarande överallt och hjälper oss människor. När en människa döps får hon del av den heliga Anden som leder och hjälper henne i livet.


Dopet

Bruket att döpa går tillbaka till Jesu tid och de första kristna. Dopet är en symbol för död (från
det gamla livet) och uppståndelse (till livet med Kristus). Man brukar sägas att den som döps blir upptagen i den kristna församlingen. Enligt kristen tro blir människan renad från synd genom dopet. Före dopet är barnet i det ondas våld. Genom dopet befrias barnet och kommer in under Guds beskydd.


Nattvarden

De flesta samfund firar den heliga nattvarden. I nattvarden får den troende bröd och vin av
prästen. I vissa samfund får man endast bröd. Nattvarden kan tolkas på olika sätt. En del kristna menar att brödet och vinet förvandlas under mässan och blir Kristi kropp och blod, men andra säger att så inte är fallet, utan att nattvardsgudstjänsten erbjuder den troende att minnas berättelsen om hur Jesu delade bröd och vin med sina lärjungar vid påskmåltiden.


Frälsning

Ordet frälsning betyder räddning. En kristen person anser att Jesus är frälsaren som Gud sände till världen. Enligt kristen tro finns ingen annan väg till frälsning. I Bibeln säger Jesus om sig själv: Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig.


Frågor: 

  1. Vem var Jesus? Vad gjorde han? Vilka följde honom?
  2. Vilka är de tre huvudgrupperna inom kristendomen och vad skiljer dem åt?
  3. Vem var Martin Luther? Berätta kort om reformationen.
  4. Vad är skillnaden mellan Gamla och Nya testamentet och vilka läser vad? 
  5. Varför är dopet en viktig rit inom kristendomen? 
  6. Varför firas nattvarden? 
  7. Förklara begreppet frälsning. 
  8. Vad är ett sakrament och vilka finns inom de tre kristna inriktningarna? 

Filmer
Film om Kristendomen 17 min
Film om Kristendomen 7 min

Begreppafilmer:

Binogifilmer

onsdag 6 april 2022

Litteraturhistoria, Aksel Sandemose, Jantelagen

 

Aksel Sandemose 1933

Uppgift:

Läs texten om Aksel Sandemose och Jantelagen.
Svara på frågorna nedan i Google Formulär.

  1. Gäller någon del av Jantelagen i din klass eller på din skola? Motivera ditt svar med exempel.
  2. Vad tror du händer med en människa som lever i en miljö där dessa lagar gäller? Blir hon arg, ledsen, hämndlysten, stark eller tålig? Eller? Vad tror du? Motivera ditt svar med förklaringar och kanske perspektivbyten.

Aksel Sandemose (1899-1965) föddes i Danmark och skrev först på danska men efter att ha flyttat till Norge  skrev han på norska. Han föddes i den lilla danska staden Nykøping  på Jylland och det är den staden som i hans böcker kallas för Jante.

I den lilla staden kunde människor inte leva fritt, allt de gjorde sågs och bedömdes. Ingen fick sticka ut eller vara annorlunda. Den som inte följde det som gällde blev mobbad och till slut så anpassade man sig  och gjorde som man förväntades göra, och blev som alla andra. 

Sandemose beskrev i sin bok En flykting korsar sitt spår detta sätt att tänka och fungera. Han gav det namnet Jantelagen. Jantelagen är idag ett allmänt begrepp för intolerans och "tro inte att du är något." När någon säger: "Här gäller visst Jantelagen", så menar man att det är en förtryckande miljö där människor inte får vara som de vill. Så här lyder Jantelagen:

  1. Du skall icke tro, att du är något.
  2. Du skall icke tro, att du är lika god som vi.
  3. Du skall icke tro, att du är klokare än vi.
  4. Du skall icke tro, att du är bättre än vi.
  5. Du skall icke tro, att du vet mer än vi.
  6. Du skall icke tro, att du är förmer än vi.
  7. Du skall icke tro, att du duger något till.
  8. Du skall icke skratta åt oss.
  9. Du skall icke tro, att någon bryr sig om dig. 
  10. Du skall icke tro, att du kan lära oss något.

tisdag 5 april 2022

Litteraturhistoria John Steinbeck Möss och människor

 


Möss och människor


Möss och människor utspelas på landsbygden i Kalifornien någon gång under depressionen 1929-1939.

Boken har dramatiserats och uppförts som teaterpjäs runt hela världen. Romanen har också filmatiserats flera gånger.

Möss och människor handlar om George Milton och Lennie Small. Lennie är förståndshandikappad och blir omhändertagen av sin bäste vän, George. Lennie och George försörjer sig genom att arbeta på olika gårdar. Den senaste gården de arbetade på fick de båda fly från. Lennie gillar att smeka mjuka saker och han blir intresserad av frun på gårdens röda bomullsklänning. Han börjar smeka och ta i klänningen, frun blir förskräckt och börjar skrika. Lennie blir då rädd och håller tag i klänningen ännu hårdare. När han väl släpper frun så springer hon till sin make och berättar att Lennie våldtog henne. George och Lennie ger sig av från gården hastigast och flyr till en stad söderut.

De hittar ett nytt arbete på en annan gård och de bestämmer sig för att ta det. Natten innan de ska börja arbeta på gården sover de under bar himmel i skogen och pratar om den egna gård de fantiserar om att skaffa. Lennie halar upp en död mus ur fickan och börjar smeka den, George blir lite arg på honom och slänger musen i en sjö. Nästa morgon tar de anställning vid gården, de får varsin säng och en liten hylla att ha sina saker på. De träffar de andra männen på gården och George förklarar att Lennie inte är riktigt klar i huvudet men att han arbetar bra och är stark som en oxe. George blir ganska snabbt vän med Slim, mannen som är chef över hästarna. Lennie blir vän med den enarmade gamlingen Candy. De båda träffar sedan på Curley, basens son, som har varit boxare och direkt fattar misstycke för Lennie.

När arbetarna ger sig av till stan så talar Lennie och Candy om Georges och Lennies dröm, att köpa ett landområde och bruka det. De skulle inte ta order från någon och Lennie skulle få sköta kaninerna. Candy vill också vara med på detta så han erbjuder sina besparingar på 350 dollar. Lennie och George går med på detta. De andra arbetarna beskyller på Candys hund för att lukta illa och skjuter den i nacken. Slim erbjuder därför en av sina hundvalpar till Candy, men han tackar nej. Lennie får hundvalpen istället, han blir jättelycklig och smeker den direkt när han får en ledig stund på gården.

En dag talar Lennie med Curleys fru och Curley blir förbannad på Lennie. Curley går på Lennie och börjar boxa honom i magen medan Lennie står där och tittar undrande på George. George skriker åt honom att slå till Curley. Lennie tittar på Curley och tar tag i hans hand och klämmer den i sin näve. Curley bryter varenda ben i hela handen, men lovar att inte berätta om det för någon. En tid senare sitter Lennie med sin hundvalp död i famnen. Curleys fru kommer och sätter sig och talar med honom. Efter ett tag säger frun att Lennie får smeka hennes hår, men sedan tycker hon att han rufsar till det och skriker åt honom att sluta. Lennie blir rädd och håller hårdare. Frun skriker högre och han håller för hennes mun och skakar om henne tills hon dör av att hennes nacke bryts. Lennie blir rädd och springer ut i skogen där han och George var innan de började arbeta på gården. Candy var den första att se den döda kroppen, och ropar dit de andra. De förstår att det är Lennie som har dödat henne.

Litteraturhistoria 1900-talet

 


Litteraturhistoria 1900-talet

1. Se filmen om litteraturepoken Modernismen 18 min.

2. Läs texten om Litteraturhistoria under  1900-talet.

3. a) Vad är det som är utmärkande för den litterära epoken modernismen?

b) Välj en av 1900-talets författare som du tycker har satt avtryck och motivera varför du tycker så?


Under 1900-talet sker stora förändringar. I början av seklet hade inte kvinnor rösträtt, den största delen av befolkningen bodde på landsbygden och man fick promenera till skolan och arbetet. I bästa fall kunde man
åka häst och vagn. 

De flesta hus värmdes upp med kakelugn eller öppen spis,  man lagade mat på vedspis och hämtade vatten i brunnen. Det var ont om elektricitet, det fanns inga flygplan, ingen tv, inga datorer eller mobiltelefoner. Och det är bara hundra år sedan.


Krigets århundrade

Under 1900-talet skedde en enorm standardhöjning och teknikutveckling, men 1900-talet var också krigets
århundrade. Krigen avlöste varandra och ofattbart många miljoner människor dog i skyttegravar, i förintelseläger, i arbetsläger i Sibirien och i det första atombombskriget. 


Modernismen-något verkligen nytt

Efter varje krig försökte man börja om och lovade varandra att aldrig mer kriga. Efter Första världskriget i slutet av 1910-talet sa konstnärer, författare och många med dem: Vi vill något nytt! Spräng biblioteken! kunde man ropa, spräng bort det gamla. Biblioteken stod för en tid som ingen längre ville ha.

Salvador Dali, "The Persistence of Memory"
Källa: Wikiart.org
De ville bryta med gamla traditioner och skapa något helt nytt. Därför kallas denna epok för modernismen. Den väckte först stort motstånd och människor förstod inte vad som hände. 

Driver konstnärerna och författarna med oss? Konstnärer målade tavlor som ingen förstod sig på och författarna skrev böcker utan punkt och kommatecken. Modernismen är litteraturhistoriens ouppfostrade hund - gnällig, skällig och inte ens rumsren, men författare vill skriva om det nya, men på ett nytt sätt.



Psykologin

Psykologin fick sitt genombrott under 1900-talet. Den österrikiske läkaren och författaren Sigmund Freud var en av grundarna till denna nya vetenskap. Han menade att vi människor gömmer upplevelser och känslor från barndomen i vårt undermedvetna, vilket styr oss - antingen vi vill eller inte. 


Nya filosofer

Nya filosofiska riktningar slog igenom. De franska filosoferna Simone de Beauvoir och Jean Paul Sartre grundade existentialismen som hävdade att människan väljer sitt eget liv. Det är alla mina egna val som formar vem jag blir, var grundidén. 

Arbetarförfattarna och politiska idéer 

Nya politiska idéer förändrade samhället i grunden. Socialdemokratin och arbetarrörelsen vände upp och ner på Sverige. De så kallade arbetarförfattarna skrev om den enkla och fattiga vardagen som arbetarna levde i. Författarna kom själva från denna miljö och var nästan alltid självlärda. Arbetarlitteraturens stora genombrott kom på 1930-talet, med namn som  Ivar Lo-JohanssonJan Fridegård och Moa Martinson. Deras verk färgades av arbetarklassens erfarenheter och livssyn och av arbetarrörelsens politiska och sociala värderingar. 

En ny ungdomskultur

Jazzen, popen, rockmusiken och ungdomskulturen tog över den andra halvan av 1900-talet. Radikala
politiska strömningar på 1970-talet ifrågasatte gamla auktoriteter i samhället. I en väl utvecklad välfärd kunde ungdomar skapa sin egen kultur. Som i alla tider speglar litteraturen förändringarna i samhället, så skedde även under 1900-talet. 


Betydelsefulla författare i Sverige

En av Sveriges största författare som debuterade före modernismen är Selma Lagerlöf  (1858-1940). Hon fick Nobelpriset i litteratur och valdes, som första kvinna, in i Svenska Akademien 1914.  Selma Lagerlöfs mest kända bok är Nils Holgerssons underbara resa (1906).  

Ytterligare en av Sveriges mest välbekanta och älskade författare är Vilhelm Moberg (1898-1973). Med sitt inlevelsefulla och realistiska sätt att beskriva livsvillkoren i 1800-talets bondesamhälle och i Utvandrarserien skildrade han emigrationen till Amerika i historien om Karl-Oskar och Kristina. Under sin livstid var han Sveriges mest lästa romanförfattare och flera av hans böcker räknas som svenska klassiker.


Fler 1900-talsförfattare som spelat roll

Virginia Woolf (1882-1941), var en brittisk författare och feminist. Hon anses vara en av 1900-talets viktigaste engelskspråkiga författare. Woolf hade ett starkt inflytande på modernismen och tillsammans med bland annat Marcel Proust och James Joyce var hon en pionjär inom stream of consciousness, en inre monolog. Det är ett stilbegrepp som går ut på att skriva inifrån en annan persons huvud och där man får följa personens sinnesintryck och medvetande. 

I Woolfs författarskap ingår romaner, essäer och noveller, och bland hennes mest omtalade verk återfinns Mrs Dalloway (1925). I Ett eget rum (1929) resonerar Woolf kring kvinnornas roll i samhället och förespråkar att kvinnor ska bli helt självständiga och oberoende av män. Det är från Ett eget rum som det kända citatet "En kvinna måste ha pengar och eget rum, om hon skall kunna skriva romaner "kommer ifrån.

Franz Kafka, (1883-1924) var en tjeckisk-österrikisk författare av judisk börd, ansedd som en av 1900-talets mest inflytelserika tyskspråkiga författare. Förvandlingen är en novell eller kortroman från 1915 av Franz Kafka. Den är enkel och kort samtidigt som den är stor och innehåller flera eller många bottnar. Den är inte minst känd för den berömda inledande meningen: "När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar, fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt".

Edith Södergran (1892-1923) hann ge ut fyra diktsamlingar under sitt liv. Hon hade fått tuberkulos 1908 och tillbringat lång tid på sanatorium.  I debuten finns några av Edith Södergrans mest kända dikter, bland annat Dagen svalnar… som börjar med “Du sökte en blomma och fann en frukt” och som är omtyckt av många.

Erich Maria Remarque (1898-1970), var en tysk författare. Hans mest kända roman är På Västfronten intet nytt, som utkom 1929 och utspelar sig under första världskriget.

George Orwell (1903-1950) är väl ansedd som en politisk och kulturell kommentator. Förutom skönlitteratur och polemisk journalism skrev Orwell även litteraturkritik och poesi. Hans två främsta verk är den satiriska romanen Djurfarmen (1945) och den dystopiska romanen 1984 (1949).

Ernest Hemingway (1899-1961), var en amerikansk författare och journalist och var en av 1900-talets mest berömda författare. Han debuterade 1925 och erhöll Nobelpriset i litteratur 1954.  Hemingway började sin bana på dagstidningen Kansas City Star och det var det journalistiska språket som lade grunden till hans sätt att skriva – korta meningar, aktiva verb, klarhet, komprimerad text och noggrant hushållande med orden. Det som sedermera kom att kallas isbergsteknik.

Karin Boye (1900-1941) i Alingsås, var en svensk författare, poet och översättare. Hon var mest känd för sin poesi, men skrev även ett flertal romaner, noveller och artiklar. 

Tomas Tranströmer (1931-2015), var en svensk poet, översättare och psykolog. Tranströmer tilldelades Nobelpriset i litteratur 2011. Tomas Tranströmer är den enda svenska haikupoet som på allvar slagit igenom i Japan, haikuns hemland, där han  med sitt överraskande bildspråk anses vara en förnyare av den klassiska haikun. 


Tala - öva inför NP

            Tala                    Övning 1 " En oväntad vänskap " Del 1 Idag börjar vi arbetet med muntliga övningar inför NP. ...