tisdag 25 maj 2021

Historia år 9 Schindlers list

 

Schindlers list


Under andra världskriget driver den tyske affärsmannen Oskar Schindler en fabrik i det ockuperade Polen med judiska arbetare från Krakows getto. Schindler utnyttjar sin position som affärsman för att skydda sina arbetare och lyckas rädda dem undan döden i Auschwitz


Steven Spielbergs storfilm från 1993 är en känslostark skildring av Förintelsen och av en person som i en extrem situation valde att ta ställning.

Vintern 1943 anländer SS-officeren Amon Göth för att leda inrättandet av koncentrationslägret Plaszów utanför KrakówDe polska judar som sedan våren 1941 levt inspärrade i Krakóws
getto under miserabla omständigheter, ska snart få se sin livssituation försämras ytterligare. Under en blodig natt rensar SS-soldaterna på Göths order Krakóws getto. 


Många judar hinner mördas innan resten 
theguardian.com
förs till koncentrationslägret Plaszów. Oskar Schindler bevittnar massakern på
 tryggt avstånd uppifrån en kulle, och hans blick   fångas av en liten flicka i röd kappa som rör sig   genom de skrikande folkmassorna och lyckas undkomma nazisternas kulor. 


UNDER UPPBYGGNAD



torsdag 20 maj 2021

Dikter, Haiku

 


Haikudikter

Bakgrund

utforskasinnet.se
I västvärlden är det många människor som intresserar sig för vissa delar av buddhistisk kultur, utan att för den skull bry sig om själva religionen. Ett exempel är meditation som blivit alltmer populärt i väst, men även kampsporter såsom jiu-jitsu, karate och kung fu. Dessutom har buddhismen ett nära samband med konstformen poesi. Detta tar sitt ursprung i det medeltida Japan där man skrev dikter tillsammans, som kallades renga. Dessa dikter bestod av flera verser som hängde ihop. Över tid kom den första versen i rengadikter att bli en egen diktform, som kom att kallas haiku

Tomas Tranströmer - svensk poet 

Henrik Montgomery/SCANPIX
Tomas Tranströmer (1931- 2015) var en svensk poet, översättare och psykolog. Tranströmer är en av de mest kända och mest översatta av alla europeiska efterkrigspoeter – han är översatt till mer än 50 språk.

Tranströmer debuterade 1954 med "17 dikter", men dessförinnan hade hans dikter publicerats i Södra Latins skoltidning Loke. Den något blyge Tranströmer var ivrigt påhejad och uppmuntrad av vännerna, bland annat författaren Pär Wästberg, som tidigt insåg Tomas storhet som diktare. 

När Tranströmer fick en stroke 1990 berövade den honom talförmågan men inte språket. Han fortsatte att skriva dikter, ofta i en avskalad haikuform, som befäste hans ställning som en av våra mest uppburna poeter, inte minst internationellt. 

Sorgegondolen (1996) hämtade Tranströmer titeln från ett stycke av Franz Liszt. Samlingen kom ut efter det att han drabbats av stroke och afasi och ett av bokens teman är svårigheterna att finna ord och att kunna skriva lyrik. En del består av haikudikter, en versform som han till fullo utnyttjade i den efterföljande samlingen Den stora gåtan (2004). Tomas Tranströmer tilldelades Nobelpriset i litteratur 2011. Monica Tranströmer’s speech on behalf of Nobel Laureate Tomas Tranströmer at the Nobel Banquet, 10 December 2011.

Källa: https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/tomas-transtr%C3%B6mer 

Läs dikter av Tranströmer


pexels.com
Hur skriver man en haikudikt?

En haikudikt består av 5/7/5 stavelser och skrivs oftast på tre rader. En stavelse är en del av ett ord, som alltid innehåller en vokal. Bokstäverna i stavelsen bildar tillsammans ett ljud. Sol består av en stavelse, medan vin-ter är ett ord som består av två stavelser. 

En haikudikt handlar om att se, iaktta och förmedla en känsla. Spindelväv med regndroppar, en blomma som sträcker sig efter solljuset, rasslande havrefält eller ljudet av en insekt i fönstersmygen. Tydligheten är viktig, orden skall förmedla det som poeten har sett, hört eller känt doften av. 


Vi provar att avstava dikterna nedan  i 5/7/5 stavelser

Tall-ens röd-a stam            
åt-er-ger sol-ned-gång-en
ett ög-on-blick till
Heléne Björngren
365 foton.se

Vint-ern kom i natt
Trä-skor-na står på trapp-an
helt fylld-a av snö
Sven Enander

En vildand lyfter
Snart bara bevingad punkt
mot solens skiva
Sven Enander

Bara myggorna
gör mig sällskap i skogen
denna sommardag
Ingrid Eklund

Fler exempel på haikudikter 

Läs mer på Svenska haikusällskapet


Två korta instruktionsfilmer om hur man skriver haikudikter:

 How To Wright A Haiku Poem 2.47

 Haiku Poetry 2.52


Uppgift

Gör några egna haikudikter.

Lägg gärna till bilder som förstärker dina dikter.








onsdag 19 maj 2021

Svenska Skriva berättande text

 

Skriv en berättande text





Att bygga en berättelse

Hur gör egentligen en författare när hen skriver en berättelse? Medvetet eller omedvetet gör författaren en mängd val när berättelsen byggs upp. 

En del av svenskämnet handlar om att lära sig hur detta görs, eller uttryckt med andra ord: vilka "olika grepp" en författare tagit för att  ge romanens dess form.

Denna uppgift handlar om att förstå konstruktionen av en berättande text, att se de grepp författaren tagit.

För att komma igång med din text kan du ta hjälp av kortfilmer från Studi.se.

1. Vem berättar berättelsen?

  • Ett berättar-jag som är huvudperson. 
En roman kan berättas av en person som finns med i berättelsen, ett berättarjag. Detta jag kan vara huvudperson i berättelsen.

  • Ett berättar-jag som är biperson. 
Romanens jag kan vara av mindre betydelse i boken. Det är någon annans berättelse han/hon berättar.

Exempel: ”Jag är på väg till mitt nya jobb på Börsen i New York. Det är mitt första jobb som aktiemäklare. Gud, vad mycket folk! Jag stirrar ut över folkmassan. Alla är på väg någonstans. New York. Börsen. Hjälp! Jag är nervös och samtidigt förväntansfull."

  • En ”kamera” 
Berättare visar upp allt som man kan se och höra men kan naturligtvis inte  skriva vad någon drömmer eller om någon t. ex. ljuger.

Exempel: ”En massa människor står och pratar eller är på väg någonstans. Det ser ut som att de befinner sig inomhus, kanske i mitten på ett större köpcenter. Med tanke på människornas klädsel, kan man anta att de arbetar på kontor, med försäljning eller i alla fall med någon typ av skrivbordsjobb. Kanske befinner de sig i en större stad någonstans i USA...”

  • En allvetande berättare
En osynlig berättare finns som känner till allt, vad folk känner och tänker och drömmer och är rädda för.

Exempel: ”Miriam småsprang genom den öppna ytan mellan kontorsbyggnaderna. Hon hade bokat ett viktigt möte med en potentiell ny kund. Miriam kände sig stressad av att inte riktigt veta vart hon skulle. Tiden rann iväg och hon ville inte komma för sent! ”


De tre första alternativen innebär en begränsning, berättaren kan inte berätta allt, bara det som syns. Ett berättarjag kan förstås berätta om vad han/hon själv känner och tänker men inte om någon annans inre liv.


2. Hur många handlingar har berättelsen?

  • En handling som följer en linje i tid och rum.
  • Parallellhandling.

Flera handlingar löper parallellt och berättelsen kan hoppa i tid och rum. Ofta knyts dessa ihop mot slutet.

  • En huvudhandling och en eller flera bihandlingar.

Det händer saker samtidigt på olika ställen men bara en av dem är riktigt viktig, själva huvudspåret alltså.


3. Tillbakablickar och framåtblickar

Ibland lämnar en berättelse sitt spår och tar med sig oss läsare till något som hänt tidigare, något som förklarar det som händer i den pågående berättelsen. Detta kallas för tillbakablick eller flash back

Ibland avslöjas vad som kommer att hända. Som i ”Att döda ett barn” av Stig Dagerman. Detta kallas för framåtblick eller flash forward.


4. Miljöbeskrivningar

Författaren arbetar för att levandegöra och beskriva den miljö i vilken berättelsen utspelar sig.


5. Personbeskrivningar

Författaren arbetar för att levandegöra och beskriva den miljö i vilken berättelsen utspelar sig.


6. Yttre dialog i berättelsen

Dialog betyder att människor talar. Antingen med sig själva eller varandra. Yttre dialog är den som hörs när flera talar eller någon talar för sig själv.

Dialogen kan vara individualiserad. Med detta menas att varje person låter på ett eget sätt. Det kan handla om ordval, svordomar, ordlängd, meningslängd, repliklängd etc.


7. Inre dialog

Inre dialog är alltså att en person tänker, resonerar med sig själv för att hjälpa läsaren att förstå och för att levandegöra berättelsen mer.


8. Textens stoff, tema och budskap

Stoff är alla personer, med sina namn, och utseenden, alla livshistorier, miljöer och saker i berättelsen. Alla detaljer helt enkelt eller innehållet i berättelsen.

Motiv är berättelsens stora drag. ”Sagan om ringen är en berättelse som handlar om en liten grupp av varelser av olika slag tillsammans kämpar mot det onda för att bevara det goda i världen. Detta leder dem ut på en lång och farlig resa under vilken deras vänskap  uthållighet, mod och överlåtelse prövas till bristningsgränsen.”  Berättelsens grundelement alltså.

Tema beskriver på ett generellt plan vad texten handlar om. Ett, två, kanske tre ord som sammanfattar hela berättelsen. Shakespears "Hamlet" handlar om om hämnd. Hans "Romeo och Julia" handlar om förbjuden kärlek. "Sagan om ringen" liksom "Harry Potter" och "Star Wars" handlar om kampen mellan ont och gott.

Budskap innebär vad författaren vill förmedla med berättelsen.

måndag 17 maj 2021

Religion Källkritik

 


    Öva på källor


Hur skulle du använda källorna 1, 2 och 3 om du skulle skriva ett skolarbete om Krishnarörelsens grundare Srila Prabhupada?

  • Läs de tre texterna om Srila Prabhupada från de tre olika källorna och diskutera olika lösningar.
  • Motivera ditt val av källor (a, b, c) och förklara hur du värderar källorna.
  • Skicka in ditt individuella svar på Showbie.

Ta hjälp av checklista för källkritik

krishna.org

a) Jag skulle välja en av källorna, nämligen källa nummer... därför att...

b) Jag skulle välja två av källorna, nämligen källa nummer...  och källa nummer... därför att...

         c) Jag skulle välja att använda alla tre källorna, därför att...


Källa 1 Wikipedia

"Srila Prabhupada

Srila Prabhupada, eller A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, född Abhay Charan De 1 september 1896 i Calcutta, död 14 november 1977 i Vrindavan i Uttar Pradesh, var en indisk andlig ledare och grundare av den hinduiskt influerade Krishnarörelsen och dess internationella vegetariska restaurangkedja Govindas.

Srila Prabhupada påbörjade spridandet av så kallad Gaudiya Vaishnavism (jfr Dvaita) eller "bengalisk Vaishnavism" i västvärden 1965 genom en resa till New York. Året efter grundade Prabhupada Det Internationella Sällskapet för Krishnamedvetande (ISKCON) i USA för att skapa ett forum för hinduism i väst.

År 1996 utfärdade Indiens regering ett jubileumsfrimärke till Srila Prabhupadas ära."

Läs mer om Srila Prabhupada  på Wikipedia


Källa 2 Nationalencyklopedin (NE.se)

"Prabhupada

Prabhupada [praʹbu-], egentligen Abhay Charan De, kallad Swami Prabhupada, 1896–1977, indisk guru, grundare av Krishnarörelsen.Efter ett liv som familjefar drog sig Prabhupada vid 54 års ålder tillbaka från hustru och barn, och gick nio år senare in i hinduismens traditionella livsstadium av försakelse. Som en följd av att han många år tidigare fått i uppdrag av sin guru att sprida Krishna-hängivenheten över hela världen reste han 1965 till USA och grundade där Krishnarörelsen 1966."

Källa: https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/prabhupada 


Källa 3 Hare Krishna Göteborg

"Vem är Srila Prabhupada?

Hans Gudomliga Nåd A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada är Iskcons grundare. Han var en sannyasi (egendomslös munk) som vid 69 års ålder lämnade Indien med bara 7 dollar och en låda med böcker, för att hjälpa alla människor att bli lyckliga genom att dela med sig av sin andliga visdom. Tolv år senare hade hans rörelse växt till ett världsomfattande andligt samfund med tempel, mission och bokproduktion. Srila Prabhupada lämnade lämnade den här världen 1977, men han lever vidare genom sin rörelse och sina böcker. Än idag fortsätter hans rörelse att växa och mängder av människor inspireras dagligen av hans budskap och vägleds av hans visdom. Han var den som gjorde Krishnarörelsen till en internationell andlig gemenskap.

Srila Prabhupada hette från början Abhay Charan De och bodde i Calcutta i Indien. Han föddes 1896 och växte upp under brittisk kolonialockupation. Redan som barn var han mycket intresserad av andlighet och lärde sig dyrka Radha-Krishna och Chaitanya Mahaprabhu. Så småningom gifte han sig och skaffade sig en utbildning, men vägrade ta emot sitt betyg som en protestaktion mot britterna. Som familjefar arbetade han som apotekare.

Vid 36 års ålder tog han invigning i Hare Krishna-rörelsen. Hans guru hette Bhaktisiddhanta Saraswati och instruerade honom att predika på engelska språket. Srila Prabhupada tog till sig detta och använde resten av sitt liv åt att förbereda och utföra sin andlige mästares önskan. Idag är Srila Prabhupada känd över hela världen som ett av hinduismens främsta helgon i modern tid."

Läs mer om Hare Krishna Göteborg



måndag 10 maj 2021

Religion Ramayana Urkunder

 


Ramayana

amazon.com
I så gott som alla religiösa skrifter (urkunder) finns spännande berättelser som ibland kan vara svåra att skilja från sagor. Inom hinduismen finns den traditionella berättelsen om Ramayana, som man tror är ca 3000 år gammal. Många hinduer är uppväxta med Ramayana-berättelsen. Ramayana handlar om det goda och det onda och huvudpersonerna Rama och Sita ses som föredömen för dagens tonåringar. Ramayana har filmatiserats och har på så sätt blivit populär även utanför Indien. Som exempel finns en animerad film, Warrior Prince, the legend of Prince Rama. 

Originalversionen av Ramayana sägs vara komponerad på sanskrit av Valmiki några århundraden f.v.t., men har sedan dess återberättats i en mängd versioner, både muntliga och skriftliga. Ramayana är ett av Indiens absolut mest välkända och älskade epos. Verket berättar historien om Rama, en inkarnation av guden Vishnu som återföds som prins tillsammans med tre bröder. Rama växer upp och blir en enastående krigare, älskad av folket. Han gifter sig med den vackra Sita och blir innan han hinner krönas som arvtagare till tronen genom en komplott försatt i landsförvisning.


Här kan du läsa en del av berättelsen: 

Det var en gång för länge sedan ett litet kungadöme i nuvarande Indien. Kungen, Dasharata, hade tre hustrur och fyra söner. Kungen älskade alla sina söner, men mest av allt älskade han sonen Rama. Och Rama älskade Sita som han också gifte sig med. 

Kung Dasharata, som började känna sig trött och gammal, tyckte snart att det var dags att lämna över makten till Rama. Allt verkade frid och fröjd. Men till saken hör att kungens ena hustru, drottning Kaikeyi, en gång i tiden mycket modigt hade räddat sin make när han hamnade under en stridsvagn på slagfältet. Hon hade också vårdat honom ömt till dess att han tillfrisknat. Som belöning för detta hade kungen lovat henne två önskningar. Drottningen hade sparat sina önskningar och nu påminde hon kungen om vad han en gång hade sagt. Visst gällde väl löftet fortfarande? Och det kunde förstås kungen inte neka till.

- Bra, svarade drottningen, då blir min första önskan att min son Bharata får bli kung istället för Rama. Och, fortsatte hon, min andra önskan är att Rama blir landsförvisad i två gånger sju år. Kungen blev förfärad och bönföll sin hustru om att hon skulle ändra sig.  Men drottning Keikeyi stod fast vid sina önskningar. Rama tog beslutet med fattning. Utan protester gjorde han det som hans far bad honom att göra. Hsn tog farväl av sin familj och red ut i vildmarken. Även Sita och Lakshmana, Ramas halvbror och trogne vän, följde med. Kungen, som in i det sista hade hoppats att hans hustru skulle ångra sig, sjönk förtvivlad ihop och dog av sorg. 

Sandaler på tronen

Också den nye kungen Bharata sörjde Rama. Han hade varit bortrest när allt hände och blev vid sin hemkomst förfärad över vad hans mamma hade gjort. Bharata placerade därför Ramas sandaler på tronen. På så sätt kunde alla förstå vem som var landets rätte härskare.

Demonen Ravana

Veckor blev till månader och månader blev till år. Rama, Sita och Lakshmana flyttade längre och längre in i vildmarken. Under tiden blev de också goda vänner med djuren. Men i vildmarken fanns också demoner, och den värsta av dem alla var Ravana med sina tio huvuden. Och en dag lyckades han också röva bort Sita. 

Berättelsen handlar till stor del om att man letar efter den bortrövade Sita. Rama och Lakshmana får hjälp av apfolkets ledare Hanuman, vilket man kan se på bilden till höger. De finner till slut Sita på Sri Lanka, en ö som ligger sydost om Indien.

Hemfärd

Demonerna var äntligen besegrade. De tre vännerna kunde återvända hem tillsammans med Sita. De 14 åren var till ända. Rama hade hållit löftet till sin far och nu kunde han lugnt lyfta ner sina sandaler från tronen och själv sätta sig där. 

amazon.com

Text till bilden

Ravanas och hans medhjälpares strid varade i flera dagar. Rama förde en hård kamp mot sina motståndare och med sitt svärd högg han huvuden och armar av Ravana, men det hjälpte inte eftersom hans kroppsdelar växte ut igen. 

Det var omöjligt att besegra Ravana. Rama mindes då en helig bön som han lärt sig som liten. Han läste den heliga bönen och plötsligt slog en blixt ned rakt in i demonens hjärta. Ravana faller till marken och Rama går segrande ur striden!


Ord och begrepp

Urkund - heliga skrifter som exempelvis innehåller berättelser om religionernas mest betydande personer och viktiga levnadsregler. En av hinduernas mest uppskattade urkunder är Upanishaderna. Buddhisternas viktigaste heliga skrift är Tripitaka, judarnas Tanakh, i kristendomen är det Bibeln och för muslimer är det Koranen.

Myt - en "myt" kan i vardagsspråk betecknas som något som inte är sant, men så uppfattas inte ordet myt, när det gäller religion.  De religiösa berättelserna betraktas inte heller som sagor, utan för de flesta troende är myterna "sanna", även om berättelsen är osannolik i sig. De religiösa myterna är berättelser som kan användas som hjälp om t.ex. hur man ska vara mot varandra eller kan myten förklara verkliga problem. Religiösa myter kan ge svar på svåra frågor.

Uppgift

Läs igenom frågan:

Ramayana är en älskad berättelse som många hinduer berättat i generationer, men var går egentligen gränsen mellan saga, myt och verklighet? Kan Bibelns berättelser om Moses, Noa och Jesus ses som sagor, myter eller historiska berättelser? Och hur ska vi förhålla oss till historierna om asagudarna Tor och Oden? Är berättelsen om att ärkeängeln Jibril gav Muhammed  Koranen en saga, en myt eller en sanning? Vem bestämmer i så fall vad som är vad?

Diskutera:

  1. Är religiösa berättelser att betrakta som en saga, en myt eller verklighet? Motivera ditt svar!
  2. Vem/vilka avgör i så fall vad som är vad?
  3. Vilka fördelar eller nackdelar kan man ha av religiösa urkunder?
Skicka in dina individuella tankar om det ni diskuterat på Showbie


söndag 9 maj 2021

Svenska Värdegrund år 8

 


Normer och roller

Med utgångspunkt i programserien PK-mannen fortsätter vi diskussionen kring några av de normer som existerar i samhället runt omkring oss.

Till varje avsnitt finns diskussionsfrågor som ni i gruppen diskuterar. Sammanfatta sedan diskussionen enskilt i en kommentar på Showbie.


Diskutera innan vi tittar:

  • Vad betyder ordet ”norm”?
  • Vem bestämmer vad som är normalt?
  • Vill vi tillhöra normen och vara som alla andra? 
  • Kan det finnas en rädsla för att bryta normer? Motivera ditt svar.
  • Vad är fördomar?
  • Vad betyder PK?


1. Se avsnittet: Livet som macho 15 min

Diskussionsfrågor:

-Anton Hysén och Musse talar om att det finns vissa förväntningar på hur man ska vara. Vad tänker du om det? 
-Känner du att det finns vissa förväntningar på dig i relation till ditt kön? 
-Hur påverkar det dig? 
-Vilka positiva och negativa effekter finns av förväntningar som är kopplade till ditt kön? 

Sammanfatta diskussionen enskilt i en kommentar på Showbie.


2. Se avsnittet: Är tjock lika med ful? 14 min

  • Ett ideal är något önskvärt som man eftersträvar. 

Diskussionsfrågor:

- Är det skillnad på kroppsideal för tjejer och killar? Diskutera gärna hur du tänker med någon som har en annan uppfattning.
- Kan vi förändra synen på de rådande idealen? I så fall hur?
- Cassandra säger i programmet att tjejer förstärker sättet att se på sig själva och andra, håller du med om det? Varför är det så i så fall?
- Är utseendet viktigt? Säger utseendet något om en människa? I så fall vad?
- Vad innebär kroppshat? Vilka är dina tankar om kroppshat?
- Är det skillnad på reklam som riktar sig till kvinnor jämfört med reklam riktad mot män? Är det något som håller på att förändras?
- Åse säger att tjejer måste kämpa för att bevisa något. Stämmer det? Förklarar hur du tänker.
- Har alla, oavsett kön, samma möjligheter i vårt samhälle? Om inte - vilka fördelar eller nackdelar finns det i samhället för tjejer/kvinnor respektive pojkar/män? Kan vi få ett samhälle där båda könen har samma möjligheter?

Sammanfatta diskussionen enskilt i en kommentar på Showbie.


3. Se avsnittet: Ibland skrattar jag åt bögskämt 14min

  • Heteronormen innebär att man förutsätter att alla identifierar sig med det kön de fötts med samt att man är intresserad av det motsatta könet för kärleksrelationer.
  • Queer kan användas för att beskriva ett förhållningssätt som kritiserar normer kring kön och sexualitet, speciellt heteronormen. Läs mer hos rfsl 
Diskussionsfrågor:
- Vad är ”heteronormen” och vad betyder ”queer”?
- Varför är Fredrik så arg på Musse?
- I programmet säger de att det finns ”regler” för hur vi ska vara. Håller du med om det?
- ”Alla får vara kära i vem dom vill.” Vad tänker du om det? Stämmer det? Hur är det till exempel i skolan? I samhället? I världen?

Sammanfatta diskussionen enskilt i en kommentar på Showbie.

torsdag 6 maj 2021

Svenska år 5 Dramatisera en saga


Sagans värld

Sagans delar

  • Inledning: "Det var en gång…" "För länge sedan…" 
  • En beskrivning av huvudpersonen och miljön!
  • Handling: En händelse, ett problem Berättelsen/Handlingen
  • Avslutning: En upplösning, hur löste det sig? Ett avslut för att knyta ihop berättelsen!


Analysera sagor

Vi tittar på tre olika sagor.

Diskutera i gruppen hur delarna i sagan ser ut.

Diskussion i helklass.


barnebys.se
Dramatisera en saga

  1. Jobba i grupp.
  2. Välj en klassisk saga, som ni sedan ska dramatisera. 
  3. Skriv ett manus till er pjäs.
  4. Öva på er pjäs, så att den "sitter"!
  5. Spela upp inför klassen!

Sagor att välja mellan:

Rapunzel 8.23

Skönheten och odjuret 9.35

Grodprinsen 6.19

Askungen 3.59

Snövit och de sju dvärgarna 10.46

Guldlock och de tre björnarna 7.50

Tre små grisar 4.44

Kejsarens nya kläder 4.20

Hans och Greta 5.55

Rödluvan och vargen 6.50

De tre bockarna Bruse 3.46


tisdag 4 maj 2021

Svenska år 5 Läsa och Dramatisera

 

Centrala berättelser år 5

Vem skapade världen?

Skapades världen genom Kaos oordning och ägg?

Var det en korp?

Var det en stor fågel

Var det Gud?

Finns det några busfröskapare?


Se på Evolutionen-en introduktion 14 min

Se på Skapelseberättelsen kristendomen 5 min

Se på Nordisk mytologi-skapelsen 10 min

Se på Odens rike 14 min



Vi ser på Tanke och ingenting 4.55min

Vi ser på Kaos och kosmiska ägg 4.55min

Vi ser på Föräldrar 4.55min

Vi ser på Dykare från rymden 4.55

Vi ser på Ett steg fram och ett tillbaka 4.55



Världens skapelse enligt nordisk mytologi (Skapelseberättelsen)


Gamla testamentets berättelser - Abraham, Isak, Jakob och Mose

Kanske kan delas in i delar?

Svenska planering år 5

 


Svenska planering år 5 


Läsa

Läslogg  år 5


Skriva

"Konsten" att skriva


Sv/SO

Nyheter

Svenska planering år 9

 


Svenska planering år 9 

Den galna bilen

Zoombies

typ NÄP


Läsa

Bokcirkel  år 9

Recension bok

Recension film


Värdegrund - PK-mannen

Svenska litteraturhistoria år 8

 


Svenska litteraturhistoria år 8


Läsa

Bokcirkel år 8 

Recension bok

Recension film


Lyrik

Dikter Stagnelius

Haukidikter och Thomas Tranströmer

Upplysningen

Varför behöver vi Voltaire?


Romantiken 

Romantiken år 8

Mary Shelley

Romantiken Vampyrer

Edgar Allan Poe


1800-talets Sverige

Vilhelm Moberg


Realismen

Realismen 

Realismen - Diskussionsfrågor

Fjodor Dostojevskij - Brott och Straff

Charles Dickens - Oliver Twist

Romantikens och realismens stilgrepp

Religion planering år 8

 


Religion planering år 8


Finns Gud? - intro


Hinduism - grundkurs

Hinduism exit ticket Din vän Benny

Jämför hinduism och buddhism Venndiagram

Buddhism - grundkurs

Hinduism och buddhism - Ett givande samtal om livet - filma


Svenska Värdegrund PK-mannen år 9

 


Normer och roller




Med utgångspunkt i programserien PK-mannen fortsätter vi diskussionen kring några av de normer som existerar i samhället runt omkring oss.

Till varje avsnitt finns diskussionsfrågor som ni i gruppen diskuterar. Sammanfatta sedan diskussionen enskilt i en kommentar på Showbie.

1. Se avsnittet: Livet som macho

Livet som macho

Diskussionsfrågor:

-Anton Hysén och Musse talar om att det finns vissa förväntningar på hur man ska vara. Vad tänker du om det? 

-Känner du att det finns vissa förväntningar på dig i relation till ditt kön? 

-Hur påverkar det dig? 

-Vilka positiva och negativa effekter finns av förväntningar som är kopplade till ditt kön? 


2. Se avsnittet: Hur ser en svensk ut?

Hur ser en svensk ut?

-Vad betyder det att vara ”normkritisk”? 

-Finns det förväntningar på hur vi ska vara beroende på vilken hudfärg vi har? I så fall vilka? 

-Vem är svensk? Hur är en “svensk”? Hur bestäms det?

-Musses vänner identifierar sig som svenskar. Varför accepterar inte alla deras identifikation? 

 

3. Se avsnittet: Är tjock lika med ful?

Är tjock lika med ful?

-Vad är ”kroppsideal”?

-Kan vi förändra synen på de rådandeidealen? I så fall hur? 

-Har alla, oavsett kön, samma möjligheter i vårt samhälle? Om inte -vilka fördelar eller nackdelar finns det i samhället för tjejer/kvinnor respektive pojkar/män? Kan vi få ett samhälle där båda könen har samma möjligheter? 



måndag 3 maj 2021

Religion, Hinduism och buddhism - gör en film

 

Ett givande samtal om livet

Medlemmarna i er grupp har fått möjligheten att delta i ett samtal om livet och hur det ska levas. Samtalet kommer att kretsa kring vad som är viktigt i livet, vad man bör sträva efter och vad som ger livet sant innehåll. Vilka personer ni ska möta ser ni här nedanför. 

-Berätta hur ni tror att dessa personer ser på det liv ni lever och hur de ser på den allmänna inställningen till livet i ”västvärlden”.

-Hur ser ni på det sätt som dessa personer valt att leva sitt liv, vad de ser som viktigt och eftersträvansvärt osv.

-Vilka för- och nackdelar ser ni med respektive sätt att leva och vad kan de olika val man gör kan ha för orsaker och konsekvenser.

För att kunna föra ett resonemang kring detta kan ni behöva söka upp information om livet som Sadhu (helig man) och livet som buddhistisk munk i Thailand.


Vad får ni öva under denna övning?

-Formulera och presentera er åsikt

-Perspektivbyte

-Begreppsspråk

-Beskriva samband


Gör så här:

  • Ni jobbar i grupp (glöm inte de nya medlemmarna nedan)
  • Ni ska filma "Ett givande samtal om livet."
  • Ni får denna veckas SO-lektioner på er att förbereda er film.
  • Ni redovisar er film tisdagen vecka 19.

Mötesdeltagare, förutom medlemmarna i er grupp:

  Magesh tidigare konsult inom IT-branschen, 

  lever nu som  Sadhu i den indiska staden Varanasi.



Chati lever som buddhistisk munk i den thailändska staden Rayong.



   










Ord och begrepp

Hinduismen
Reinkarnation, Indus, Ganges, mokhsa, karma, kastsystemet, Varanasi, Shiva, Vishnu, ahimsa, samsara, sadhus, veda, Vedaböckerna, avatar, atman, Bhagavdgita, brahman, Diwali, indoarier, sanskrit, yoga, Sanatana Dharma, Holi

Buddhismen
Nirvana, åttafaldiga vägen, buddha, stupa, Bodh-Gaya, celibat, Tripitaka, mahayana, asket, theravada, vesak, Sangha (munkar/nunnor), lotusblomman, meditation, De fyra ädla sanningarna, Dalai lama












Tala - öva inför NP

            Tala                    Övning 1 " En oväntad vänskap " Del 1 Idag börjar vi arbetet med muntliga övningar inför NP. ...